To najdziwniejsza zupa lata. Weź szklankę bulionu i zalej popularne warzywo
Lubisz eksperymentować w kuchni? Jeśli tak, przepis na oryginalną zupę wakacyjną na pewno cię zainteresuje. Co więcej, zrobisz ją w mgnieniu oka zaledwie z kilku składników!
25.07.2023 | aktual.: 25.07.2023 16:24
Chyba zgodzisz się ze mną, że ustalanie menu dla całej rodziny jest nie lada wyczynem. Tym bardziej jeśli w domu masz małe niejadki, które nie przepadają za warzywami. Jestem jednak kreatywną kucharką i staram się przemycać warzywa do codziennych posiłków. Sama też nie lubię monotonii w kuchni, dlatego codziennie przed snem kombinuje nad jakimś nowym przepisem.
Z racji, że mamy lato i sezon na wiele warzyw oraz owoców, tę kwestię również staram się wziąć pod uwagę. I tak było w przypadku bobu. Czy wiesz, że może stać się on bazą genialnej zupy? Przepis już na ciebie czeka!
Zupa z bobem w roli głównej
Wiem, że początkowo możesz być lekko zdziwiony. Ja też początkowo byłam sceptycznie nastawiona do tego pomysłu. Ale jakoś nic innego nie chciało przyjść mi do głowy, a zależało mi, aby następnego dnia moje dzieciaki zjadły pożywną zupę. A, że w lodówce miałam sporo bobu... Powiem tylko tyle, postanowiłam spróbować i nie żałuję, bo wyszło pyszne danie. Po prostu palce lizać!
Jak zrobić zupę z bobu?
Aby zrobić pyszną zupę o kremowej konsystencji, wystarczy wykorzystać poniższy przepis. W moim domu zupa ta znika z talerzy w mgnieniu oka. U ciebie będzie tak samo!
Składniki:
- 3/4 szkl. bobu,
- 6 ziemniaków,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 1 pęczek koperku,
- 120 g śmietany,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania ziemniaków. Najpierw je obierz, po czym podziel w mniejsze ćwiartki.
- W garnku rozgrzej oliwę. Po chwili dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Następnie wrzuć wcześniej przygotowane ziemniaki i smaż przez kilka minut.
- Kiedy ziemniaki nabiorą złocistych kolorów, dodaj bób. Bób możesz dodać do zupy również pod koniec gotowania. Wtedy dodajesz go do zupy 2-3 minuty przed końcem gotowania.
- Składniki zalej bulionem domowej roboty.
- Następnie gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
- W międzyczasie zahartuj śmietanę.
- Po 20 minutach zabiel zupę. Dodaj też przyprawy oraz posiekany koperek. I to wszystko!
W moim domu wszyscy lubią pieczywo, dlatego posiłek serwuje właśnie z tym dodatkiem. Zupa jest bardzo sycąca. Możesz serwować ją też solo lub z grzankami, a nawet z mini ptysiami. Niezależnie od ostatecznego wyboru, na pewno posmakuje wszystkim domownikom.
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy lubisz bób. Jeśli tak, to w jakiej formie najczęściej go serwujesz?