To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
Kakao ceremonialne to coś więcej niż zwykły napój. To rytuał, będący podziękowaniem za dary od Matki Ziemi. W kręgach kakao gotowane jest w dużym garnku, często z dodatkiem przypraw korzennych. To symbol wdzięczności i połączenia z naturą.
Na jednym z festiwali świadomościowych miałam okazję uczestniczyć w dwóch ceremoniach kakao. Jedna była połączona z tańcem. Druga odbyła się w bardziej nastrojowym klimacie, w kręgu "plemiennym". Zwłaszcza ten drugi rytuał wyjaśniał, o co w tym wszystkim chodzi.
Kakao w kulturze rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej
Ceremonię otworzyła opowieść – bajka o tym, jak ludzie otrzymali kakao od Pachamamy, czyli Matki Ziemi, która w kulturach andyjskich była uosobieniem płodności i urodzaju. Ziarna kakaowca stały się dla ludzi największą wartością, ale musieli dbać o nie i oddawać im należną cześć, aby przyniosły im dostatek. I tak kakao stało się dobrem luksusowym. Z terenów dzisiejszego Ekwadoru rozpowszechniło się na całym świecie.
Do przygotowania rytualnego napoju potrzebne są czyste zmielone ziarna kakaowca – nieodtłuszczone i bez żadnych dodatków. Dawniej rozcierano je w moździerzu, obecnie można kupić już takie sprasowane kostki, które wystarczy rozkruszyć i podgrzać z wodą lub mlekiem. Podczas ceremonii w kręgach częstym dodatkiem do kakao są przyprawy takie jak chili, kardamon, cynamon lub wanilia.
Jak smakuje rytualne kakao?
Napój jest gęsty i ma gorzkawy posmak. Na ceremonii, w której uczestniczyłam, raczej nie był spożywane przez dzieci. Intensywny aromat kakao i przypraw korzennych uderzał w nozdrza, ale jednocześnie napój przyjemnie rozpływał się po podniebieniu. Osoby prowadzące rytuał wielokrotnie podkreślały, żeby po ceremonii zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.
Nie wiem, czy to atmosfera kręgu, muzyka, a może moc samego kakao sprawiła, że rzeczywiście poczułam większą jedność z ziemią i tymi, z którymi dzieliłam przestrzeń. Zawarte w ziarnach kakao substancje, takie jak fenyloetyloamina, anandamid czy teobromina mogą działać pobudzająco i wpływać na lepszy nastrój.
Przepis na domowe kakao ceremonialne
Zmielone kakao potrzebne do przygotowania ceremonii jest dostępne w postaci kostek lub tabliczek w dobrych sklepach ze zdrową żywnością lub sklepach internetowych.
Składniki:
- 10-20 g zmielonych ziaren kakao,
- 250 ml wody lub mleka roślinnego,
- szczypta cynamonu i kardamonu.
Sposób przygotowania:
- Wodę lub mleko podgrzej do temperatury ok. 70 stopni Celsjusza, uważając aby nie doprowadzić do wrzenia.
- Dodaj rozkruszone kakao, wymieszaj i podgrzewaj przez ok. 30 minut.
- Pod koniec dodaj przyprawy. Co jakiś czas przemieszaj kakao, aby nie przywarło.