Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Roladki z tortilli to imprezowy klasyk, który świetnie sprawdza się w roli prostej przekąski. Zasługuje jednak na pewne odświeżenie w postaci lawaszu.
Lawasz to tradycyjny cienki, płaski chleb, wywodzący się z Armenii oraz regionu Bliskiego Wschodu. Lawasz jest znacznie cieńszy i bardziej miękki niż większość gotowych tortilli. Dzięki temu jest bardziej plastyczny i łatwiej go zawinąć bez ryzyka, że rolada popęka. Jego delikatny, niemal neutralny smak nie dominuje nad farszem, a jedynie stanowi dla niego świetną bazę. W przeciwieństwie do tortilli kukurydzianych czy pszennych, lawasz szybko chłonie wilgoć z farszu i staje się zwarty, ale nie gumowaty. To zmiana, którą warto wprowadzić w swojej kuchni.
Kebab, jakiego nie zamówisz sobie z budki. 100 procent smaku i pewnej jakości
Roladki z lawaszu
Lawasz możesz tradycyjnie posmarować serkiem śmietankowym, dorzucić łososia lub szynkę i ulubione warzywa. Możliwości kombinacji farszów są niemal nieograniczone: od wersji włoskiej z suszonymi pomidorami i bazylią, po wersję grecką z fetą i szpinakiem. Ja stawiam jednak na nieco inne połączenie - paluszki krabowe oraz jajko.
Kluczem do pysznego sukcesu jest tutaj także odpowiednie związanie farszu. Serek kremowy w połączeniu z majonezem tworzy idealnie gładką i gęstą konsystencję, która zapobiegnie rozpadowi roladki po pokrojeniu. Nigdy nie zapominajmy też o chłodzeniu – to ono decyduje o perfekcyjnym wyglądzie rollsów.
Składniki:
- 2 duże płaty lawaszu,
- 200 g paluszków krabowych,
- 4 ugotowane na twardo jajka,
- 1 ząbek czosnku,
- posiekany szczypiorek,
- 200 g serka kremowego śmietankowego,
- 2-3 łyżki majonezu,
- sól, pieprz do smaku,
- szczypta słodkiej papryki.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane jajka zetrzyj na tarce o dużych oczkach i przełóż do miski.
- Paluszki krabowe pokrój w bardzo drobną kostkę, szczypiorek posiekaj.
- W dużej misce połącz starty ser i jajka, pokrojone paluszki krabowe, zieleninę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodaj serek kremowy oraz majonez. Majonez dodawaj stopniowo, aby uzyskać gęstą, ale łatwą do rozsmarowania pastę.
- Dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj odrobinę słodkiej papryki, by dodać lekkiego koloru i smaku.
- Rozłóż płat lawasza na blacie. W razie potrzeby można przyciąć lawasz do kształtu prostokąta.
- Równomiernie rozprowadź połowę przygotowanego farszu na całej powierzchni placka.
- Zacznij ciasno zwijać lawasz, od krótszej krawędzi. Ważne, aby rolka była bardzo zwarta.
- Powtórz proces z drugim płatem lawasza.
- Gotowe roladki zawiń ciasno w folię spożywczą. Dzięki temu zachowa swój kształt.
- Włóż do lodówki na minimum 2-3 godziny lub najlepiej na całą noc.
- Schłodzone roladki wyjmij z folii. Ostrym nożem pokrój je na równe kawałki o grubości około 2 cm.
Gotowe rollsy ułóż na półmisku i podaj swoim gościom. Smacznego!