PrzepisUlubiony makaron zamieniłam w wytrawny tort. Rodzina przecierała oczy ze zdumienia

Ulubiony makaron zamieniłam w wytrawny tort. Rodzina przecierała oczy ze zdumienia

Tort cannelloni- Pyszności
Tort cannelloni- Pyszności
Ewa

07.08.2023 16:00, aktual.: 07.08.2023 16:49

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zaskakujący tort cannelloni z ricottą, szpinakiem i prostym, domowym sosem pomidorowym to przepis na zaskakujący obiad dla całej rodziny.

Torty kojarzą się przede wszystkim ze słodkimi wypiekami urodzinowymi, ale w wytrawnej wersji świetnie sprawdzą się na obiad. Pyszny tort dla fanów włoskich smaków powstał na bazie makaronowych rurek wypełnionych szpinakowym farszem z ricottą i parmezanem. Zamiast kremu maślanego całość zwieńcza prosty, domowy sos pomidorowy. Kiedy podałam to danie moim bliskim, od razu zobaczyłam zachwyt w ich oczach. To danie nie tylko prezentuje się wspaniale, ale przede wszystkim smakuje tak, jakby przygotował je szef kuchni w dobrej, włoskiej restauracji. Nie czekaj, tylko biegnij do sklepu po składniki i przygotuj te pyszne rurki w swoim domu.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo

Tort cannelloni

Składniki:

Nadzienie

  • 750 g serka ricotta,
  • 2 jaja,
  • 200 g posiekanego szpinaku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • ⅔ szkl. tartego parmezanu,
  • ⅓ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,
  • łyżeczka tartej skórki z cytryny,
  • łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu.

Sos

  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 szalotka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 800 g passaty pomidorowej,
  • garść świeżej bazylii,
  • 1.5 łyżeczki soli.

Reszta składników

  • 31 szt. cennelloni,
  • 150 g tartej mozzarelli.

Sposób przygotowania:

1. Zaczynam od przygotowania farszu. Do miski przekładam ricottę. Dodaję szpinak, starty parmezan, jajka, skórkę z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam całość gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam. Jeśli nie znajdziesz gałki w całości do starcia, to możesz zastąpić ją suszoną.

Szpinakowy farsz- Pyszności
Szpinakowy farsz- Pyszności

2. Przygotowuję sos. Na oliwie lub oleju podsmażam pokrojoną szalotkę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Gdy się zarumienią, wlewam passatę pomidorową, dorzucam liście świeżej bazylii i doprawiam sos solą oraz pieprzem. Całość zagotowuję i gotuję przez kilka minut.

Sos pomidorowy- Pyszności
Sos pomidorowy- Pyszności

3. Na dno foremki o średnicy 18 cm wsypuję porcję sera mozzarella i sosu pomidorowego. Na takim spodzie układam pionowo rurki cannelloni.

Tort cannelloni- Pyszności
Tort cannelloni- Pyszności

4. Farsz szpinakowy przekładam do rękawa cukierniczego i wypełniam nim makaronowe rurki. Na wierzchu rozprowadzam sos pomidorowy, przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piekę przez godzinę.

Sos rozprowadź na nafaszerowanych rurkach- Pyszności
Sos rozprowadź na nafaszerowanych rurkach- Pyszności

5. Po tym czasie zdejmuję rant formy i dekoruję tort świeżą bazylią i pomidorkami. Podaję na ciepło. Smacznego!

Tort cannelloni- Pyszności
Tort cannelloni- Pyszności