Tradycyjny Cordon bleu w nowym wydaniu z pysznymi rulonikami z serem

Tradycyjny cordon bleu przygotowaliśmy dziś w nowym, równie pysznym wydaniu. Proste połączenie kotletów, szynki i sera pokochasz od pierwszego kęsa. Czym wyróżnia się nasz przepis i jak go przygotować?

Obrazek
Ewa

Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że znany wszystkim kotlet drobiowy z szynką i serem w oryginalnym wydaniu jest jednym z droższych dań. Kotlet szwajcarski (bo tak też jest nazywany jest Cordon bleu) został stworzony jako popisowe danie jednego z kucharzy. Podał on kawałki kruchej cielęciny, między nimi włożył soczystą szynkę i ser gruyère. Co tu dużo mówić – nie było to zbyt ekonomiczne danie. Przez lata jednak kotlet szwajcarski przeszedł metamorfozę: cielęcinę zamieniono na drób a ser gruyere na ser pleśniowy lub żółty. Dzięki temu potrawa ta jest bardziej przystępna i prostsza w przygotowaniu.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Cordon bleu- składniki

4 plastry z piersi z indyka

6 paluszków serowych

6 plastrów szynki parmeńskiej

1 łyżeczka suszonego czosnku

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

Panierka:

1/2 szkl. mąki pszennej

2 jajka

1/2 szkl. bułki tartej

Przepis krok po kroku

Pierś z indyka rozbij przy pomocy kuchennego tłuczka i zrób w niej nacięcia.

Obrazek
Cordon blue- Pyszności

Plastry szynki parmeńskiej ułóż na kuchennym blacie. Połóż na nich paluszek serowy i zwiń w rulon z szynki.

Obrazek
Cordon blue- Pyszności

Tak przygotowane ruloniki przełóż przez nacięcia w piersi z indyka. Zerknij na filmik, jak to zrobić. Dopraw mięso suszonym czosnkiem i pieprzem z obu stron.

Obrazek

Tak przygotowane mięso obtocz w mące pszennej, roztrzepanych jajkach i na koniec w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron aż ładnie się zarumienią. Pamiętaj, żeby wrzucić je na rozgrzany olej- inaczej panierka wchłonie dużo tłuszczu i mięso nie będzie tak smaczne.

Obrazek
Smażenie kotletów - Pyszności

Usmażone kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami. My postawiliśmy na chrupiące frytki z piekarnika. Dorzuć również ulubioną, lekką sałatkę. Prosty i pyszny obiad jest już gotowy. Smacznego!

Obrazek
Cordon blue- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯