To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
Chleb to jeden z podstawowych elementów diety wielu osób. Niestety, wybór odpowiedniego produktu może sprawiać trudność, zwłaszcza tym, którzy nie zagłębiają się w temat zdrowego odżywiania i kierują się głównie smakiem. W takiej sytuacji warto sięgnąć po opinie ekspertów i sprawdzić, które wypieki polecają dietetycy.
Jakub Woźniak, znany w sieci jako Dietetyk Trenuje, postanowił przyjrzeć się bliżej pieczywu z Lidla i podzielił się swoimi spostrzeżeniami. Nie tylko wskazał, które bochenki warto uwzględnić w codziennej diecie, ale też wyjaśnił, dlaczego powinniśmy je wybierać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut
Skład pieczywa to podstawa
Wybierając pieczywo, warto zwracać uwagę na jego skład, aby mieć pewność, że wybraliśmy najlepszą opcję. Dużo z nich jest bowiem ubogich w wartości odżywcze, a bogatych w szkodliwe dodatki, takie jak nadmiar cukru, sól czy sztuczne konserwanty.
A przecież to, co jemy, wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie każdego dnia. Chleb pełen pustych kalorii i niezdrowych składników może powodować szybkie wahania energii, sprzyjać tyciu oraz problemom z trawieniem. Dlatego świadome zakupy to ważny krok do dbania o siebie.
Który chleb poleca dietetyk?
Zdaniem dietetyka Jakuba Woźniaka, najlepszym wyborem spośród pieczywa dostępnego w Lidlu jest chleb pełen ziaren. Dzięki obecności różnorodnych nasion i mąki żytniej, dostarcza sporej ilości błonnika, który sprzyja między innymi dłuższemu uczuciu sytości po posiłku. Bogaty skład tego chleba znacząco wpływa na wartość odżywczą produktu. W recepturze znajdują się takie składniki jak zakwas żytni (21,1 proc.), mąka pszenna typu 750 (15,5 proc.), fermentowane kiełkujące ziarno żyta (15,5 proc.), mąka żytnia typu 720 (6,2proc.), nasiona słonecznika (6,2 proc.) oraz siemię lniane (6,2 proc.).
Kolejnym godnym polecenia wypiekiem jest chleb żytni bez drożdży, który wyróżnia się krótkim składem: 41 proc. mąki żytniej, 43 proc. zakwasu żytniego, woda, cukier i sól.
– Malutki minus za dodatek cukru, ale po składzie, jak i po prawdopodobnej wartości odżywczej, to bardzo dobre pieczywo – przekonuje Jakub Woźniak.
Warto również spróbować chleba słonecznikowego, który składa się w 33 proc. z mąki żytniej, w 23 proc. z zakwasu żytniego oraz zawiera 12 proc. nasion słonecznika. Ten skład sprawia, że pieczywo jest bogate w błonnik oraz cenne minerały, dzięki czemu stanowi wartościowy dodatek do codziennej diety.
Czy można mrozić pieczywo?
Odpowiedź jest prosta - tak! Woźniak podkreśla, że mrożenie pieczywa nie sprawia, że traci wartości odżywcze; dodatkowo jest świetnym sposobem na zachowanie jego trwałości. Dietetyk jasno stwierdził, że najważniejszy jest skład pieczywa, a czy jest wypiekane na świeżo, czy mrożone to nieistotna kwestia i nie warto się nią zamartwiać.