To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować

Chleb to jeden z podstawowych elementów diety wielu osób. Niestety, wybór odpowiedniego produktu może sprawiać trudność, zwłaszcza tym, którzy nie zagłębiają się w temat zdrowego odżywiania i kierują się głównie smakiem. W takiej sytuacji warto sięgnąć po opinie ekspertów i sprawdzić, które wypieki polecają dietetycy.

Najlepszy chleb z Lidla według dietetykaNajlepszy chleb z Lidla według dietetyka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | pabisiak

Jakub Woźniak, znany w sieci jako Dietetyk Trenuje, postanowił przyjrzeć się bliżej pieczywu z Lidla i podzielił się swoimi spostrzeżeniami. Nie tylko wskazał, które bochenki warto uwzględnić w codziennej diecie, ale też wyjaśnił, dlaczego powinniśmy je wybierać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut

Skład pieczywa to podstawa

Wybierając pieczywo, warto zwracać uwagę na jego skład, aby mieć pewność, że wybraliśmy najlepszą opcję. Dużo z nich jest bowiem ubogich w wartości odżywcze, a bogatych w szkodliwe dodatki, takie jak nadmiar cukru, sól czy sztuczne konserwanty.

A przecież to, co jemy, wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie każdego dnia. Chleb pełen pustych kalorii i niezdrowych składników może powodować szybkie wahania energii, sprzyjać tyciu oraz problemom z trawieniem. Dlatego świadome zakupy to ważny krok do dbania o siebie.

Który chleb poleca dietetyk?

Zdaniem dietetyka Jakuba Woźniaka, najlepszym wyborem spośród pieczywa dostępnego w Lidlu jest chleb pełen ziaren. Dzięki obecności różnorodnych nasion i mąki żytniej, dostarcza sporej ilości błonnika, który sprzyja między innymi dłuższemu uczuciu sytości po posiłku. Bogaty skład tego chleba znacząco wpływa na wartość odżywczą produktu. W recepturze znajdują się takie składniki jak zakwas żytni (21,1 proc.), mąka pszenna typu 750 (15,5 proc.), fermentowane kiełkujące ziarno żyta (15,5 proc.), mąka żytnia typu 720 (6,2proc.), nasiona słonecznika (6,2 proc.) oraz siemię lniane (6,2 proc.).

Kolejnym godnym polecenia wypiekiem jest chleb żytni bez drożdży, który wyróżnia się krótkim składem: 41 proc. mąki żytniej, 43 proc. zakwasu żytniego, woda, cukier i sól.

– Malutki minus za dodatek cukru, ale po składzie, jak i po prawdopodobnej wartości odżywczej, to bardzo dobre pieczywo – przekonuje Jakub Woźniak.

Warto również spróbować chleba słonecznikowego, który składa się w 33 proc. z mąki żytniej, w 23 proc. z zakwasu żytniego oraz zawiera 12 proc. nasion słonecznika. Ten skład sprawia, że pieczywo jest bogate w błonnik oraz cenne minerały, dzięki czemu stanowi wartościowy dodatek do codziennej diety.

Czy można mrozić pieczywo?

Odpowiedź jest prosta - tak! Woźniak podkreśla, że mrożenie pieczywa nie sprawia, że traci wartości odżywcze; dodatkowo jest świetnym sposobem na zachowanie jego trwałości. Dietetyk jasno stwierdził, że najważniejszy jest skład pieczywa, a czy jest wypiekane na świeżo, czy mrożone to nieistotna kwestia i nie warto się nią zamartwiać.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥