Zapiekane kwiaty ziemniaczane - elegancki i tani dodatek do obiadu

Kwiaty ziemniaczane to prosty pomysł na efektowne podanie ziemniaków. W takiej formie nie tylko prezentują się znakomicie, ale również smakują obłędnie. Sprawdzą się jako dodatek do pieczonych mięs i innych dań obiadowych.

Obrazek
Ewa

Ziemniaki to jedno z naszych ulubionych warzyw. Można stworzyć z nich mnóstwo pyszności: frytki, puree, zapiekanki, a nawet...mleko. To uniwersalne warzywo, które znają i kochają chyba wszyscy. Świetnie sprawdza się w roli dodatku, nawet jeśli mama mówi "mięso zjedz, ziemniaczki zostaw". Jeśli szukasz odmiany od tradycyjnej formy serwowania ziemniaków, to trafiłeś idealnie. Stworzyliśmy pysznego, zapiekanego ziemniaczany kwiat, którego zdecydowanie nie będziesz chciał zostawiać :)

Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

W przygotowaniu pomógł nam Ovi Smart marki Philips.

Kwiaty ziemniaczane- składniki

2 ziemniaki

2 łyżki oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki soli morskiej

1/3 łyżeczki pieprzu

1 gałązka świeżego rozmarynu

Przepis krok po kroku:

Przygotowanie takich kwiatów jest banalnie proste. Ziemniaka dokładnie umyj (nie musisz obierać go ze skórki) i pokrój na plasterki.

Obrazek
Kwiaty ziemniaczane- Pyszności

Pokrojone w plasterki ziemniaki ułóż w foremce. Świetnie sprawdzi się tutaj nieduża kokilka, ale możesz wybrać np. foremkę do babeczek. Całość polej oliwą z oliwek.

Obrazek
Kwiaty ziemniaczane- Pyszności

Następnie przypraw całość solą oraz pieprzem. Dodaj gałązkę świeżego rozmarynu- jej aromat podczas pieczenia jest po prostu niesamowity. Zamiast rozmarynu możesz użyć tez tymianku. Jeśli chcesz, to dodatkowo ziemniaki możesz przyprawić odrobiną chilli lub słodkiej papryki.

Obrazek
Kwiaty ziemniaczane- Pyszności

Tak przygotowane ziemniaki wstaw do Ovi Smart. Piecz przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po tym czasie nasze kwiaty ziemniaczane z talarków są już gotowe. Świetnie sprawdzą się w roli dodatku do obiadu i będą miłą odmianą od tradycyjnej formy ziemniaków. Serwuj je na ciepło, uważając, żeby nie poparzyć się gorącą foremką.

Smacznego!

Obrazek
Kwiaty ziemniaczane- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Dodaj  jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaj jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał
Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał
Nazywają to morskim kawiorem. Działa odmładzająco i wspiera tarczycę
Nazywają to morskim kawiorem. Działa odmładzająco i wspiera tarczycę
Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Wystarczy jeden taki grzyb w garnku, a cały sos będzie do wylania. Tak go rozpoznasz
Wystarczy jeden taki grzyb w garnku, a cały sos będzie do wylania. Tak go rozpoznasz