To idealne ciasto dla leniwej synowej. Chwila mieszania i gotowe

Nie wszystkie ciasta muszą być wyszukaną bezą, puszystym sernikiem czy perfekcyjnym biszkoptem. Proste przepisy, które wychodzą za każdym razem, zdecydowanie zasługują na uwagę i miejsce w kajeciku z recepturami.

Ciasto leniwej synowej - PysznościCiasto leniwej synowej - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To ciasto zyskało miano leniwej synowej ze względu na prostotę przygotowania, więc uznać to można za komplement. Wystarczy wrzucić składniki do miski, wymieszać, wrzucić do piekarnika i uzbroić się w odrobinę cierpliwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Małdrzyki są o wiele pyszniejsze niż amerykańskie placki

Ciasto leniwej synowej - przepis na ciasto z jabłkami

Jabłek w Polsce nie brakuje, a już teraz pojawiają się pierwsze okazy na jabłonkach. Część z nich warto przerobić na kompoty lub dżemy, a część zamienić w ciasto. Chociaż króluje przede wszystkim szarlotka i jabłecznik, to ciasto leniwej synowej zdecydowanie zasługuje na uwagę.

Ciasto z jabłkami
Ciasto z jabłkami © Adobe Stock

Ucierane ciasto z jabłkami równie dobrze mogłoby nosić tytuł zaradnej, a nie leniwej synowej. Sztuką jest zrobić coś pysznego, a przy tym zupełnie się nie narobić i nie martwić, że coś nie wyjdzie. Z tym przepisem poradzi sobie nawet amator, niestraszne mu żadne zakalce i opadanie.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3/4 szklanki kakao,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 4 jajka,
  • 3 jabłka,
  • 1 szklanka mieszanki bakalii (rodzynki, orzechy, morele),
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  2. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cynamon i sól.
  3. W drugiej misce ubij jajka wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawaj olej, cały czas ubijając.
  4. Do ubitych jajek stopniowo dosypuj suche składniki, mieszając całość.
  5. Do ciasta dodaj pokrojone jabłka oraz bakalie i dokładnie wymieszaj.
  6. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 45-50 minut lub do suchego patyczka.

Gotowe ciasto możesz udekorować cukrem pudrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej