To najdziwniejsza zupa lata. Weź szklankę bulionu i zalej popularne warzywo

Lubisz eksperymentować w kuchni? Jeśli tak, przepis na oryginalną zupę wakacyjną na pewno cię zainteresuje. Co więcej, zrobisz ją w mgnieniu oka zaledwie z kilku składników!

ObrazekWakacyjna zupa na bazie bobu to jest to!/źródło: Africa Studio/Adobe Stock
Marzena Pęcak

Chyba zgodzisz się ze mną, że ustalanie menu dla całej rodziny jest nie lada wyczynem. Tym bardziej jeśli w domu masz małe niejadki, które nie przepadają za warzywami. Jestem jednak kreatywną kucharką i staram się przemycać warzywa do codziennych posiłków. Sama też nie lubię monotonii w kuchni, dlatego codziennie przed snem kombinuje nad jakimś nowym przepisem.

Z racji, że mamy lato i sezon na wiele warzyw oraz owoców, tę kwestię również staram się wziąć pod uwagę. I tak było w przypadku bobu. Czy wiesz, że może stać się on bazą genialnej zupy? Przepis już na ciebie czeka!

Zupa z bobem w roli głównej

Wiem, że początkowo możesz być lekko zdziwiony. Ja też początkowo byłam sceptycznie nastawiona do tego pomysłu. Ale jakoś nic innego nie chciało przyjść mi do głowy, a zależało mi, aby następnego dnia moje dzieciaki zjadły pożywną zupę. A, że w lodówce miałam sporo bobu... Powiem tylko tyle, postanowiłam spróbować i nie żałuję, bo wyszło pyszne danie. Po prostu palce lizać!

Obrazek
Zupa z bobem stanie się hitem w każdym domu/źródło: CUKMEN/Adobe Stock

Jak zrobić zupę z bobu?

Aby zrobić pyszną zupę o kremowej konsystencji, wystarczy wykorzystać poniższy przepis. W moim domu zupa ta znika z talerzy w mgnieniu oka. U ciebie będzie tak samo!

Składniki:

  • 3/4 szkl. bobu,
  • 6 ziemniaków,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 1 pęczek koperku,
  • 120 g śmietany,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania ziemniaków. Najpierw je obierz, po czym podziel w mniejsze ćwiartki.
  2. W garnku rozgrzej oliwę. Po chwili dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Następnie wrzuć wcześniej przygotowane ziemniaki i smaż przez kilka minut.
  4. Kiedy ziemniaki nabiorą złocistych kolorów, dodaj bób. Bób możesz dodać do zupy również pod koniec gotowania. Wtedy dodajesz go do zupy 2-3 minuty przed końcem gotowania.
  5. Składniki zalej bulionem domowej roboty.
  6. Następnie gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
  7. W międzyczasie zahartuj śmietanę.
  8. Po 20 minutach zabiel zupę. Dodaj też przyprawy oraz posiekany koperek. I to wszystko!

W moim domu wszyscy lubią pieczywo, dlatego posiłek serwuje właśnie z tym dodatkiem. Zupa jest bardzo sycąca. Możesz serwować ją też solo lub z grzankami, a nawet z mini ptysiami. Niezależnie od ostatecznego wyboru, na pewno posmakuje wszystkim domownikom.

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy lubisz bób. Jeśli tak, to w jakiej formie najczęściej go serwujesz?

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem