To najdziwniejsza zupa lata. Weź szklankę bulionu i zalej popularne warzywo

Lubisz eksperymentować w kuchni? Jeśli tak, przepis na oryginalną zupę wakacyjną na pewno cię zainteresuje. Co więcej, zrobisz ją w mgnieniu oka zaledwie z kilku składników!

ObrazekWakacyjna zupa na bazie bobu to jest to!/źródło: Africa Studio/Adobe Stock
Marzena Pęcak

Chyba zgodzisz się ze mną, że ustalanie menu dla całej rodziny jest nie lada wyczynem. Tym bardziej jeśli w domu masz małe niejadki, które nie przepadają za warzywami. Jestem jednak kreatywną kucharką i staram się przemycać warzywa do codziennych posiłków. Sama też nie lubię monotonii w kuchni, dlatego codziennie przed snem kombinuje nad jakimś nowym przepisem.

Z racji, że mamy lato i sezon na wiele warzyw oraz owoców, tę kwestię również staram się wziąć pod uwagę. I tak było w przypadku bobu. Czy wiesz, że może stać się on bazą genialnej zupy? Przepis już na ciebie czeka!

Zupa z bobem w roli głównej

Wiem, że początkowo możesz być lekko zdziwiony. Ja też początkowo byłam sceptycznie nastawiona do tego pomysłu. Ale jakoś nic innego nie chciało przyjść mi do głowy, a zależało mi, aby następnego dnia moje dzieciaki zjadły pożywną zupę. A, że w lodówce miałam sporo bobu... Powiem tylko tyle, postanowiłam spróbować i nie żałuję, bo wyszło pyszne danie. Po prostu palce lizać!

Obrazek
Zupa z bobem stanie się hitem w każdym domu/źródło: CUKMEN/Adobe Stock

Jak zrobić zupę z bobu?

Aby zrobić pyszną zupę o kremowej konsystencji, wystarczy wykorzystać poniższy przepis. W moim domu zupa ta znika z talerzy w mgnieniu oka. U ciebie będzie tak samo!

Składniki:

  • 3/4 szkl. bobu,
  • 6 ziemniaków,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 1 pęczek koperku,
  • 120 g śmietany,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania ziemniaków. Najpierw je obierz, po czym podziel w mniejsze ćwiartki.
  2. W garnku rozgrzej oliwę. Po chwili dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Następnie wrzuć wcześniej przygotowane ziemniaki i smaż przez kilka minut.
  4. Kiedy ziemniaki nabiorą złocistych kolorów, dodaj bób. Bób możesz dodać do zupy również pod koniec gotowania. Wtedy dodajesz go do zupy 2-3 minuty przed końcem gotowania.
  5. Składniki zalej bulionem domowej roboty.
  6. Następnie gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
  7. W międzyczasie zahartuj śmietanę.
  8. Po 20 minutach zabiel zupę. Dodaj też przyprawy oraz posiekany koperek. I to wszystko!

W moim domu wszyscy lubią pieczywo, dlatego posiłek serwuje właśnie z tym dodatkiem. Zupa jest bardzo sycąca. Możesz serwować ją też solo lub z grzankami, a nawet z mini ptysiami. Niezależnie od ostatecznego wyboru, na pewno posmakuje wszystkim domownikom.

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy lubisz bób. Jeśli tak, to w jakiej formie najczęściej go serwujesz?

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀