Nie ma lepszej przekąski. Zrobisz ją tylko z dwóch składników

Te ruloniki z twarogu i jajek to świetna przekąska lub śniadanie. Jest niskokaloryczna, szybka do zrobienia i bardzo smaczna. Sprawdzi się dla osób na diecie. Twarogowe „tortille” możesz nadziać swoimi ulubionymi dodatkami, zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi.

ObrazekPyszności - Fot. Kwelka gotuje
Katarzyna Gileta

Sery twarogowe są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, magnezu i witamin A, D, z grupy B i E. Bez obaw mogą po nie sięgać osoby, cierpiące na nietolerancję laktozy, ponieważ w procesie zakwaszania ten mleczny cukier jest przekształcany w kwas mlekowy. Sery twarogowe różnią się zawartością tłuszczu.

Jaki wybrać? Chudy, półtłusty czy tłusty? Jeśli nie liczysz kalorii, zdecyduj się na półtłusty, jest on bowiem bogatszy w witaminę A. Uważaj na substancje zagęszczające, spulchniające, aromaty i barwniki, które producenci dodają do kremowych lub homogenizowanych serków czy mielonych twarogów. Im krótszy skład produktu, tym lepiej.

Katarzyna, autorka bloga Kwelka gotuje, zamiast klasycznego twarożku proponuje na śniadanie twarogowe ruloniki. Można podawać je na wiele sposobów, zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Przekonajcie się sami. Przepis jest banalnie prosty. Na blogu znajdziecie też przepis na smażone halloumi z sosem pomidorowym.

Przekąska z twarogu

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 100 g twarogu,
  • po szczypcie soli, pieprzu, oregano.
  • w wersji na słodko użyj szczypty soli i trochę cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubij na sztywno. Żółtka wymieszaj z twarogiem i przyprawami. Następnie do ubitych jajek dodaj twaróg z żółtkami i połącz na jednolitą masę. Całość rozprowadź na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Piecz w temp. 160 stopni przez 12-15 min. Odstaw do przestygnięcia. Na stół połóż papier do pieczenia wielkości upieczonego ciasta. Połóż na niego ciasto i zdejmij papier, na którym się piekło.
  3. Ciasto posmaruj dodatkami: hummusem lub serkiem i połóż dodatki. Zwiń w ciasny rulon i włóż go do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie nadaje się do krojenia.

Zobacz także przepis na soczyste pałki z kurczaka w marynacie pieczone pionowo:

Wybrane dla Ciebie
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇