Magdalena Pomorska

Trafiony prezent na ostatnią chwilę? Oto 6 propozycji dla fanów gotowania

Przed świętami mam jeden kierunek zakupowy. Książka kulinarna - do oglądania, użytkowania i inspirowania się w kuchni, to zawsze udany prezent pod choinkę. Polecam 5 nowości wydawniczych, a do nich również bonus, który idealnie wpisuje się w trendy urządzeń w kuchni w 2025 roku.

Jakub Kuroń – "To mi smakuje" (wyd. Harde)

Książka Kuby Kuronia to propozycja dla miłośników tradycyjnej, kuchni polskiej, ale w nowoczesnym wydaniu. Z pewnością znajdą się w niej przepisy inspirowane domowymi smakami, podane w przystępny sposób, co czyni ją idealnym prezentem zarówno dla początkujących, jak i bardziej doświadczonych kucharzy, którzy cenią sobie sprawdzone receptury z nutą świeżości.

Jagna Niedzielska – "Soczysta kuchnia kapsułowa" (wyd. Pascal)

"Soczysta kuchnia kapsułowa" Jagny Niedzielskiej to idealna pozycja dla osób, które cenią sobie minimalizm, oszczędność czasu i kreatywność w kuchni. Kuchnia kapsułowa polega na wykorzystywaniu niewielu składników, które można łączyć na wiele sposobów, tworząc różnorodne i smaczne dania. To doskonały prezent dla zapracowanych, studentów, czy każdego, kto chce gotować smacznie i zdrowo, bez marnowania jedzenia i zbędnego wysiłku.

"Harry Potter. Oficjalna księga magicznych wypieków" (wyd. Media Rodzina)

To pozycja obowiązkowa dla wszystkich fanów magicznego świata Harry'ego Pottera, którzy jednocześnie kochają pieczenie! Książka oferuje przepisy na smakołyki inspirowane Hogwartem i światem czarodziejów – od słynnych ciast, ciasteczek po bardziej skomplikowane wypieki. To idealny prezent, który łączy pasję do książek z magią kuchni, doskonały do wspólnego pieczenia i zanurzania się w fantastycznej atmosferze.

Wiktoria Nawara – "Wika do garów" (wyd. TVN Media)

Książka Wiktorii Nawary to inspiracja dla tych, którzy lubią gotować z młodzieńczym zapałem i świeżym podejściem. Wiktoria, zwyciężczyni 14. edycji programu "MasterChef Polska", dzieli się swoimi ulubionymi przepisami, często prostymi, ale efektownymi, idealnymi dla początkujących kucharzy lub osób, które szukają szybkich i smacznych pomysłów na co dzień. To prezent, który zachęci do kulinarnych eksperymentów i pokaże, że gotowanie może być naprawdę przyjemne i bezstresowe - w dodatku w stylu MasterChefa.

"Szparagi solić, krety gubić", opracowała i opatrzyła wstępem Dorota Mycielska (wyd. Dwie Siostry)

Ta książka to prawdziwa gratka dla miłośników historii kuchni i niezwykłych kulinarnych opowieści. Dorota Mycielska prezentuje w niej przepisy i anegdoty z dawnych książek kucharskich, często o zaskakujących tytułach i sposobach przygotowania. To propozycja dla tych, którzy lubią kulinarną podróż w czasie, doceniają humor i ciekawe spojrzenie na tradycje kulinarne. Pozycja dla osób z poczuciem humoru i zamiłowaniem do wyszukiwania dawnych trików domowych naszych babek.

Jamie Oliver – "Łatwy air fryer" (wyd. Insignis)

Jamie Oliver, znany z prostego, a jednocześnie zaskakującego podejścia do gotowania, w tej książce skupia się na popularnym urządzeniu, jakim jest air fryer. To doskonały prezent dla każdego, kto chce gotować zdrowo i szybko, wykorzystując nowoczesne technologie. Przepisy są zazwyczaj łatwe do wykonania, a efekt końcowy satysfakcjonujący, co zachęca do eksperymentów w kuchni i oszczędza czas.

Więcej wideo
Sałatka jarzynowa podana w ten sposób wygląda jak dzieło sztuki. Trudno oderwać wzrokSałatka jarzynowa podana w ten sposób wygląda jak dzieło sztuki. Trudno oderwać wzrok
Świąteczny przekładaniec znika ze stołu w mgnieniu oka. To moje ulubione zimowe ciastoŚwiąteczny przekładaniec znika ze stołu w mgnieniu oka. To moje ulubione zimowe ciasto
Takie kotleciki robię niemal co piątek. Mają chrupiącą skórkę i kremowe wnętrzeTakie kotleciki robię niemal co piątek. Mają chrupiącą skórkę i kremowe wnętrze
Moja teściowa co roku robi Pijaną Śliwkę. To jej popisowe świąteczne ciastoMoja teściowa co roku robi Pijaną Śliwkę. To jej popisowe świąteczne ciasto
Surowy boczek gotuję w łupinach cebuli. Domową wędliną zajada się cała rodzinaSurowy boczek gotuję w łupinach cebuli. Domową wędliną zajada się cała rodzina
Karp smażony z sosem szarym. Przysmak kuchni wielkopolskiej w wigilijnym wydaniuKarp smażony z sosem szarym. Przysmak kuchni wielkopolskiej w wigilijnym wydaniu
Mama na każde imieniny robi Usta Adama. Ja zrobię na święta, bo to ciasto zawsze jest hitemMama na każde imieniny robi Usta Adama. Ja zrobię na święta, bo to ciasto zawsze jest hitem
Wybrane dla Ciebie
Na Boże Narodzenie co roku piekę szynkę w chlebie. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Na Boże Narodzenie co roku piekę szynkę w chlebie. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Takie grzyby mogą zepsuć potrawy wigilijne. Uważaj przy kupowaniu
Takie grzyby mogą zepsuć potrawy wigilijne. Uważaj przy kupowaniu
Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt