Tradycyjny Cordon bleu w nowym wydaniu z pysznymi rulonikami z serem

Tradycyjny cordon bleu przygotowaliśmy dziś w nowym, równie pysznym wydaniu. Proste połączenie kotletów, szynki i sera pokochasz od pierwszego kęsa. Czym wyróżnia się nasz przepis i jak go przygotować?

Obrazek
Ewa

Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że znany wszystkim kotlet drobiowy z szynką i serem w oryginalnym wydaniu jest jednym z droższych dań. Kotlet szwajcarski (bo tak też jest nazywany jest Cordon bleu) został stworzony jako popisowe danie jednego z kucharzy. Podał on kawałki kruchej cielęciny, między nimi włożył soczystą szynkę i ser gruyère. Co tu dużo mówić – nie było to zbyt ekonomiczne danie. Przez lata jednak kotlet szwajcarski przeszedł metamorfozę: cielęcinę zamieniono na drób a ser gruyere na ser pleśniowy lub żółty. Dzięki temu potrawa ta jest bardziej przystępna i prostsza w przygotowaniu.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Cordon bleu- składniki

4 plastry z piersi z indyka

6 paluszków serowych

6 plastrów szynki parmeńskiej

1 łyżeczka suszonego czosnku

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

Panierka:

1/2 szkl. mąki pszennej

2 jajka

1/2 szkl. bułki tartej

Przepis krok po kroku

Pierś z indyka rozbij przy pomocy kuchennego tłuczka i zrób w niej nacięcia.

Obrazek
Cordon blue- Pyszności

Plastry szynki parmeńskiej ułóż na kuchennym blacie. Połóż na nich paluszek serowy i zwiń w rulon z szynki.

Obrazek
Cordon blue- Pyszności

Tak przygotowane ruloniki przełóż przez nacięcia w piersi z indyka. Zerknij na filmik, jak to zrobić. Dopraw mięso suszonym czosnkiem i pieprzem z obu stron.

Obrazek

Tak przygotowane mięso obtocz w mące pszennej, roztrzepanych jajkach i na koniec w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron aż ładnie się zarumienią. Pamiętaj, żeby wrzucić je na rozgrzany olej- inaczej panierka wchłonie dużo tłuszczu i mięso nie będzie tak smaczne.

Obrazek
Smażenie kotletów - Pyszności

Usmażone kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami. My postawiliśmy na chrupiące frytki z piekarnika. Dorzuć również ulubioną, lekką sałatkę. Prosty i pyszny obiad jest już gotowy. Smacznego!

Obrazek
Cordon blue- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej