PrzepisNie ma lepszej przekąski. Zrobisz ją tylko z dwóch składników

Nie ma lepszej przekąski. Zrobisz ją tylko z dwóch składników

Pyszności - Fot. Kwelka gotuje
Pyszności - Fot. Kwelka gotuje
Katarzyna Gileta
10.04.2023 08:37, aktualizacja: 11.04.2023 14:28

Te ruloniki z twarogu i jajek to świetna przekąska lub śniadanie. Jest niskokaloryczna, szybka do zrobienia i bardzo smaczna. Sprawdzi się dla osób na diecie. Twarogowe „tortille” możesz nadziać swoimi ulubionymi dodatkami, zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi.

Sery twarogowe są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, magnezu i witamin A, D, z grupy B i E. Bez obaw mogą po nie sięgać osoby, cierpiące na nietolerancję laktozy, ponieważ w procesie zakwaszania ten mleczny cukier jest przekształcany w kwas mlekowy. Sery twarogowe różnią się zawartością tłuszczu.

Jaki wybrać? Chudy, półtłusty czy tłusty? Jeśli nie liczysz kalorii, zdecyduj się na półtłusty, jest on bowiem bogatszy w witaminę A. Uważaj na substancje zagęszczające, spulchniające, aromaty i barwniki, które producenci dodają do kremowych lub homogenizowanych serków czy mielonych twarogów. Im krótszy skład produktu, tym lepiej.

Katarzyna, autorka bloga Kwelka gotuje, zamiast klasycznego twarożku proponuje na śniadanie twarogowe ruloniki. Można podawać je na wiele sposobów, zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Przekonajcie się sami. Przepis jest banalnie prosty. Na blogu znajdziecie też przepis na smażone halloumi z sosem pomidorowym.

Przekąska z twarogu

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 100 g twarogu,
  • po szczypcie soli, pieprzu, oregano.
  • w wersji na słodko użyj szczypty soli i trochę cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubij na sztywno. Żółtka wymieszaj z twarogiem i przyprawami. Następnie do ubitych jajek dodaj twaróg z żółtkami i połącz na jednolitą masę. Całość rozprowadź na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Piecz w temp. 160 stopni przez 12-15 min. Odstaw do przestygnięcia. Na stół połóż papier do pieczenia wielkości upieczonego ciasta. Połóż na niego ciasto i zdejmij papier, na którym się piekło.
  3. Ciasto posmaruj dodatkami: hummusem lub serkiem i połóż dodatki. Zwiń w ciasny rulon i włóż go do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie nadaje się do krojenia.

Zobacz także przepis na soczyste pałki z kurczaka w marynacie pieczone pionowo:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także