Podaję na ciepło z ajwarem. Nawet zapiekanki nie mają takiego wzięcia
Tradycyjny lawasz jest wypiekany w glinianych piecach opalanych drewnem. Oryginalny przepis pochodzi z Armenii, chociaż obecnie te pyszne placki są popularne już w wielu różnych krajach. W domowych warunkach można przygotować je na patelni lub w piekarniku.
Oryginalny ormiański lawasz często przygotowywany jest bez dodatków – w takie formie zazwyczaj jest podawany do mięs, zup i gulaszów. Im więcej sosu w potrawach, tym lepiej – bo pyszne chlebki przyjemnie nim nasiąkają. Popularna jest również wersja z serem i ziołami, a w budkach przy ulicy można dostać także lawasze z mięsem, które są ormiańską odpowiedzią na turecki kebab.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Węgierskie langosze z kwaśną śmietaną, serem i czosnkiem to smak wakacji i jarmarków. Odtworzysz je we własnej kuchni
Jak zrobić ajwar do lawasza?
Ajwar to aromatyczna pasta z pieczonych bakłażanów i papryki, wzbogacona czosnkiem, oliwą i octem winnym. Możesz go przygotować z grillowanych warzyw, które należy zblednować na pastę. Zmiksowane warzywa z dodatkiem wyrazistych przypraw podgrzewaj na małym ogniu przez kilka godzin do uzyskania gęstej konsystencji i wyrazistego smaku.
Jeśli chcesz, aby ajwar poleżał w spiżarni przez kilka najbliższych miesięcy, zapasteryzuj go w słoikach, podgrzewając je w garnku z gorącą wodą lub w piekarniku. Do lawaszy obok ajwaru możesz podać domowy sos czosnkowy z dodatkiem dzikiej mięty.
Przepis na lawasz z kiełbasą i serem
Jeśli masz mniej czasu, możesz przygotować przekąskę z gotowej pity lub tortilli. Pomiędzy placki włóż ulubione dodatki i zapiecz w piekarniku. W podobny sposób zrobisz także meksykańską quesadillę, w środku której często znajduje się mięso, ostra papryka i kukurydza.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy,
- 200 g kiełbasy zwyczajnej,
- 200 g sera żółtego,
- opcjonalnie koperek.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj mąkę z solą.
- Dodaj oliwę i stopniowo wlewaj ciepłą wodę, mieszając, aż ciasto zacznie się formować.
- Następnie przełóż je na oprószoną mąką stolnicę i zagniataj przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
- Zagniecione ciasto podziel na małe kulki (powinno wyjść ok. 8-10 sztuk) i przykryj je wilgotną ściereczką – niech odpoczną przez 15 minut.
- Po tym czasie rozwałkuj każdą kulkę na bardzo cienki placek.
- Rozgrzej suchą patelnię i piecz lawasz z każdej strony przez około 1-2 minuty, aż pojawią się brązowe plamki. Gotowe lawasze układaj jeden na drugim i przykryj ściereczką, aby pozostały miękkie.
- W tym czasie przygotuj farsz – pokrój kiełbasę na małe kawałki, zetrzyj ser i posiekaj koperek. Wymieszaj składniki w misce.
- Połowę placków rozłóż na dużej blasze z piekarnika. Połóż na nich kiełbasę wymieszaną z serem i przykryj pozostałymi plackami.
- Wstaw do piekarnika z funkcją grilla na 5-10 minut.