WAŻNE
TERAZ

Urban jak czarodziej. Litwa zdobyta!

To ferrari wśród wielkanocnych wypieków. Receptura na tę babkę ma kilkaset lat

Będziemy z tobą zupełnie szczerzy: ta babka wielkanocna nie należy do ekspresowych ciast, które upieczesz w przerwie lunchowej. Jeśli jednak wykonasz ją według tego przepisu, gwarancja olbrzymiej satysfakcji jest więcej niż gwarantowana. Skoro ta babka smakowała samemu królowi, to możesz być też pewny, że twoi goście również będą zachwyceni.

Obrazekmuślinowa babka wielkanocna - Pyszności; foto: Canva

Babka zawitała na polskich stołach już w XVII wieku i dość szybko zagarnęła przychylność szlachciców i dworzan. Według niektórych źródeł, jej największym fanem był Stanisław Leszczyński, który miał też być twórcą charakterystycznej nazwy tego ciasta. Niedługo później babka stała się już nieodłączną częścią wielkanocnego stołu, a tradycja ta, jak wiemy, przetrwała do dzisiaj.

To właśnie na to święto przyrządzano wyjątkowo delikatną babkę muślinową. Ponieważ jej przygotowanie wymagało zarówno umiejętności, jak i czasu, traktowano tę sprawę bardzo poważnie: uszczelniano drzwi w obawie przed chłodem, mówiono szeptem, a nawet... wypraszano z pomieszczenia mężczyzn, bo według przesądu, ich obecność miała źle wpływać na wyrastanie ciasta.

Obrazek
muślinowa babka wielkanocna - Pyszności; foto: Canva

Tak się składa, że weszliśmy w posiadanie sprawdzonego przepisu na taką staropolską babkę muślinową. Gorąco zachęcamy cię do przygotowania jej, ale z góry uprzedzamy: nie musisz w tym celu wypraszać wszystkich mężczyzn z domu. Ba, niech nawet wezmą czynny udział w jej przygotowaniu. Przydadzą się, bo roboty trochę będzie...

Staropolska babka muślinowa

Składniki:

  • 24 żółtka
  • 300 g cukru + 1 łyżeczka
  • 250 g mąki pszennej + 1 łyżka
  • 60 g drożdży
  • 125 ml mleka
  • 100 g masła
  • 1 laska wanilii

Sposób przygotowania:

  1. Kiedy już uporasz się z oddzieleniem żółtek od białek (te drugie możesz wykorzystać np. w ten sposób), przełóż je do dużej miski, którą następnie musisz umieścić w naczyniu z gorącą wodą. Następnie wsyp do nich cukier i utrzyj do uzyskania gęstej i puszystej masy.
  2. Z mąki, łyżeczki cukru, łyżki mąki, ciepłego mleka i rozkruszonych drożdży przyrządź rozczyn. Wymieszane składniki odstaw w ciepłe miejsce i zaczekaj, aż wyrosną. Kiedy tak się stanie, połącz rozczyn z utartymi żółtkami. Dosyp do nich jeszcze pozostałą mąkę pszenną (pamiętaj o przesianiu jej), i zeskrobanymi ziarenkami wanilii. Możesz je też zastąpić ekstraktem waniliowym.
  3. Wszystkie składniki miksuj przez mniej więcej 30 minut. Następnie dodaj do nich stopione i przestudzone masło i wyrabiaj kolejne 30 minut. Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
  4. Kiedy masa dwukrotnie zwiększy objętość, przełóż ją do formy do babki, którą wcześniej musisz ocieplić i wysmarować masłem. Ponownie odczekaj, aż ciasto urośnie i zacznie napierać na brzegi formy. Kiedy tak się stanie, piecz je przez 40-60 minut w temperaturze 175 stopni. Smacznego!

A żeby babka nie była samotna na stole wielkanocnym, obok niej powinien stać ten mazurek pistacjowy z malinami. Przepis znajdziesz w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji