Tradycyjny Cordon bleu w nowym wydaniu z pysznymi rulonikami z serem
Tradycyjny cordon bleu przygotowaliśmy dziś w nowym, równie pysznym wydaniu. Proste połączenie kotletów, szynki i sera pokochasz od pierwszego kęsa. Czym wyróżnia się nasz przepis i jak go przygotować?
05.07.2022 | aktual.: 16.03.2024 14:56
Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że znany wszystkim kotlet drobiowy z szynką i serem w oryginalnym wydaniu jest jednym z droższych dań. Kotlet szwajcarski (bo tak też jest nazywany jest Cordon bleu) został stworzony jako popisowe danie jednego z kucharzy. Podał on kawałki kruchej cielęciny, między nimi włożył soczystą szynkę i ser gruyère. Co tu dużo mówić – nie było to zbyt ekonomiczne danie. Przez lata jednak kotlet szwajcarski przeszedł metamorfozę: cielęcinę zamieniono na drób a ser gruyere na ser pleśniowy lub żółty. Dzięki temu potrawa ta jest bardziej przystępna i prostsza w przygotowaniu.
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Cordon bleu- składniki
4 plastry z piersi z indyka
6 paluszków serowych
6 plastrów szynki parmeńskiej
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Panierka:
1/2 szkl. mąki pszennej
2 jajka
1/2 szkl. bułki tartej
Przepis krok po kroku
Pierś z indyka rozbij przy pomocy kuchennego tłuczka i zrób w niej nacięcia.
Plastry szynki parmeńskiej ułóż na kuchennym blacie. Połóż na nich paluszek serowy i zwiń w rulon z szynki.
Tak przygotowane ruloniki przełóż przez nacięcia w piersi z indyka. Zerknij na filmik, jak to zrobić. Dopraw mięso suszonym czosnkiem i pieprzem z obu stron.
Tak przygotowane mięso obtocz w mące pszennej, roztrzepanych jajkach i na koniec w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron aż ładnie się zarumienią. Pamiętaj, żeby wrzucić je na rozgrzany olej- inaczej panierka wchłonie dużo tłuszczu i mięso nie będzie tak smaczne.
Usmażone kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami. My postawiliśmy na chrupiące frytki z piekarnika. Dorzuć również ulubioną, lekką sałatkę. Prosty i pyszny obiad jest już gotowy. Smacznego!