Żaden ryż czy makaron, pomidorówkę podawaj z innym dodatkiem. Każda babcia wie, że jest najlepszy
Przygotowując swoje ulubione potrawy, lubimy powracać do czasów dzieciństwa, kiedy to wszystko smakowało o wiele lepiej. Ulubioną zupą w przypadku większości osób, na pewno będzie zupa pomidorowa. Najczęściej jest ona podawana z makaronem, bardzo często z ryżem. Jednak pomidorowa z zacierkami to prawdziwe mistrzostwo. Tego typu receptury najczęściej są praktykowane przez nasze babcie. Poznajmy sekret tej idealnej zupy, która przypomni smak wyjątkowego dzieciństwa.
03.10.2022 12:28
Pomidorowa z zacierkami - jakie składniki będą nam potrzebne?
Zanim dodamy sekretny składnik, czyli tarte ciasto, które podkreśli smak pomidorowej z zacierkami, musimy pamiętać, że cały sekret tkwi w przygotowaniu tej najlepszej zupy pomidorowej, która będzie podstawą całego dania.
Składniki:
- 500 g mięsa z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 korzeń pietruszki
- 1 seler
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 por
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu
- łyżka soli
- 1 łyżka masła
- 80 ml śmietany 18%
Sposób przygotowania:
Zacznij od zrobienia bulionu. W tym celu należy umyć i następnie zalać mięso w garnku około 2 litrami wody. Całość pozostawiamy do zagotowania i następnie zmniejszamy ogień do tego stopnia, by woda bulgotała. To idealny moment, by dodać włoszczyznę i przyprawy w proporcjach, które zostały wymienione wyżej.
Kolejny krok to gotowanie przez około 90 minut. Po tym czasie zupę należy przecedzić i pozostawić sam bulion. W oddzielnym rondelku roztapiamy masło i łączymy z nim koncentrat pomidorowy. Gdy składniki się połączą, dodajemy je do przygotowanego bulionu i doprawiamy do smaku solą.
Pozostało nam jeszcze zabielenie zahartowaną śmietaną - w tym celu, do szklanki ze śmietaną wlewamy około 4 łyżek zupy i wszystko dokładnie mieszamy. Powstałą mieszankę dodajemy do zupy, mieszamy i doprawiamy pomidorówkę, gdy jeszcze będzie taka potrzeba. Jeśli wyszła zbyt kwaśna, to mamy na to proste rozwiązanie.
Przepis na zacierki
Pomidorowa z zacierkami jest już prawie gotowa. Jeśli marzysz o powrocie do smaku z czasów dzieciństwa, to ten sekretny składnik możesz przygotować samodzielnie. Należy to zrobić podczas gotowania naszej zupy pomidorowej.
Składniki:
- nieco ponad szklankę mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Przygotowanie zacierek jest dziecinnie proste. Aby zagnieść ciasto na zacierki, należy przesiać mąkę i dodać pozostałe składniki. Pamiętaj, że musi być ono idealnie twarde, aby łatwo można było je zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Można je zagniatać na stolnicy lub blacie (pamiętaj, że muszą być one podsypane mąką, aby się nie sklejały). Zaleca się również obtoczenie powstałego ciasta w mące podczas samego ścierania, co zapobiegnie przyklejaniu do tarki.
Kolejny i ostateczny krok to gotowanie powstałych zacierek. W dużym garnku osoloną wodę doprowadzamy do wrzenia i następnie wrzucamy kluseczki i gotujemy je przez około 5 minut. Po tym czasie odcedzamy je. Pomidorowa z zacierkami jest już gotowa i możemy cieszyć się jej smakiem. Smacznego!
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, na naszym kanale YouTube pokazaliśmy, jak zrobić zupę krem z marchewką i imbirem: