Trudno uwierzyć, co Chińczycy dodają do kawy. Na samą myśl żołądek robi fikołka

Moda na napoje kawowe ma to do siebie, że potrafi przesuwać granice. Czasem wręcz z takim rozmachem, że smak zaczyna brzmieć jak jakiś niekontrolowany i bardzo dziwny eksperyment kulinarny.

Kawa ze szczypiorkiem robi furorę w ChinachKawa ze szczypiorkiem robi furorę w Chinach
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Mieszanka mlecznej kawy i świeżej dymki brzmi jak żart, ale realnie istnieje i nazywa się scallion latte. W tej wersji nie chodzi o cukier, słodkie dodatki ani o aromaty orzechowe, które zdominowały większość współczesnych kaw. Tutaj cały efekt bazuje na kontrastach: gorycz espresso, mleczna słodycz i chrupki, lekko pikantny szczypiorek.

Kawa ze szczypiorkiem staje się ciekawostką dla tych, którzy lubią próbować nowości, ale jednocześnie nie jest propozycją uniwersalną. Jednych intryguje, innych odrzuca sam zapach, a świadomość, że piją latte z warzywem, potrafi wywołać dreszcze. To napój dla ludzi, których nie przeraża eksperyment i którzy chcą przekonać się, czy połączenia z TikToka mają jakikolwiek sens poza kliknięciami.

Torcik waflowy bez pieczenia. Smak deseru z dzieciństwa w wersji premium

Kawa ze szczypiorkiem to prawie jak rewolucja

To nie jest trend, który ma zmienić menu kawiarni. Raczej zabawa w kontrasty i dowód, że kawa może stać się bazą do absurdalnych, ale czasem niespodziewanie zbalansowanych połączeń smakowych. Szczypiorek dodaje subtelnej ostrości i lekkiej słodyczy, szczególnie gdy zostanie tylko delikatnie rozgnieciony w zimnym latte. Nie zmienia on napoju w sałatkę, ale tworzy efekt podobny do użycia ziół w drinkach. Mimo to kawa ze szczypiorkiem nie jest łatwa w odbiorze, bo w dużej mierze "pije się ją oczami i głową", dlatego pierwsze wrażenie decyduje, czy ktoś da jej szansę. Jeśli potraktować ją jako ciekawy eksperyment, a nie jako codzienny zamiennik cappuccino, może okazać się zaskakująco ciekawa.

Jak zrobić scallion latte, czyli kawę ze szczypiorkiem?

Składniki:

  • espresso,
  • 150–200 ml mleka (może być roślinne),
  • 10-15 g świeżego szczypiorku,
  • kostki lodu.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj szczypiorek i odetnij wyłącznie zieloną część. Posiekaj bardzo drobno i lekko rozgnieć łyżką.
  2. W szklance połącz espresso z lodem i mlekiem, tworząc zimne latte.
  3. Dodaj porcję rozgniecionego szczypiorku i wymieszaj delikatnie, bez pienienia.
  4. Na powierzchnię wsyp odrobinę świeżo posiekanego szczypiorku, aby stworzyć zieloną warstwę.
  5. Podawaj od razu, bo jeśli stoi zbyt długo, aromat ziół staje się intensywniejszy i trudniejszy w odbiorze.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟