Zmiksuj truskawki z jajkami. Efekt końcowy powali cię na kolana
Prosty tort bez pieczenia z twarogiem i truskawkami zaskoczy twoich bliskich. Przygotujesz go w mgnieniu oka z pysznych naleśników.
18.07.2023 16:30
Torty to zdecydowanie jeden z moich ulubionych wypieków. Są jednak dość czasochłonne, przez co po tradycyjną formę sięgam na specjalne okazje. Moim odkryciem są jednak słodkie torty na bazie naleśników i kremu, które przygotowuję bez pieczenia i dużego bałaganu. Cieniutkie, delikatne placki truskawkowe przełożone pyszną masą z twarogu i mleka skondensowanego smakują nieziemsko pysznie. Uwielbiam przygotowywać ten deser latem - prosto wyjęciu z lodówki smakuje najlepiej.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Tort twarogowo-truskawkowy
Składniki:
- 500 g truskawek,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka suchych drożdży,
- 200 ml mleka,
- 2 jajka,
- 250 g mąki pszennej,
- 200 ml wody,
- 350 g twarogu półtłustego,
- 450 ml mleka skondensowanego,
- 200 g masła.
Sposób przygotowania:
1. Truskawki dokładnie myję i usuwam z nich szypułki. Gdy wyschną, posypuję je suszonymi drożdżami oraz cukrem. Wlewam do nich mleko, dodaję jajka i blenduję na jednolitą masę.
2. Do powstałej masy wlewam wodę, wsypuję mąkę i mieszam.
3. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i wylewam porcję przygotowanej masy naleśnikowej. Smażę z obu stron i zostawiam do wystudzenia.
4. Twaróg przekładam do miski i blenduję.
5. Miękkie masło ubijam mikserem. Następnie wlewam do niego mleko skondensowane i miksuję. Porcjami dodaję również twaróg, cały czas miksując masę.
6. Naleśniki przekładam przygotowanym kremem twarogowym. Na koniec rozprowadzam krem po całej naleśnikowej konstrukcji, również z boku. Przypomina to nieco tynkowanie w klasycznym torcie.