PoradyCzemu kotlety mielone wychodzą twarde? Oto błędy, które popełniamy nagminnie

Czemu kotlety mielone wychodzą twarde? Oto błędy, które popełniamy nagminnie

Czemu kotlety mielone wychodzą twarde Najczęściej popełniane błędy - Pyszności; Foto: Canva.com
Czemu kotlety mielone wychodzą twarde Najczęściej popełniane błędy - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

23.08.2022 09:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Idealne kotlety mielone są miękkie i soczyste. Niestety niekiedy to kultowe danie wychodzi nam wyjątkowo twarde. W konsekwencji potrawa nie tylko traci na konsystencji, ale również na smaku. Dlaczego kotlety mielone wychodzą twarde? Jak można temu zaradzić? Z przyjemnością odpowiemy na te pytania. 

Twarde kotlety mielone

Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com
Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com

Mielone to wspaniały pomysł na obiad. W związku z tym często przygotowujemy je na różne spotkania rodzinne. Serwujemy je w towarzystwie pysznych ugotowanych ziemniaków i ulubionej surówki.

Jednak zdarza się, że zamiast miękkich i soczystych kotletów, usmażymy wyjątkowo twarde danie. W takiej sytuacji od razu tracimy apetyty. Okazuje się, że jest kilka czynników, które wpływają na konsystencje naszej potrawy.

Błędy popełniane podczas przygotowywania dania

Kotlety mielone - Pyszności; Foto: Canva.com
Kotlety mielone - Pyszności; Foto: Canva.com

Kotlety mielone mogą być twarde z wielu różnych powodów. Jednym z nich jest użycie zbyt chudego mięsa. W związku z tym poniżej podajemy listękilku błędów, które zdarza nam się popełnić podczas przygotowywania potrawy. Od dzisiaj twoje danie już zawsze będzie odznaczać się idealną konsystencją!

  • Zbyt chude mięso

Zbyt chude mięso może negatywnie wpłynąć na konsystencję naszej potrawy. W konsekwencji gotowe kotlety są nie tylko twarde, ale również suche. W związku z tym do przygotowania mielonych polecamy użyć wieprzowiny. Jeśli chcemy, możemy zmieszać ją również z niewielką ilością np. cielęciny.

  • Zbyt krótkie wyrabianie masy mięsnej

Masę mięsną na kotlety należy dobrze wyrobić. Warto w takim razie poświęcić na to trochę czasu. Poza tym pamiętajmy również o dodatku namoczonej w mleku bułce. Dzięki niej nasze kotlety będą wyjątkowo miękkie oraz soczyste.

  • Zbyt długie smażenie

Nie powinniśmy zbyt długo smażyć kotletów. W przeciwnym razie gotowe danie będzie wyjątkowo twarde i suche. W związku z tym kotlety najlepiej smażyć na rozgrzanym tłuszczu około 5 minut z każdej strony.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować kulki z mięsa mielonego z pietruszką i serem krok po kroku. Potrawa wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.

poradydomowe poradykotlety mielone