Czemu kotlety mielone wychodzą twarde? Oto błędy, które popełniamy nagminnie

Idealne kotlety mielone są miękkie i soczyste. Niestety niekiedy to kultowe danie wychodzi nam wyjątkowo twarde. W konsekwencji potrawa nie tylko traci na konsystencji, ale również na smaku. Dlaczego kotlety mielone wychodzą twarde? Jak można temu zaradzić? Z przyjemnością odpowiemy na te pytania. 

ObrazekCzemu kotlety mielone wychodzą twarde Najczęściej popełniane błędy - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Twarde kotlety mielone

Obrazek
Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com

Mielone to wspaniały pomysł na obiad. W związku z tym często przygotowujemy je na różne spotkania rodzinne. Serwujemy je w towarzystwie pysznych ugotowanych ziemniaków i ulubionej surówki.

Jednak zdarza się, że zamiast miękkich i soczystych kotletów, usmażymy wyjątkowo twarde danie. W takiej sytuacji od razu tracimy apetyty. Okazuje się, że jest kilka czynników, które wpływają na konsystencje naszej potrawy.

Błędy popełniane podczas przygotowywania dania

Obrazek
Kotlety mielone - Pyszności; Foto: Canva.com

Kotlety mielone mogą być twarde z wielu różnych powodów. Jednym z nich jest użycie zbyt chudego mięsa. W związku z tym poniżej podajemy listękilku błędów, które zdarza nam się popełnić podczas przygotowywania potrawy. Od dzisiaj twoje danie już zawsze będzie odznaczać się idealną konsystencją!

  • Zbyt chude mięso

Zbyt chude mięso może negatywnie wpłynąć na konsystencję naszej potrawy. W konsekwencji gotowe kotlety są nie tylko twarde, ale również suche. W związku z tym do przygotowania mielonych polecamy użyć wieprzowiny. Jeśli chcemy, możemy zmieszać ją również z niewielką ilością np. cielęciny.

  • Zbyt krótkie wyrabianie masy mięsnej

Masę mięsną na kotlety należy dobrze wyrobić. Warto w takim razie poświęcić na to trochę czasu. Poza tym pamiętajmy również o dodatku namoczonej w mleku bułce. Dzięki niej nasze kotlety będą wyjątkowo miękkie oraz soczyste.

  • Zbyt długie smażenie

Nie powinniśmy zbyt długo smażyć kotletów. W przeciwnym razie gotowe danie będzie wyjątkowo twarde i suche. W związku z tym kotlety najlepiej smażyć na rozgrzanym tłuszczu około 5 minut z każdej strony.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować kulki z mięsa mielonego z pietruszką i serem krok po kroku. Potrawa wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni