Triki i porady na grilla. 21 domowych sposób, jak łatwo, tanio i przyjemnie grillować. DIY i praktyczne wskazówki

Grill – triki i porady na łatwe, tanie i przyjemne grillowanie. Lato to idealny czas, aby nawet codziennie rozpalać grilla. Potrawy z rusztu są dużo smaczniejsze niż te gotowane na kuchence gazowej. Poza tym grillowanie to dobry pretekst, aby zaprosić znajomych i miło spędzić czas. Poniżej znajdziesz niezawodne sposoby na urządzenie fenomenalnego barbeque.

Obrazek
Ewa

Triki na grilla. Bułki na puszkach

Jak grillować bułki na hamburgery? Jeśli nie chcesz, aby pieczywo na grillu mocno się przypiekło, to połóż je na małym ruszcie ustawionym na puszkach.

Obrazek
pinterest

Triki na grilla. Patelnia na grillu

Dodatków do potraw z grilla nie musisz przygotowywać osobno w kuchni. Wystarczy, że na ruszcie położysz żeliwną patelnię i na niej usmażysz np. pieczarki.

Obrazek
pinterest

Triki na grilla. Patent „na cegłę”. Co to al mattone?

Najlepsza metoda przyrządzania kurczaka to włoski patent z cegłą. Sposób nazywa się al mattone. Kurczaka ułóż na grillu i połóż na nim żeliwną patelnię lub ciężki garnek (od spodu zabezpieczony folią aluminiową). Dzięki temu mięso będzie soczyste, równomiernie upieczone, a skórka chrupiąca. Oczywiście, zamiast patelni, możesz użyć zwykłej cegły owiniętej folią.

Obrazek
pinterest

Triki na grilla. Sposób na gaz

Jak grillować na gazie? Jeśli używasz gazowego grilla, to od czasu do czasu warto sprawdzić poziom propanu w butli. Zrobisz to za pomocą gorącej wody. Polej płynem butlę i przyłóż do niej rękę. Jeśli wyczujesz ciepłe obszary, oznacza to, że w środku nie ma już gazu. Natomiast chłodne rejony świadczą o tym, że będziesz w stanie jeszcze coś upichcić.

Niezawodny i sprytny sposób na sprawdzenie poziomu gazu w butli. Obiad zawsze będzie na czas

Obrazek
genialne

Triki na grilla. Poziom ciepła

Grillowy ruszt nie nagrzewa się do identycznej temperatury w każdym miejscu. Aby sprawdzić, które miejsce jest najbardziej gorące, rozłóż na nim kromki chleba. Po minucie pieczenia odwróć pieczywo i porównaj jego stopień zwęglenia.

Obrazek
pinterest

Triki na grilla. Ketchup w foremce do muffinek

Jak podać sosy do grilla? Pomysł na efektowne podanie. Przyprawy i wszystkie drobne dodatki do potraw z grilla, podaj w foremce do babeczek. Dzięki temu nie będziesz musiał zmywać ogromnej ilości miseczek.

Obrazek
pinterest

Triki na grilla. Szaszłyki na rozmarynie

Do robienia szaszłyków użyj rozmarynu. Gałązki z powodzeniem zastąpią drewniane patyczki i nadadzą potrawie aromatu.

Obrazek
pinterest

Triki na grilla. Metoda na wilgotny węgiel

Jak rozpalić grill domowym sposobem, gdy nie ma podpałki? Lekko wilgotny węgiel drzewny też można rozpalić. Wystarczy włożyć go do wytłoczki po jajkach, polać rozpałką i podpalić. Zawsze działa.

Obrazek

Triki na grilla. Popcorn z grilla

Jak zrobić popcorn z grilla? Na grillu możesz w łatwy sposób zrobić popcorn. Z dwóch sitek wykonaj coś w rodzaju miski. Wsyp do niej ziarna kukurydzy i przytwierdź do kija. Taką konstrukcję trzymaj nad gorącym żarem. Po niedługim czasie kukurydza zacznie zamieniać się w popcorn.

Obrazek
wormseyeview1

Triki na grilla. Szaszłyk na dwóch patyczkach

Do wykonania jednego szaszłyka użyj dwóch patyczków. Dzięki temu składniki nie będą się ześlizgiwać, obracać i równomiernie się upieką. Dodatkowo taki szaszłyk wygodniej zdejmiesz z rusztu.

Obrazek
pinterest

Triki na grilla. Nieprzywierający ruszt

Patentem na nieprzywierający ruszt jest ziemniak. Rozgrzej grill, przekrój ziemniaka na pół i potrzyj jego miąższem ruszt. Skrobia stworzy ochronną powłokę.

Triki na grilla. Doskonała ryba

Jak dobrze zgrillować rybę? Sposób na dobrą rybę z grilla. Kawałki ryby posmaruj z obu stron olejem i przypraw. Mięso połóż na grillu skórą do dołu. Aby porcje nie rozpadły się podczas pieczenia, pamiętaj, aby ułożyć je ukośnie w stosunku do płytek rusztu. Rybę grilluj od 2 do 4 minut. Będzie gotowa, kiedy bez problemu zdejmiesz ją z rusztu za pomocą szpatułki.

Obrazek
cooksillustrated

Triki na grilla. Idealny stek

Jak zrobić stek z grilla? Ile czasu grillować steka? Sekretem perfekcyjnie przyrządzonego steka jest temperatura. Mięso koniecznie wyjmij z lodówki przed grillowaniem. Odczekaj ok. 20 minut i dopiero połóż je na rozgrzany ruszt. Dzięki temu stek równomiernie się upiecze.

Obrazek
pinterest

Triki na grilla. Temperatura podbija smak

Trik na grillowane owoce. Doskonałym deserem z grilla są owoce. Z powodzeniem można wykorzystać te, które są nie do końca dojrzałe lub trochę bez smaku. Wysoka temperatura sprawi, że staną się miękkie i słodkie.

Obrazek
pinterest

Triki na grilla. Namaczanie patyczków

Przed przygotowaniem szaszłyków koniecznie namocz drewniane patyczki. Dzięki temu nie zwęglą się szybko. Patyczki trzymaj w wodzie przez 10-30 minut.

Obrazek
pinterest

Triki na grilla. Kiełbasowe spirale

Jeśli chcesz szybko upiec parówki lub kiełbasę, to natnij je w taki sposób, aby wyglądały jak spirale. Dzięki temu będziesz w stanie lepiej nałożyć na nie przyprawę i szybciej będą gotowe do spożycia.

Obrazek
pinterest

Triki na grilla. Lód na mięso – soczyste mięso z grilla

Jak zrobić soczyste mięso z grilla? Wyjątkowo soczyste burgery uzyskasz wówczas, kiedy mięso wymieszasz z odrobiną majonezu. Natomiast podczas pieczenia, na kotlety połóż kostkę lodu lub piwa. Mięso nie wyschnie i będzie delikatne.

Obrazek
pinterest

Triki na grilla. Żeberka z jabłkami

Sposobem na kruchą wieprzowinę jest sok jabłkowy. Polej nim żeberka lub karkówkę w trakcie pieczenia. Mięso zyska chrupiącą skórkę i nabierze wyjątkowego smaku.

Obrazek
pinterest

Triki na grilla. Cebulowa szczotka

Połówką cebuli z powodzeniem wyszorujesz grill. Działa ona jak szczotka i usuwa resztki jedzenia, które przywarły do rusztu.

Obrazek
pinterest

Triki na grilla. Czyścik z folii

Czym czyścić grilla? Jaki jest domowy sposób? Kolejnym sposobem na czyszczenie rusztu jest użycie kawałka zgniecionej folii aluminiowej lub zwykłej gazety.

Obrazek
pinterest

Triki na grilla. Cytryna w roli głównej

Jeśli grill jest bardzo zabrudzony, to weź do ręki cytrynę. Przetnij ją na pół, posyp solą i zacznij szorować ruszt. Dla uzyskania lepszego efektu, możesz go dodatkowo polać octem.

Obrazek
pinterest
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej