To idealne ciasto dla leniwej synowej. Chwila mieszania i gotowe
Nie wszystkie ciasta muszą być wyszukaną bezą, puszystym sernikiem czy perfekcyjnym biszkoptem. Proste przepisy, które wychodzą za każdym razem, zdecydowanie zasługują na uwagę i miejsce w kajeciku z recepturami.
31.07.2024 10:28
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
To ciasto zyskało miano leniwej synowej ze względu na prostotę przygotowania, więc uznać to można za komplement. Wystarczy wrzucić składniki do miski, wymieszać, wrzucić do piekarnika i uzbroić się w odrobinę cierpliwości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto leniwej synowej - przepis na ciasto z jabłkami
Jabłek w Polsce nie brakuje, a już teraz pojawiają się pierwsze okazy na jabłonkach. Część z nich warto przerobić na kompoty lub dżemy, a część zamienić w ciasto. Chociaż króluje przede wszystkim szarlotka i jabłecznik, to ciasto leniwej synowej zdecydowanie zasługuje na uwagę.
Ucierane ciasto z jabłkami równie dobrze mogłoby nosić tytuł zaradnej, a nie leniwej synowej. Sztuką jest zrobić coś pysznego, a przy tym zupełnie się nie narobić i nie martwić, że coś nie wyjdzie. Z tym przepisem poradzi sobie nawet amator, niestraszne mu żadne zakalce i opadanie.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 3/4 szklanki kakao,
- 1 szklanka cukru,
- 1/2 szklanki oleju,
- 4 jajka,
- 3 jabłka,
- 1 szklanka mieszanki bakalii (rodzynki, orzechy, morele),
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cynamon i sól.
- W drugiej misce ubij jajka wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawaj olej, cały czas ubijając.
- Do ubitych jajek stopniowo dosypuj suche składniki, mieszając całość.
- Do ciasta dodaj pokrojone jabłka oraz bakalie i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 45-50 minut lub do suchego patyczka.
Gotowe ciasto możesz udekorować cukrem pudrem. Smacznego!