Podaję na ciepło z ajwarem. Nawet zapiekanki nie mają takiego wzięcia

Tradycyjny lawasz jest wypiekany w glinianych piecach opalanych drewnem. Oryginalny przepis pochodzi z Armenii, chociaż obecnie te pyszne placki są popularne już w wielu różnych krajach. W domowych warunkach można przygotować je na patelni lub w piekarniku.

Lawasz z kiełbasą i serem robi furorę na  domówkachLawasz z kiełbasą i serem robi furorę na domówkach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Oryginalny ormiański lawasz często przygotowywany jest bez dodatków – w takie formie zazwyczaj jest podawany do mięs, zup i gulaszów. Im więcej sosu w potrawach, tym lepiej – bo pyszne chlebki przyjemnie nim nasiąkają. Popularna jest również wersja z serem i ziołami, a w budkach przy ulicy można dostać także lawasze z mięsem, które są ormiańską odpowiedzią na turecki kebab.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Węgierskie langosze z kwaśną śmietaną, serem i czosnkiem to smak wakacji i jarmarków. Odtworzysz je we własnej kuchni

Jak zrobić ajwar do lawasza?

Ajwar to aromatyczna pasta z pieczonych bakłażanów i papryki, wzbogacona czosnkiem, oliwą i octem winnym. Możesz go przygotować z grillowanych warzyw, które należy zblednować na pastę. Zmiksowane warzywa z dodatkiem wyrazistych przypraw podgrzewaj na małym ogniu przez kilka godzin do uzyskania gęstej konsystencji i wyrazistego smaku.

Jeśli chcesz, aby ajwar poleżał w spiżarni przez kilka najbliższych miesięcy, zapasteryzuj go w słoikach, podgrzewając je w garnku z gorącą wodą lub w piekarniku. Do lawaszy obok ajwaru możesz podać domowy sos czosnkowy z dodatkiem dzikiej mięty.

Przepis na lawasz z kiełbasą i serem

Jeśli masz mniej czasu, możesz przygotować przekąskę z gotowej pity lub tortilli. Pomiędzy placki włóż ulubione dodatki i zapiecz w piekarniku. W podobny sposób zrobisz także meksykańską quesadillę, w środku której często znajduje się mięso, ostra papryka i kukurydza.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy,
  • 200 g kiełbasy zwyczajnej,
  • 200 g sera żółtego,
  • opcjonalnie koperek.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą.
  2. Dodaj oliwę i stopniowo wlewaj ciepłą wodę, mieszając, aż ciasto zacznie się formować.
  3. Następnie przełóż je na oprószoną mąką stolnicę i zagniataj przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
  4. Zagniecione ciasto podziel na małe kulki (powinno wyjść ok. 8-10 sztuk) i przykryj je wilgotną ściereczką – niech odpoczną przez 15 minut.
  5. Po tym czasie rozwałkuj każdą kulkę na bardzo cienki placek.
  6. Rozgrzej suchą patelnię i piecz lawasz z każdej strony przez około 1-2 minuty, aż pojawią się brązowe plamki. Gotowe lawasze układaj jeden na drugim i przykryj ściereczką, aby pozostały miękkie.
  7. W tym czasie przygotuj farsz – pokrój kiełbasę na małe kawałki, zetrzyj ser i posiekaj koperek. Wymieszaj składniki w misce.
  8. Połowę placków rozłóż na dużej blasze z piekarnika. Połóż na nich kiełbasę wymieszaną z serem i przykryj pozostałymi plackami.
  9. Wstaw do piekarnika z funkcją grilla na 5-10 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej