WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

Ulubiony makaron zamieniłam w wytrawny tort. Rodzina przecierała oczy ze zdumienia

Zaskakujący tort cannelloni z ricottą, szpinakiem i prostym, domowym sosem pomidorowym to przepis na zaskakujący obiad dla całej rodziny.

Tort cannelloni- PysznościTort cannelloni- Pyszności
Ewa

Torty kojarzą się przede wszystkim ze słodkimi wypiekami urodzinowymi, ale w wytrawnej wersji świetnie sprawdzą się na obiad. Pyszny tort dla fanów włoskich smaków powstał na bazie makaronowych rurek wypełnionych szpinakowym farszem z ricottą i parmezanem. Zamiast kremu maślanego całość zwieńcza prosty, domowy sos pomidorowy. Kiedy podałam to danie moim bliskim, od razu zobaczyłam zachwyt w ich oczach. To danie nie tylko prezentuje się wspaniale, ale przede wszystkim smakuje tak, jakby przygotował je szef kuchni w dobrej, włoskiej restauracji. Nie czekaj, tylko biegnij do sklepu po składniki i przygotuj te pyszne rurki w swoim domu.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo

Tort cannelloni

Składniki:

Nadzienie

  • 750 g serka ricotta,
  • 2 jaja,
  • 200 g posiekanego szpinaku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • ⅔ szkl. tartego parmezanu,
  • ⅓ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,
  • łyżeczka tartej skórki z cytryny,
  • łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu.

Sos

  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 szalotka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 800 g passaty pomidorowej,
  • garść świeżej bazylii,
  • 1.5 łyżeczki soli.

Reszta składników

  • 31 szt. cennelloni,
  • 150 g tartej mozzarelli.

Sposób przygotowania:

1. Zaczynam od przygotowania farszu. Do miski przekładam ricottę. Dodaję szpinak, starty parmezan, jajka, skórkę z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam całość gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam. Jeśli nie znajdziesz gałki w całości do starcia, to możesz zastąpić ją suszoną.

Szpinakowy farsz- Pyszności
Szpinakowy farsz- Pyszności

2. Przygotowuję sos. Na oliwie lub oleju podsmażam pokrojoną szalotkę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Gdy się zarumienią, wlewam passatę pomidorową, dorzucam liście świeżej bazylii i doprawiam sos solą oraz pieprzem. Całość zagotowuję i gotuję przez kilka minut.

Sos pomidorowy- Pyszności
Sos pomidorowy- Pyszności

3. Na dno foremki o średnicy 18 cm wsypuję porcję sera mozzarella i sosu pomidorowego. Na takim spodzie układam pionowo rurki cannelloni.

Tort cannelloni- Pyszności
Tort cannelloni- Pyszności

4. Farsz szpinakowy przekładam do rękawa cukierniczego i wypełniam nim makaronowe rurki. Na wierzchu rozprowadzam sos pomidorowy, przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piekę przez godzinę.

Sos rozprowadź na nafaszerowanych rurkach- Pyszności
Sos rozprowadź na nafaszerowanych rurkach- Pyszności

5. Po tym czasie zdejmuję rant formy i dekoruję tort świeżą bazylią i pomidorkami. Podaję na ciepło. Smacznego!

Tort cannelloni- Pyszności
Tort cannelloni- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji