Triki i porady na grilla. 21 domowych sposób, jak łatwo, tanio i przyjemnie grillować. DIY i praktyczne wskazówki
Grill – triki i porady na łatwe, tanie i przyjemne grillowanie. Lato to idealny czas, aby nawet codziennie rozpalać grilla. Potrawy z rusztu są dużo smaczniejsze niż te gotowane na kuchence gazowej. Poza tym grillowanie to dobry pretekst, aby zaprosić znajomych i miło spędzić czas. Poniżej znajdziesz niezawodne sposoby na urządzenie fenomenalnego barbeque.
19.04.2022 08:26
Triki na grilla. Bułki na puszkach
Jak grillować bułki na hamburgery? Jeśli nie chcesz, aby pieczywo na grillu mocno się przypiekło, to połóż je na małym ruszcie ustawionym na puszkach.
Triki na grilla. Patelnia na grillu
Dodatków do potraw z grilla nie musisz przygotowywać osobno w kuchni. Wystarczy, że na ruszcie położysz żeliwną patelnię i na niej usmażysz np. pieczarki.
Triki na grilla. Patent „na cegłę”. Co to al mattone?
Najlepsza metoda przyrządzania kurczaka to włoski patent z cegłą. Sposób nazywa się al mattone. Kurczaka ułóż na grillu i połóż na nim żeliwną patelnię lub ciężki garnek (od spodu zabezpieczony folią aluminiową). Dzięki temu mięso będzie soczyste, równomiernie upieczone, a skórka chrupiąca. Oczywiście, zamiast patelni, możesz użyć zwykłej cegły owiniętej folią.
Triki na grilla. Sposób na gaz
Jak grillować na gazie? Jeśli używasz gazowego grilla, to od czasu do czasu warto sprawdzić poziom propanu w butli. Zrobisz to za pomocą gorącej wody. Polej płynem butlę i przyłóż do niej rękę. Jeśli wyczujesz ciepłe obszary, oznacza to, że w środku nie ma już gazu. Natomiast chłodne rejony świadczą o tym, że będziesz w stanie jeszcze coś upichcić.
Niezawodny i sprytny sposób na sprawdzenie poziomu gazu w butli. Obiad zawsze będzie na czas
Triki na grilla. Poziom ciepła
Grillowy ruszt nie nagrzewa się do identycznej temperatury w każdym miejscu. Aby sprawdzić, które miejsce jest najbardziej gorące, rozłóż na nim kromki chleba. Po minucie pieczenia odwróć pieczywo i porównaj jego stopień zwęglenia.
Triki na grilla. Ketchup w foremce do muffinek
Jak podać sosy do grilla? Pomysł na efektowne podanie. Przyprawy i wszystkie drobne dodatki do potraw z grilla, podaj w foremce do babeczek. Dzięki temu nie będziesz musiał zmywać ogromnej ilości miseczek.
Triki na grilla. Szaszłyki na rozmarynie
Do robienia szaszłyków użyj rozmarynu. Gałązki z powodzeniem zastąpią drewniane patyczki i nadadzą potrawie aromatu.
Triki na grilla. Metoda na wilgotny węgiel
Jak rozpalić grill domowym sposobem, gdy nie ma podpałki? Lekko wilgotny węgiel drzewny też można rozpalić. Wystarczy włożyć go do wytłoczki po jajkach, polać rozpałką i podpalić. Zawsze działa.
Triki na grilla. Popcorn z grilla
Jak zrobić popcorn z grilla? Na grillu możesz w łatwy sposób zrobić popcorn. Z dwóch sitek wykonaj coś w rodzaju miski. Wsyp do niej ziarna kukurydzy i przytwierdź do kija. Taką konstrukcję trzymaj nad gorącym żarem. Po niedługim czasie kukurydza zacznie zamieniać się w popcorn.
Triki na grilla. Szaszłyk na dwóch patyczkach
Do wykonania jednego szaszłyka użyj dwóch patyczków. Dzięki temu składniki nie będą się ześlizgiwać, obracać i równomiernie się upieką. Dodatkowo taki szaszłyk wygodniej zdejmiesz z rusztu.
Triki na grilla. Nieprzywierający ruszt
Patentem na nieprzywierający ruszt jest ziemniak. Rozgrzej grill, przekrój ziemniaka na pół i potrzyj jego miąższem ruszt. Skrobia stworzy ochronną powłokę.
Triki na grilla. Doskonała ryba
Jak dobrze zgrillować rybę? Sposób na dobrą rybę z grilla. Kawałki ryby posmaruj z obu stron olejem i przypraw. Mięso połóż na grillu skórą do dołu. Aby porcje nie rozpadły się podczas pieczenia, pamiętaj, aby ułożyć je ukośnie w stosunku do płytek rusztu. Rybę grilluj od 2 do 4 minut. Będzie gotowa, kiedy bez problemu zdejmiesz ją z rusztu za pomocą szpatułki.
Triki na grilla. Idealny stek
Jak zrobić stek z grilla? Ile czasu grillować steka? Sekretem perfekcyjnie przyrządzonego steka jest temperatura. Mięso koniecznie wyjmij z lodówki przed grillowaniem. Odczekaj ok. 20 minut i dopiero połóż je na rozgrzany ruszt. Dzięki temu stek równomiernie się upiecze.
Triki na grilla. Temperatura podbija smak
Trik na grillowane owoce. Doskonałym deserem z grilla są owoce. Z powodzeniem można wykorzystać te, które są nie do końca dojrzałe lub trochę bez smaku. Wysoka temperatura sprawi, że staną się miękkie i słodkie.
Triki na grilla. Namaczanie patyczków
Przed przygotowaniem szaszłyków koniecznie namocz drewniane patyczki. Dzięki temu nie zwęglą się szybko. Patyczki trzymaj w wodzie przez 10-30 minut.
Triki na grilla. Kiełbasowe spirale
Jeśli chcesz szybko upiec parówki lub kiełbasę, to natnij je w taki sposób, aby wyglądały jak spirale. Dzięki temu będziesz w stanie lepiej nałożyć na nie przyprawę i szybciej będą gotowe do spożycia.
Triki na grilla. Lód na mięso – soczyste mięso z grilla
Jak zrobić soczyste mięso z grilla? Wyjątkowo soczyste burgery uzyskasz wówczas, kiedy mięso wymieszasz z odrobiną majonezu. Natomiast podczas pieczenia, na kotlety połóż kostkę lodu lub piwa. Mięso nie wyschnie i będzie delikatne.
Triki na grilla. Żeberka z jabłkami
Sposobem na kruchą wieprzowinę jest sok jabłkowy. Polej nim żeberka lub karkówkę w trakcie pieczenia. Mięso zyska chrupiącą skórkę i nabierze wyjątkowego smaku.
Triki na grilla. Cebulowa szczotka
Połówką cebuli z powodzeniem wyszorujesz grill. Działa ona jak szczotka i usuwa resztki jedzenia, które przywarły do rusztu.
Triki na grilla. Czyścik z folii
Czym czyścić grilla? Jaki jest domowy sposób? Kolejnym sposobem na czyszczenie rusztu jest użycie kawałka zgniecionej folii aluminiowej lub zwykłej gazety.
Triki na grilla. Cytryna w roli głównej
Jeśli grill jest bardzo zabrudzony, to weź do ręki cytrynę. Przetnij ją na pół, posyp solą i zacznij szorować ruszt. Dla uzyskania lepszego efektu, możesz go dodatkowo polać octem.