NewsySmakuje jak klasyczna jajecznica, ale nie ma w niej jajek. Pycha!

Smakuje jak klasyczna jajecznica, ale nie ma w niej jajek. Pycha!

Pyszności - Fot. Unsplash/Pexels
Pyszności - Fot. Unsplash/Pexels
Katarzyna Gileta
26.02.2023 18:28

Jeśli nie możesz lub nie chcesz jeść jajek, ale jednocześnie tęsknisz za klasyczną jajecznicą, idealnym pomysłem na śniadanie, drugie śniadanie czy kolację będzie dla ciebie tofucznica. Ta dziwnie brzmiąca nazwa to właśnie jajecznica bez jajek, która powstaje na bazie tofu.

Dlaczego tofu?

Tofu, główny składnik tofucznicy, jest serem powstałym w wyniku procesu koagulacji napoju sojowego. Doskonale zastępuje mięso, gdyż jest bogatym źródłem białka roślinnego, wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Ponadto w tofu znajdują się takie składniki mineralne jak potas, cynk, selen, a także witaminy z grupy B.

Co ważne, tofu samo w sobie nie ma specjalnie wyrazistego smaku, więc przyjmuje smak przypraw i produktów spożywczych, które są przygotowywane razem z nim. Z tego też względu tofu może stanowić doskonały dodatek do różnego rodzaju potraw – nie tylko wegańskich.

Tofucznica – czym jest?

Tofucznica nie brzmi może zbyt apetycznie, ale wbrew wszystkiemu warto jej spróbować, by przekonać się, że to niezwykle smaczny i zdrowy posiłek. Jest on obecnie bardzo popularny wśród wegetarian i wegan.

Tofucznica, jak już było wyżej wspomniane, jest to jajecznica przygotowywana na bazie tofu z dodatkiem dowolnych warzyw. Przygotowuje się ją bardzo szybko i łatwo. Wystarczy podsmażyć tofu wraz z warzywami na patelni, doprawić i gotowe.

Tofucznica doskonale smakuje ze szczypiorkiem, cebulą, pomidorami, papryką. Dodatek warzyw sprawia, że potrawa staje się jeszcze bardziej wartościowa, gdyż dostarcza dużą ilość witamin, składników mineralnych i błonnika.

Ważnym dodatkiem do tofucznicy jest również czarna sól, która nadaje potrawie jajecznego zapachu, a także płatki drożdżowe, dzięki którym zyskuje ona swój niepowtarzalny smak. Zarówno sól czarna, jak i płatki drożdżowe to produkty, które nie zawsze możemy znaleźć w pobliskim sklepie, więc warto zaopatrzyć się w nie w sklepie internetowym. Bezpiecznie można zamówić nawet większe ilości, gdyż w szczelnych pojemnikach można je długo przechowywać.

Tofucznica - klasyczny przepis

Składniki:

  • 1 kostka naturalnego tofu (ok. 200 g),
  • 1/3 lub ½ łyżeczki czarnej soli (Kala Namak),
  • 2-3 łyżeczki płatków drożdżowych,
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • ¼ szkl. wody,
  • kilka łyżek oleju roślinnego,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy olej. Z tofu odlewamy wodę. Rozkruszamy je na większe okruchy i wrzucamy prosto na rozgrzany tłuszcz. Podsmażamy aż tofu się zezłoci. Dodajemy czarną sól, płatki drożdżowe i pieprz. Dokładnie mieszamy i dolewamy wodę. Tofu dusimy, aż woda odparuje, mieszając je co jakiś czas. Następnie zdejmujemy z patelni i obficie posypujemy siekanym szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy na gorąco w towarzystwie pieczywa.

Przepis na tofucznicę z pomidorkami

Składniki:

  • 1 kostka naturalnego tofu (ok. 200 g),
  • 1-2 łyżki oleju roślinnego,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • 6 pomidorków koktajlowych,
  • cebula,
  • pęczek szczypiorku,
  • czarna sól,
  • grubo mielony pieprz.

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę. Tofu rozkruszamy w dłoniach i wrzucamy na patelnię. Dodajemy kurkumę, sól oraz pieprz. Następnie dodajemy pomidorki pokrojone na połówki. Podsmażamy wszystko do momentu, aż pomidorki zmiękną. Na koniec doprawiamy do smaku i posypujemy siekanym szczypiorkiem.

Tofucznica z cebulą i curry

Składniki:

  • 3 lub 4 cebule,
  • 1 kostka tofu (ok. 200 g),
  • 4 łyżki mleka (krowiego lub roślinnego),
  • 2 łyżki oleju,
  • czarna sól,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • ½ łyżeczki curry.

Sposób przygotowania:

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na rozgrzanym oleju. Tofu rozkruszamy w dłoni lub widelcem. Dodajemy je do smażonej cebuli i mieszamy. Gdy zacznie się ono lekko topić i będzie miękkie, dodajemy mleko wraz z przyprawami i dokładnie mieszamy. Podajemy z pieczywem.

Tofucznica jest potrawą, którą przygotowuje się bardzo szybko, ale jest ona pożywna i sycąca. Daje mnóstwo energii na cały dzień.

Autor: Halina Basek

Przepis na pysznie ziemniaczane spiralki znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także