To ferrari wśród wielkanocnych wypieków. Receptura na tę babkę ma kilkaset lat
Będziemy z tobą zupełnie szczerzy: ta babka wielkanocna nie należy do ekspresowych ciast, które upieczesz w przerwie lunchowej. Jeśli jednak wykonasz ją według tego przepisu, gwarancja olbrzymiej satysfakcji jest więcej niż gwarantowana. Skoro ta babka smakowała samemu królowi, to możesz być też pewny, że twoi goście również będą zachwyceni.
30.03.2023 16:27
Babka zawitała na polskich stołach już w XVII wieku i dość szybko zagarnęła przychylność szlachciców i dworzan. Według niektórych źródeł, jej największym fanem był Stanisław Leszczyński, który miał też być twórcą charakterystycznej nazwy tego ciasta. Niedługo później babka stała się już nieodłączną częścią wielkanocnego stołu, a tradycja ta, jak wiemy, przetrwała do dzisiaj.
To właśnie na to święto przyrządzano wyjątkowo delikatną babkę muślinową. Ponieważ jej przygotowanie wymagało zarówno umiejętności, jak i czasu, traktowano tę sprawę bardzo poważnie: uszczelniano drzwi w obawie przed chłodem, mówiono szeptem, a nawet... wypraszano z pomieszczenia mężczyzn, bo według przesądu, ich obecność miała źle wpływać na wyrastanie ciasta.
Tak się składa, że weszliśmy w posiadanie sprawdzonego przepisu na taką staropolską babkę muślinową. Gorąco zachęcamy cię do przygotowania jej, ale z góry uprzedzamy: nie musisz w tym celu wypraszać wszystkich mężczyzn z domu. Ba, niech nawet wezmą czynny udział w jej przygotowaniu. Przydadzą się, bo roboty trochę będzie...
Staropolska babka muślinowa
Składniki:
- 24 żółtka
- 300 g cukru + 1 łyżeczka
- 250 g mąki pszennej + 1 łyżka
- 60 g drożdży
- 125 ml mleka
- 100 g masła
- 1 laska wanilii
Sposób przygotowania:
- Kiedy już uporasz się z oddzieleniem żółtek od białek (te drugie możesz wykorzystać np. w ten sposób), przełóż je do dużej miski, którą następnie musisz umieścić w naczyniu z gorącą wodą. Następnie wsyp do nich cukier i utrzyj do uzyskania gęstej i puszystej masy.
- Z mąki, łyżeczki cukru, łyżki mąki, ciepłego mleka i rozkruszonych drożdży przyrządź rozczyn. Wymieszane składniki odstaw w ciepłe miejsce i zaczekaj, aż wyrosną. Kiedy tak się stanie, połącz rozczyn z utartymi żółtkami. Dosyp do nich jeszcze pozostałą mąkę pszenną (pamiętaj o przesianiu jej), i zeskrobanymi ziarenkami wanilii. Możesz je też zastąpić ekstraktem waniliowym.
- Wszystkie składniki miksuj przez mniej więcej 30 minut. Następnie dodaj do nich stopione i przestudzone masło i wyrabiaj kolejne 30 minut. Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
- Kiedy masa dwukrotnie zwiększy objętość, przełóż ją do formy do babki, którą wcześniej musisz ocieplić i wysmarować masłem. Ponownie odczekaj, aż ciasto urośnie i zacznie napierać na brzegi formy. Kiedy tak się stanie, piecz je przez 40-60 minut w temperaturze 175 stopni. Smacznego!
A żeby babka nie była samotna na stole wielkanocnym, obok niej powinien stać ten mazurek pistacjowy z malinami. Przepis znajdziesz w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.