To najzdrowszy keczup dostępny w Polsce. Specjaliści nie mają wątpliwości
Co roku publikowane są rankingi keczupów. W zeszłym roku centrum dietetyki Respo uznało za najzdrowszy keczup premium marki Develey ze względu na wysoką zawartość pomidorów i krótki skład. Kilka dni temu na instagramowym kanale dietetyków pojawił się materiał o najzdrowszym keczupie dostępnym w Biedronce.
Dietetycy, oceniając jakość keczupu, biorą pod uwagę nie tylko smak, ale przede wszystkim wysoką zawartość pomidorów i małą zawartość dodatków, przede wszystkim cukru, soli i konserwantów. Ważna jest również kaloryczność produktu – w skrócie, im mniej kalorii, tym lepiej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ketchup z cukinii bije na głowę pomidorowy. Przygotuj zapas na zimę
Ranking keczupów z Biedronki
Najgorszym wyborem jest produkt marki Tomatini, który zawiera tylko 39 proc. koncentratu pomidorowego. Nieco lepiej prezentuje się produkt marki Pudliszki – też jest zrobiony na przecierze pomidorowym, ale jest go zdecydowanie więcej, bo już 62 proc. w 100 g keczupu.
Dobrym wyborem są keczupy marki Kotlin, Heinz i Madero. Produkty dwóch pierwszych marek są bardzo zbliżone do siebie – zawierają ok. 160 g pomidorów w 100 g produktu i niewielką ilość soli. O wiele więcej pomidorów w składzie ma keczup marki Madero, bo aż 230 g w 100 g keczupu. Niestety, zawiera także nieco więcej soli niż konkurencja.
Bezkonkurencyjny okazał się keczup premium marki Roleski. Jak mówi dietetyczka:
– Łączy w sobie wszystkie cechy. Ma mało kalorii, mało soli i dużo pomidorów, bo aż 266 g w 100 g keczupu – słyszymy w komentarzu do materiału na Instagramie.
Kupując keczup, oglądaj etykiety
Rankingi keczupów publikowane przez dietetyków nie mają na celu promowania konkretnej marki, choć prawdopodobnie każdy specjalista ma swoje preferencje. Ważne jest, aby wybierając produkty w sklepie nie polegać wyłącznie na opiniach konsumentów, tylko bazować na informacjach, które znajdują się na etykiecie.
Zawsze zwracaj uwagę na zawartość cukru, soli i konserwantów. Nie tylko w przypadku keczupu, ale także innych produktów spożywczych, kieruj się zasadą, że im krótsza lista składników, tym lepiej.