Nie ma lepszej przekąski. Zrobisz ją tylko z dwóch składników

Te ruloniki z twarogu i jajek to świetna przekąska lub śniadanie. Jest niskokaloryczna, szybka do zrobienia i bardzo smaczna. Sprawdzi się dla osób na diecie. Twarogowe „tortille” możesz nadziać swoimi ulubionymi dodatkami, zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi.

ObrazekPyszności - Fot. Kwelka gotuje
Katarzyna Gileta

Sery twarogowe są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, magnezu i witamin A, D, z grupy B i E. Bez obaw mogą po nie sięgać osoby, cierpiące na nietolerancję laktozy, ponieważ w procesie zakwaszania ten mleczny cukier jest przekształcany w kwas mlekowy. Sery twarogowe różnią się zawartością tłuszczu.

Jaki wybrać? Chudy, półtłusty czy tłusty? Jeśli nie liczysz kalorii, zdecyduj się na półtłusty, jest on bowiem bogatszy w witaminę A. Uważaj na substancje zagęszczające, spulchniające, aromaty i barwniki, które producenci dodają do kremowych lub homogenizowanych serków czy mielonych twarogów. Im krótszy skład produktu, tym lepiej.

Katarzyna, autorka bloga Kwelka gotuje, zamiast klasycznego twarożku proponuje na śniadanie twarogowe ruloniki. Można podawać je na wiele sposobów, zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Przekonajcie się sami. Przepis jest banalnie prosty. Na blogu znajdziecie też przepis na smażone halloumi z sosem pomidorowym.

Przekąska z twarogu

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 100 g twarogu,
  • po szczypcie soli, pieprzu, oregano.
  • w wersji na słodko użyj szczypty soli i trochę cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubij na sztywno. Żółtka wymieszaj z twarogiem i przyprawami. Następnie do ubitych jajek dodaj twaróg z żółtkami i połącz na jednolitą masę. Całość rozprowadź na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Piecz w temp. 160 stopni przez 12-15 min. Odstaw do przestygnięcia. Na stół połóż papier do pieczenia wielkości upieczonego ciasta. Połóż na niego ciasto i zdejmij papier, na którym się piekło.
  3. Ciasto posmaruj dodatkami: hummusem lub serkiem i połóż dodatki. Zwiń w ciasny rulon i włóż go do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie nadaje się do krojenia.

Zobacz także przepis na soczyste pałki z kurczaka w marynacie pieczone pionowo:

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione