Smakuje jak klasyczna jajecznica, ale nie ma w niej jajek. Pycha!

Jeśli nie możesz lub nie chcesz jeść jajek, ale jednocześnie tęsknisz za klasyczną jajecznicą, idealnym pomysłem na śniadanie, drugie śniadanie czy kolację będzie dla ciebie tofucznica. Ta dziwnie brzmiąca nazwa to właśnie jajecznica bez jajek, która powstaje na bazie tofu.

ObrazekPyszności - Fot. Unsplash/Pexels
Katarzyna Gileta

Dlaczego tofu?

Tofu, główny składnik tofucznicy, jest serem powstałym w wyniku procesu koagulacji napoju sojowego. Doskonale zastępuje mięso, gdyż jest bogatym źródłem białka roślinnego, wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Ponadto w tofu znajdują się takie składniki mineralne jak potas, cynk, selen, a także witaminy z grupy B.

Co ważne, tofu samo w sobie nie ma specjalnie wyrazistego smaku, więc przyjmuje smak przypraw i produktów spożywczych, które są przygotowywane razem z nim. Z tego też względu tofu może stanowić doskonały dodatek do różnego rodzaju potraw – nie tylko wegańskich.

Tofucznica – czym jest?

Tofucznica nie brzmi może zbyt apetycznie, ale wbrew wszystkiemu warto jej spróbować, by przekonać się, że to niezwykle smaczny i zdrowy posiłek. Jest on obecnie bardzo popularny wśród wegetarian i wegan.

Tofucznica, jak już było wyżej wspomniane, jest to jajecznica przygotowywana na bazie tofu z dodatkiem dowolnych warzyw. Przygotowuje się ją bardzo szybko i łatwo. Wystarczy podsmażyć tofu wraz z warzywami na patelni, doprawić i gotowe.

Tofucznica doskonale smakuje ze szczypiorkiem, cebulą, pomidorami, papryką. Dodatek warzyw sprawia, że potrawa staje się jeszcze bardziej wartościowa, gdyż dostarcza dużą ilość witamin, składników mineralnych i błonnika.

Ważnym dodatkiem do tofucznicy jest również czarna sól, która nadaje potrawie jajecznego zapachu, a także płatki drożdżowe, dzięki którym zyskuje ona swój niepowtarzalny smak. Zarówno sól czarna, jak i płatki drożdżowe to produkty, które nie zawsze możemy znaleźć w pobliskim sklepie, więc warto zaopatrzyć się w nie w sklepie internetowym. Bezpiecznie można zamówić nawet większe ilości, gdyż w szczelnych pojemnikach można je długo przechowywać.

Tofucznica - klasyczny przepis

Składniki:

  • 1 kostka naturalnego tofu (ok. 200 g),
  • 1/3 lub ½ łyżeczki czarnej soli (Kala Namak),
  • 2-3 łyżeczki płatków drożdżowych,
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • ¼ szkl. wody,
  • kilka łyżek oleju roślinnego,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy olej. Z tofu odlewamy wodę. Rozkruszamy je na większe okruchy i wrzucamy prosto na rozgrzany tłuszcz. Podsmażamy aż tofu się zezłoci. Dodajemy czarną sól, płatki drożdżowe i pieprz. Dokładnie mieszamy i dolewamy wodę. Tofu dusimy, aż woda odparuje, mieszając je co jakiś czas. Następnie zdejmujemy z patelni i obficie posypujemy siekanym szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy na gorąco w towarzystwie pieczywa.

Przepis na tofucznicę z pomidorkami

Składniki:

  • 1 kostka naturalnego tofu (ok. 200 g),
  • 1-2 łyżki oleju roślinnego,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • 6 pomidorków koktajlowych,
  • cebula,
  • pęczek szczypiorku,
  • czarna sól,
  • grubo mielony pieprz.

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę. Tofu rozkruszamy w dłoniach i wrzucamy na patelnię. Dodajemy kurkumę, sól oraz pieprz. Następnie dodajemy pomidorki pokrojone na połówki. Podsmażamy wszystko do momentu, aż pomidorki zmiękną. Na koniec doprawiamy do smaku i posypujemy siekanym szczypiorkiem.

Tofucznica z cebulą i curry

Składniki:

  • 3 lub 4 cebule,
  • 1 kostka tofu (ok. 200 g),
  • 4 łyżki mleka (krowiego lub roślinnego),
  • 2 łyżki oleju,
  • czarna sól,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • ½ łyżeczki curry.

Sposób przygotowania:

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na rozgrzanym oleju. Tofu rozkruszamy w dłoni lub widelcem. Dodajemy je do smażonej cebuli i mieszamy. Gdy zacznie się ono lekko topić i będzie miękkie, dodajemy mleko wraz z przyprawami i dokładnie mieszamy. Podajemy z pieczywem.

Tofucznica jest potrawą, którą przygotowuje się bardzo szybko, ale jest ona pożywna i sycąca. Daje mnóstwo energii na cały dzień.

Autor: Halina Basek

Przepis na pysznie ziemniaczane spiralki znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs