PrzepisCiastaTo idealne ciasto dla leniwej synowej. Chwila mieszania i gotowe

To idealne ciasto dla leniwej synowej. Chwila mieszania i gotowe

Ciasto leniwej synowej - Pyszności
Ciasto leniwej synowej - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

31.07.2024 10:28

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie wszystkie ciasta muszą być wyszukaną bezą, puszystym sernikiem czy perfekcyjnym biszkoptem. Proste przepisy, które wychodzą za każdym razem, zdecydowanie zasługują na uwagę i miejsce w kajeciku z recepturami.

To ciasto zyskało miano leniwej synowej ze względu na prostotę przygotowania, więc uznać to można za komplement. Wystarczy wrzucić składniki do miski, wymieszać, wrzucić do piekarnika i uzbroić się w odrobinę cierpliwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto leniwej synowej - przepis na ciasto z jabłkami

Jabłek w Polsce nie brakuje, a już teraz pojawiają się pierwsze okazy na jabłonkach. Część z nich warto przerobić na kompoty lub dżemy, a część zamienić w ciasto. Chociaż króluje przede wszystkim szarlotka i jabłecznik, to ciasto leniwej synowej zdecydowanie zasługuje na uwagę.

Ciasto z jabłkami
Ciasto z jabłkami© Adobe Stock

Ucierane ciasto z jabłkami równie dobrze mogłoby nosić tytuł zaradnej, a nie leniwej synowej. Sztuką jest zrobić coś pysznego, a przy tym zupełnie się nie narobić i nie martwić, że coś nie wyjdzie. Z tym przepisem poradzi sobie nawet amator, niestraszne mu żadne zakalce i opadanie.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3/4 szklanki kakao,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 4 jajka,
  • 3 jabłka,
  • 1 szklanka mieszanki bakalii (rodzynki, orzechy, morele),
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  2. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cynamon i sól.
  3. W drugiej misce ubij jajka wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawaj olej, cały czas ubijając.
  4. Do ubitych jajek stopniowo dosypuj suche składniki, mieszając całość.
  5. Do ciasta dodaj pokrojone jabłka oraz bakalie i dokładnie wymieszaj.
  6. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 45-50 minut lub do suchego patyczka.

Gotowe ciasto możesz udekorować cukrem pudrem. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także