Czemu kotlety mielone wychodzą twarde? Oto błędy, które popełniamy nagminnie
Idealne kotlety mielone są miękkie i soczyste. Niestety niekiedy to kultowe danie wychodzi nam wyjątkowo twarde. W konsekwencji potrawa nie tylko traci na konsystencji, ale również na smaku. Dlaczego kotlety mielone wychodzą twarde? Jak można temu zaradzić? Z przyjemnością odpowiemy na te pytania.
23.08.2022 09:17
Twarde kotlety mielone
Mielone to wspaniały pomysł na obiad. W związku z tym często przygotowujemy je na różne spotkania rodzinne. Serwujemy je w towarzystwie pysznych ugotowanych ziemniaków i ulubionej surówki.
Jednak zdarza się, że zamiast miękkich i soczystych kotletów, usmażymy wyjątkowo twarde danie. W takiej sytuacji od razu tracimy apetyty. Okazuje się, że jest kilka czynników, które wpływają na konsystencje naszej potrawy.
Błędy popełniane podczas przygotowywania dania
Kotlety mielone mogą być twarde z wielu różnych powodów. Jednym z nich jest użycie zbyt chudego mięsa. W związku z tym poniżej podajemy listękilku błędów, które zdarza nam się popełnić podczas przygotowywania potrawy. Od dzisiaj twoje danie już zawsze będzie odznaczać się idealną konsystencją!
- Zbyt chude mięso
Zbyt chude mięso może negatywnie wpłynąć na konsystencję naszej potrawy. W konsekwencji gotowe kotlety są nie tylko twarde, ale również suche. W związku z tym do przygotowania mielonych polecamy użyć wieprzowiny. Jeśli chcemy, możemy zmieszać ją również z niewielką ilością np. cielęciny.
- Zbyt krótkie wyrabianie masy mięsnej
Masę mięsną na kotlety należy dobrze wyrobić. Warto w takim razie poświęcić na to trochę czasu. Poza tym pamiętajmy również o dodatku namoczonej w mleku bułce. Dzięki niej nasze kotlety będą wyjątkowo miękkie oraz soczyste.
- Zbyt długie smażenie
Nie powinniśmy zbyt długo smażyć kotletów. W przeciwnym razie gotowe danie będzie wyjątkowo twarde i suche. W związku z tym kotlety najlepiej smażyć na rozgrzanym tłuszczu około 5 minut z każdej strony.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować kulki z mięsa mielonego z pietruszką i serem krok po kroku. Potrawa wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.