Niezwykły tort bez pieczenia z kremem twarogowym. Delikatny i pyszny
Prosty przepis na tort bez pieczenia z kremem na bazie twarogu i śmietany. Wyjątkowy pomysł na serwowanie naleśników w elegancki sposób. Z pewnością zaskoczysz nim swoją rodzinę. Wszyscy pokochają go od pierwszego kęsa!
04.02.2023 | aktual.: 10.10.2023 20:57
Naleśniki na słodko
Nawet proste i pozornie dobrze poznane potrawy można zaserwować w zaskakujący sposób. Dziś mamy dla Ciebie świetną metodę na nietuzinkowe podanie klasycznych naleśników, której na pewno jeszcze nie widziałeś. Zamieniają się one w piękny i pyszny tort, który skrywa proste nadzienie na bazie twarogu, śmietany i miodu. Co więcej, pyszne i bardzo delikatne ciasto wręcz rozpływa się w ustach, a Ty zaskoczysz swoich bliskich. Proste i smaczne!
Tort bez pieczenia z naleśników
Składniki:
- 180 g mąki
- 35 g kakao
- szczypta soli
- 10 g cukru
- 3 jaja
- 260 g gorącego mleko
- 150 g gorącej wody
- 60 g płynnego miodu
- 25 g oleju.
- olej do smażenia
Nadzienie
- 250 g twarogu
- 90 g cukru pudru
- 150 g śmietany 18%
- 250 g śmietanki 30%
- 20 g płynnego miodu
Sposób przygotowania:
Do miski przesiej mąkę oraz kakao. Dodaj szczyptę soli, cukier i wymieszaj. Następnie dodaj jajka i stopniowo wlewaj gorące mleko oraz wodę, cały czas mieszając. Powstałą masę przetrzyj dodatkowo przez sitko o drobnych oczkach, aby uniknąć powstawania grudek. Dodaj płynny miód, wymieszaj i odstaw na 20 minut. Wlej olej i wymieszaj. Smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Z podanych proporcji powinno wyjść około 14 naleśników.
Przejdź do przygotowania masy. Twaróg zmiksuj z 45 g cukru pudru. Dodaj kwaśną, gęstą śmietanę i ponownie zmiksuj. W osobnym naczyniu ubij śmietankę 30% razem z cukrem pudrem. Wymieszaj ze sobą obie masy, dodając płynny miód. Naleśniki posmaruj kremem i złóż w kopertę, jak na zdjęciu poniżej.
Trzy złożone naleśniki posmaruj na wierzchu odrobiną masy i zawiń w ślimaka, dokładając do pierwszego placka drugi i trzeci, aby powstało jedno zawiniątko. Powstały kształt umieść na środku talerza. Pozostałe naleśniki doklejaj naokoło jako boki tortu.
Przykryj całość folią spożywczą i wstaw do lodówki na 8-10 godzin, aby ciasto dobrze nasiąkło. Gotowy tort udekoruj cukrem pudrem. Smacznego!