8 trików kuchennych z zeszytów naszych babć. Do smażonych pączków warto dodać ziemniaka

Nikt nie zna się na gotowaniu tak jak nasze babcie. Ich kuchnia smakuje polskością, miłością i prawdziwą magią.

Obrazek
Frania

I dzisiaj chcę uchylić rąbka tajemnicy, zdradzając kilka trików kulinarnych naszych seniorek. Z pewnością się przydadzą ?

#1 Smażenie pączków

Obrazek

W trakcie smażenia pączków, olej jest zbyt gorący i nie wiesz co robić?

Odpowiedzią na Twoje problemy jest kawałek surowego ziemniaka, który skutecznie pomoże Ci usmażyć na złocisty kolor pozostałe pączki.

#2 Chrupiąca skórka kurczaka

Obrazek

Chcesz przygotować perfekcyjnego kurczaka na rodzinny obiad?

Jeśli masz zamiar zapiekać go w piekarniku, przed włożeniem do piekarnika, posmaruj go śmietaną, masłem lub miodem!

#3 Problemy z babką

Obrazek

Nie pominęłaś żadnego składnika i babka ładnie wyrosła, ale co z tego skoro nie chce wyjść z formy?

Rozwiązanie jest bardzo proste. Owiń formę zwilżonym ręcznikiem lub ściereczką i odwróć do góry dnem. Babka błyskawicznie pojawi się na kuchennym blacie!

#4 Omlet chmurka z patelni

Obrazek

Aby Twój omlet był puszysty i lekki, do ubitych jaj dodaj trochę mleka lub oliwę. Wykorzystując drugi składnik, będziesz mieć pewność, że jajeczna mieszanka nie przywrze do nagrzanego naczynia.

#5 Puszysty sernik

Obrazek

Była już mowa o puszystym omlecie, czas więc na puszysty sernik. Kluczem do sukcesu jest w tym przypadku dodanie do serowej masy kilka łyżek bitej śmietany.

#6 Idealne kruche ciasto

Obrazek

Ciągle zastanawiasz się, co takiego babcia dodawała do ciasta kruchego, że za każdym razem było idealne pod każdym względem?

Odpowiedzią na te pytania może być kilka kropel ajerkoniaku.

#7 Gotowanie jajek

Obrazek

Gotujesz jajka i nie chcesz, aby podczas tego procesu pękły? Co więcej, zależy Ci, aby obierały się bez przeszkód?

Wszystko co musisz zrobić, to dodać łyżeczkę soli do do gotującej się wody.

#8 Zachowaj świeżość ziół na dłużej

Obrazek

Takie zioła jak pietruszka, szczypiorek, czy też koperek, najlepiej przechowywać w lekko osolonej wodzie. Tym samym z pewnością wydłużysz ich przydatność!

A może znasz jakiś ciekawy trik, który chciałabyś dodać do tej listy?
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇