Tylko łyżeczka dziennie. Opóźnia starzenie, poprawia pamięć i koncentrację

Olej z pestek winogron to cichy bohater zdrowej kuchni i naturalnej pielęgnacji. Wystarczy łyżeczka dziennie, by poprawić pamięć, koncentrację i opóźnić procesy starzenia. A do tego dobrze smakuje i pasuje prawie do wszystkiego.

Olej z pestek winogronOlej z pestek winogron
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Choć przez lata stał w cieniu oliwy i oleju lnianego, olej z pestek winogron coraz śmielej wchodzi do naszych kuchni. I bardzo dobrze, bo lista jego zalet robi wrażenie. Zawiera mnóstwo witaminy E, antyoksydantów i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają układ krążenia, mózg i skórę.

Co ciekawe, nie trzeba go pić litrami. Wystarczy jedna łyżeczka dziennie, na przykład do sałatki, kaszy albo po prostu prosto z łyżki, by organizm poczuł różnicę. Jego smak jest delikatny, lekko orzechowy, a działanie zdecydowanie warte uwagi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jadalny ogródek lepszy niż bukiet. Na Dzień Matki to najsmaczniejszy prezent

Na co pomaga olej z pestek winogron?

Regularne spożywanie niewielkich ilości oleju z pestek winogron może poprawiać zdolność koncentracji i wspierać pracę układu nerwowego. To zasługa przeciwutleniaczy i zdrowych tłuszczów, które chronią komórki mózgowe przed wolnymi rodnikami i spowalniają procesy starzenia. Coraz więcej badań wskazuje, że olej ten może mieć znaczenie w profilaktyce demencji i choroby Alzheimera. W skrócie: regularne picie tego oleju poprawia pamięć i daje więcej energii do działania.

Dzięki zawartości witaminy E i kwasów tłuszczowych olej z pestek winogron działa jak naturalny kosmetyk od środka. Wzmacnia elastyczność skóry, poprawia jej nawilżenie i chroni przed działaniem wolnych rodników. To oznacza mniej zmarszczek, bardziej promienną cerę i zdrowszy wygląd. Ale na tym nie koniec, bo olej z pestek winogron korzystnie wpływa też na poziom cholesterolu, obniżając LDL i podnosząc HDL, czyli ten "dobry". Wspomaga pracę serca, obniża ciśnienie i wspiera prawidłowe krążenie.

Jak stosować olej z pestek winogron?

Najlepiej stosować go na zimno. Jest wręcz idealny do sałatek, past, hummusu, jako baza do domowych dressingów. Możesz też po prostu wypijać rano 1 łyżeczkę tego oleju.

Nadaje się również do smażenia, bo ma wysoką temperaturę dymienia, ale wtedy traci część cennych właściwości. Jeśli zależy ci na efekcie zdrowotnym, koniecznie wybieraj wersję tłoczoną na zimno i nie podgrzewaj oleju z pestek winogron zbyt mocno.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje