Trzy składniki zalewam prostym sosem. To idealna sałatka na leniwy weekend
Lekka, szybka i pełna smaku: taka jest ta propozycja, która podbije niejedno weekendowe lenistwo. Kilka prostych składników i kremowy sos wystarczą, by stworzyć danie, od którego trudno się oderwać.
Kiedy nie masz czasu ani ochoty na długie stanie przy garach, warto postawić na szybki i prosty przepis. Taka właśnie jest sałatka z paluszkami krabowymi. Gotowa w kilka minut, a przy tym sycąca, lekka i pełna smaku. Świetnie sprawdzi się jako kolacja, lunch do pracy, przekąska na spotkanie ze znajomymi czy dodatek do chrupiącego pieczywa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiąca sałatka z kapusty i papryki – przepis na 5 słoików do spiżarni
Dlaczego warto zrobić sałatkę z paluszkami krabowymi?
Ten przepis to dowód, że minimalizm w kuchni może się opłacać. Do przygotowania potrzebujesz zaledwie trzech podstawowych składników, które po połączeniu tworzą kremową, delikatnie słodko-słoną całość z lekką nutą owoców morza. Sałatka dostarcza solidnej porcji białka, dzięki czemu syci na długo, a dodatek kukurydzy ma też przyjemną słodycz i chrupkość.
Jest świetnym wyborem nie tylko dla miłośników owoców morza. Co prawda, surimi obok kraba nawet nie stało, ale za to daje "morski" posmak w sałatkach. Dzięki prostemu sosowi na bazie majonezu i jogurtu zyskuje lekkość i świeżość, której często brakuje w cięższych sałatkach. To także dobra alternatywa dla tradycyjnych past kanapkowych, bo wystarczy posmarować nią kromkę chleba albo zawinąć w tortillę.
Przepis na sałatkę z paluszkami krabowymi
Składniki:
- 450 g paluszków krabowych,
- 250 g kukurydzy konserwowej,
- 3 jajka,
- 100 g majonezu,
- 50 g jogurtu naturalnego,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo (pamiętaj: wyciągasz je z wody około 8- 10 minut od zagotowania), ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
- Paluszki krabowe pokrój w niewielkie kawałki, a kukurydzę odsącz z zalewy.
- Składniki przełóż do miski i wymieszaj.
- Przygotuj dressing, łącząc majonez z jogurtem oraz przyprawami.
- Zalej sałatkę sosem i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw na minimum godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Jak podawać sałatkę z paluszkami krabowymi?
Najlepiej smakuje na świeżym pieczywie, na przykład bułce, chrupiącej bagietce, rogalu z makiem lub razowym chlebie. Sprawdza się też w tortilli (możesz posmarować nią placki, dodać kurczaka lub szynkę, zawinąć i pokroić na mniejsze kawałki) albo jako samodzielne danie w miseczce z dodatkiem sałaty lodowej. To świetny pomysł na szybki posiłek, który zaskoczy prostotą i smakiem.