Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki

Roladki z tortilli to imprezowy klasyk, który świetnie sprawdza się w roli prostej przekąski. Zasługuje jednak na pewne odświeżenie w postaci lawaszu.

Rollsy z lawaszemRollsy z lawaszem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Lawasz to tradycyjny cienki, płaski chleb, wywodzący się z Armenii oraz regionu Bliskiego Wschodu. Lawasz jest znacznie cieńszy i bardziej miękki niż większość gotowych tortilli. Dzięki temu jest bardziej plastyczny i łatwiej go zawinąć bez ryzyka, że rolada popęka. Jego delikatny, niemal neutralny smak nie dominuje nad farszem, a jedynie stanowi dla niego świetną bazę. W przeciwieństwie do tortilli kukurydzianych czy pszennych, lawasz szybko chłonie wilgoć z farszu i staje się zwarty, ale nie gumowaty. To zmiana, którą warto wprowadzić w swojej kuchni.

Kebab, jakiego nie zamówisz sobie z budki. 100 procent smaku i pewnej jakości

Roladki z lawaszu

Lawasz możesz tradycyjnie posmarować serkiem śmietankowym, dorzucić łososia lub szynkę i ulubione warzywa. Możliwości kombinacji farszów są niemal nieograniczone: od wersji włoskiej z suszonymi pomidorami i bazylią, po wersję grecką z fetą i szpinakiem. Ja stawiam jednak na nieco inne połączenie - paluszki krabowe oraz jajko.

Kluczem do pysznego sukcesu jest tutaj także odpowiednie związanie farszu. Serek kremowy w połączeniu z majonezem tworzy idealnie gładką i gęstą konsystencję, która zapobiegnie rozpadowi roladki po pokrojeniu. Nigdy nie zapominajmy też o chłodzeniu – to ono decyduje o perfekcyjnym wyglądzie rollsów.

Składniki:

  • 2 duże płaty lawaszu,
  • 200 g paluszków krabowych,
  • 4 ugotowane na twardo jajka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • posiekany szczypiorek,
  • 200 g serka kremowego śmietankowego,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • sól, pieprz do smaku,
  • szczypta słodkiej papryki.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane jajka zetrzyj na tarce o dużych oczkach i przełóż do miski.
  2. Paluszki krabowe pokrój w bardzo drobną kostkę, szczypiorek posiekaj.
  3. W dużej misce połącz starty ser i jajka, pokrojone paluszki krabowe, zieleninę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Dodaj serek kremowy oraz majonez. Majonez dodawaj stopniowo, aby uzyskać gęstą, ale łatwą do rozsmarowania pastę.
  5. Dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj odrobinę słodkiej papryki, by dodać lekkiego koloru i smaku.
  6. Rozłóż płat lawasza na blacie. W razie potrzeby można przyciąć lawasz do kształtu prostokąta.
  7. Równomiernie rozprowadź połowę przygotowanego farszu na całej powierzchni placka.
  8. Zacznij ciasno zwijać lawasz, od krótszej krawędzi. Ważne, aby rolka była bardzo zwarta.
  9. Powtórz proces z drugim płatem lawasza.
  10. Gotowe roladki zawiń ciasno w folię spożywczą. Dzięki temu zachowa swój kształt.
  11. Włóż do lodówki na minimum 2-3 godziny lub najlepiej na całą noc.
  12. Schłodzone roladki wyjmij z folii. Ostrym nożem pokrój je na równe kawałki o grubości około 2 cm.

Gotowe rollsy ułóż na półmisku i podaj swoim gościom. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Najlepsi kucharze smażą karpia tylko na takim tłuszczu. Nie przypala się i nie zmienia smaku
Najlepsi kucharze smażą karpia tylko na takim tłuszczu. Nie przypala się i nie zmienia smaku
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇