16 trików związanych z pieczeniem. Staniesz się prawdziwym mistrzem w tej dziedzinie!

Uwielbiam piec. Szczególnie kiedy mogę wypróbować nowy przepis i stworzyć coś po raz pierwszy. I jeśli masz podobnie, ten wpis powstał właśnie z myślą o Tobie.

Obrazek
Frania
SKOMENTUJ

Znajdziesz tu wiele cennych porad, które pomogą Ci przy pieczeniu. Z pewnością będziesz zachwycona!

#1 Durszlak pomoże przy dekoracji

Obrazek
pinterest.com

Obtaczasz wypieki z każdej strony w czekoladzie i nie wiesz jak je przechowywać, aby czekolada zastygła w mgnieniu oka i bez bałaganu dookoła? Odpowiedź jest prosta - zwykły durszlak.

#2 Sposób na skorupkę z jajka

Obrazek

W miseczce z jajkiem został kawałek skorupki i nie wiesz jak go wyjąć w szybki i prosty sposób? To bajecznie proste. Wystarczy, że zwilżysz palec i to wszystko.

#3 Łyżka do lodów przyda się przy wypiekach

Dzięki niej w szybki i łatwy sposób przeniesiesz ciasto na babeczki do formy na muffinki. I to bez niepotrzebnego bałaganu!

#4 Szczypce i wzory na tartach

Ten patent spodobał mi się szczególnie. Bo jak się okazuje, przy pomocy metalowych szczypiec można stworzyć genialne wzory na tartach. To się nazywa pomysłowość!

#5 Przekładanie kremu do rękawa cukierniczego

Jeśli chcesz sprawnie i szybko przełożyć krem do rękawa cukierniczego, użyj zwykłej szklanki. Umieść w niej czysty rękaw, tak aby końcówka znalazła się na dnie szła. Wystające części rękawa ułóż na szkle (jak na na zdjęciu poniżej). Teraz bez większych problemów przeniesiesz krem do rękawa.

#6 Oryginalne opakowanie na babeczki

Wybierasz się na imprezę, ale nie wiesz w czym przewieźć domowej roboty babeczki? Użyj wkładu po jajkach.

#7 Zabezpieczenie przy miksowaniu składników na ciasto

Jeśli lubisz piec, z pewnością przeżyłaś to nie raz. Podczas używania miksera, coś wyprysnęło z miski i znalazło się albo na blacie, albo Twojej bluzce. A wcale tak nie musi być. Wystarczy użyć zwykłego papierowego talerzyka jako osłonki i zachowasz idealną czystość.

#8 Jajka w pokojowej temperaturze

Zapomniałaś wyjąć wcześniej jajka z lodówki, a potrzebujesz ich natychmiast i to w temperaturze pokojowej? Jest bardzo łatwy patent, który rozwiąże Twój problem. Wystarczy, że umieścisz jajka na 3 minuty w ciepłej wodzie.

#9 Dojrzałe banany w ekspresowym tempie

Nagle naszła Cię ochota na bananowy chlebek, ale nie masz w domu dojrzałych bananów? To żaden problem, umieść je na chwilę w piekarniku i problem rozwiązany.

#10 Sztućce przydadzą się przy dekoracji ciast

Czy wiesz, że zwykły widelec, czy też łyżka mogą pomóc Ci w przygotowaniu na upieczonym cieście ciekawej dekoracji? Genialne i proste jednocześnie!

#11 Suszarka do włosów pomoże stworzyć idealna ganache

Jeśli chcesz aby, krem czekoladowy był idealnie gładki na Twoim torcie, przy nakładaniu ganache użyj suszarki do włosów.

#12 Papilotki na muffiny domowej roboty

Nie musisz wcale kupować papilotek na pyszne babeczki. Wystarczy pociąć papier do pieczenia na małe kwadraty i umieścić je w formie na muffiny. Aby papier "nie uciekał" z formy, zabezpiecz je przez chwilę przy pomocy literatek.

#13 Zabezpiecz ciasto domowym sposobem

Nie potrzebujesz także specjalnego opakowania do przechowywania ciasta. Sama możesz go stworzyć, układając dookoła ciasta makaron spaghetti i folię spożywczą. To takie proste!

#14 Bezproblemowe podzielenie ciasta na kawałki

Chcesz sprawnie i szybko pokroić ciasto, ale zawsze kończy się to katastrofą? Nie martw się, nie musi tak być. Wystarczy, że przed podzieleniem ciasta na kawałki, włożysz na chwilę nóż do ciepłej wody.

#15 Koronkowa dekoracja na wypiekach

Obrazek

Nie wiesz jak udekorować wypiek? A może znudziły Ci się już wszystkie znane techniki? Jeśli tak, koniecznie użyj triku z koronkowym wzorem. Wszystko co musisz zrobić, to ułożyć kawałek koronki na wypieku i posypać go cukrem pudrem.

W ten sposób powstanie oryginalny i jedyny w swoim rodzaju wzór.

#16 Kolorowe babeczki

Chcesz stworzyć coś oryginalnego i kolorowego dla maluchów? Istnieje bardzo proste rozwiązanie. Wystarczy do trzech ciast dodać kolorowe barwniki spożywcze, aby je zabarwić i umieścić w formie na babeczki. Możesz zdecydować się na poziomy albo pionowy układ kolorów.

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna