Ulubiony makaron zamieniłam w wytrawny tort. Rodzina przecierała oczy ze zdumienia
07.08.2023 16:00, aktual.: 07.08.2023 16:49
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zaskakujący tort cannelloni z ricottą, szpinakiem i prostym, domowym sosem pomidorowym to przepis na zaskakujący obiad dla całej rodziny.
Torty kojarzą się przede wszystkim ze słodkimi wypiekami urodzinowymi, ale w wytrawnej wersji świetnie sprawdzą się na obiad. Pyszny tort dla fanów włoskich smaków powstał na bazie makaronowych rurek wypełnionych szpinakowym farszem z ricottą i parmezanem. Zamiast kremu maślanego całość zwieńcza prosty, domowy sos pomidorowy. Kiedy podałam to danie moim bliskim, od razu zobaczyłam zachwyt w ich oczach. To danie nie tylko prezentuje się wspaniale, ale przede wszystkim smakuje tak, jakby przygotował je szef kuchni w dobrej, włoskiej restauracji. Nie czekaj, tylko biegnij do sklepu po składniki i przygotuj te pyszne rurki w swoim domu.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo
Tort cannelloni
Składniki:
Nadzienie
- 750 g serka ricotta,
- 2 jaja,
- 200 g posiekanego szpinaku,
- 4 ząbki czosnku,
- ⅔ szkl. tartego parmezanu,
- ⅓ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,
- łyżeczka tartej skórki z cytryny,
- łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu.
Sos
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 szalotka,
- 3 ząbki czosnku,
- 800 g passaty pomidorowej,
- garść świeżej bazylii,
- 1.5 łyżeczki soli.
Reszta składników
- 31 szt. cennelloni,
- 150 g tartej mozzarelli.
Sposób przygotowania: