Czemu kotlety mielone wychodzą twarde? Oto błędy, które popełniamy nagminnie

Idealne kotlety mielone są miękkie i soczyste. Niestety niekiedy to kultowe danie wychodzi nam wyjątkowo twarde. W konsekwencji potrawa nie tylko traci na konsystencji, ale również na smaku. Dlaczego kotlety mielone wychodzą twarde? Jak można temu zaradzić? Z przyjemnością odpowiemy na te pytania. 

ObrazekCzemu kotlety mielone wychodzą twarde Najczęściej popełniane błędy - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Twarde kotlety mielone

Obrazek
Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com

Mielone to wspaniały pomysł na obiad. W związku z tym często przygotowujemy je na różne spotkania rodzinne. Serwujemy je w towarzystwie pysznych ugotowanych ziemniaków i ulubionej surówki.

Jednak zdarza się, że zamiast miękkich i soczystych kotletów, usmażymy wyjątkowo twarde danie. W takiej sytuacji od razu tracimy apetyty. Okazuje się, że jest kilka czynników, które wpływają na konsystencje naszej potrawy.

Błędy popełniane podczas przygotowywania dania

Obrazek
Kotlety mielone - Pyszności; Foto: Canva.com

Kotlety mielone mogą być twarde z wielu różnych powodów. Jednym z nich jest użycie zbyt chudego mięsa. W związku z tym poniżej podajemy listękilku błędów, które zdarza nam się popełnić podczas przygotowywania potrawy. Od dzisiaj twoje danie już zawsze będzie odznaczać się idealną konsystencją!

  • Zbyt chude mięso

Zbyt chude mięso może negatywnie wpłynąć na konsystencję naszej potrawy. W konsekwencji gotowe kotlety są nie tylko twarde, ale również suche. W związku z tym do przygotowania mielonych polecamy użyć wieprzowiny. Jeśli chcemy, możemy zmieszać ją również z niewielką ilością np. cielęciny.

  • Zbyt krótkie wyrabianie masy mięsnej

Masę mięsną na kotlety należy dobrze wyrobić. Warto w takim razie poświęcić na to trochę czasu. Poza tym pamiętajmy również o dodatku namoczonej w mleku bułce. Dzięki niej nasze kotlety będą wyjątkowo miękkie oraz soczyste.

  • Zbyt długie smażenie

Nie powinniśmy zbyt długo smażyć kotletów. W przeciwnym razie gotowe danie będzie wyjątkowo twarde i suche. W związku z tym kotlety najlepiej smażyć na rozgrzanym tłuszczu około 5 minut z każdej strony.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować kulki z mięsa mielonego z pietruszką i serem krok po kroku. Potrawa wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇