PrzepisZmiksuj truskawki z jajkami. Efekt końcowy powali cię na kolana

Zmiksuj truskawki z jajkami. Efekt końcowy powali cię na kolana

Tort truskawkowo-twarogowy- Pyszności
Tort truskawkowo-twarogowy- Pyszności
Ewa

18.07.2023 16:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Prosty tort bez pieczenia z twarogiem i truskawkami zaskoczy twoich bliskich. Przygotujesz go w mgnieniu oka z pysznych naleśników.

Torty to zdecydowanie jeden z moich ulubionych wypieków. Są jednak dość czasochłonne, przez co po tradycyjną formę sięgam na specjalne okazje. Moim odkryciem są jednak słodkie torty na bazie naleśników i kremu, które przygotowuję bez pieczenia i dużego bałaganu. Cieniutkie, delikatne placki truskawkowe przełożone pyszną masą z twarogu i mleka skondensowanego smakują nieziemsko pysznie. Uwielbiam przygotowywać ten deser latem - prosto wyjęciu z lodówki smakuje najlepiej.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Tort twarogowo-truskawkowy

Składniki:

  • 500 g truskawek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka suchych drożdży,
  • 200 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 200 ml wody,
  • 350 g twarogu półtłustego,
  • 450 ml mleka skondensowanego,
  • 200 g masła.

Sposób przygotowania:

1. Truskawki dokładnie myję i usuwam z nich szypułki. Gdy wyschną, posypuję je suszonymi drożdżami oraz cukrem. Wlewam do nich mleko, dodaję jajka i blenduję na jednolitą masę.

Truskawkowa masa- Pyszności
Truskawkowa masa- Pyszności

2. Do powstałej masy wlewam wodę, wsypuję mąkę i mieszam.

3. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i wylewam porcję przygotowanej masy naleśnikowej. Smażę z obu stron i zostawiam do wystudzenia.

Naleśniki do tortu- Pyszności
Naleśniki do tortu- Pyszności

4. Twaróg przekładam do miski i blenduję.

5. Miękkie masło ubijam mikserem. Następnie wlewam do niego mleko skondensowane i miksuję. Porcjami dodaję również twaróg, cały czas miksując masę.

6. Naleśniki przekładam przygotowanym kremem twarogowym. Na koniec rozprowadzam krem po całej naleśnikowej konstrukcji, również z boku. Przypomina to nieco tynkowanie w klasycznym torcie.

7. Deser wkładam do lodówki i chłodzę przez minimum 3 godziny. Dzięki temu krem zastygnie.

Tort naleśnikowy- Pyszności
Tort naleśnikowy- Pyszności

8. Schłodzony torcik naleśnikowy bez pieczenia dekoruję świeżymi owocami. Świetnie sprawdzą się tutaj maliny, ale możesz sięgnąć na przykład po borówki czy truskawki. Kroję deser na porcje tak, jak kroi się klasycznie tortu. Świetnie smakuje w ciepłe, letnie dni, wyjęty prosto z lodówki.Smacznego!

Tort twarogowo-truskawkowy- Pyszności
Tort twarogowo-truskawkowy- Pyszności
desertortprzepis