Tylko łyżeczka dziennie. Opóźnia starzenie, poprawia pamięć i koncentrację
Olej z pestek winogron to cichy bohater zdrowej kuchni i naturalnej pielęgnacji. Wystarczy łyżeczka dziennie, by poprawić pamięć, koncentrację i opóźnić procesy starzenia. A do tego dobrze smakuje i pasuje prawie do wszystkiego.
Choć przez lata stał w cieniu oliwy i oleju lnianego, olej z pestek winogron coraz śmielej wchodzi do naszych kuchni. I bardzo dobrze, bo lista jego zalet robi wrażenie. Zawiera mnóstwo witaminy E, antyoksydantów i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają układ krążenia, mózg i skórę.
Co ciekawe, nie trzeba go pić litrami. Wystarczy jedna łyżeczka dziennie, na przykład do sałatki, kaszy albo po prostu prosto z łyżki, by organizm poczuł różnicę. Jego smak jest delikatny, lekko orzechowy, a działanie zdecydowanie warte uwagi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jadalny ogródek lepszy niż bukiet. Na Dzień Matki to najsmaczniejszy prezent
Na co pomaga olej z pestek winogron?
Regularne spożywanie niewielkich ilości oleju z pestek winogron może poprawiać zdolność koncentracji i wspierać pracę układu nerwowego. To zasługa przeciwutleniaczy i zdrowych tłuszczów, które chronią komórki mózgowe przed wolnymi rodnikami i spowalniają procesy starzenia. Coraz więcej badań wskazuje, że olej ten może mieć znaczenie w profilaktyce demencji i choroby Alzheimera. W skrócie: regularne picie tego oleju poprawia pamięć i daje więcej energii do działania.
Dzięki zawartości witaminy E i kwasów tłuszczowych olej z pestek winogron działa jak naturalny kosmetyk od środka. Wzmacnia elastyczność skóry, poprawia jej nawilżenie i chroni przed działaniem wolnych rodników. To oznacza mniej zmarszczek, bardziej promienną cerę i zdrowszy wygląd. Ale na tym nie koniec, bo olej z pestek winogron korzystnie wpływa też na poziom cholesterolu, obniżając LDL i podnosząc HDL, czyli ten "dobry". Wspomaga pracę serca, obniża ciśnienie i wspiera prawidłowe krążenie.
Jak stosować olej z pestek winogron?
Najlepiej stosować go na zimno. Jest wręcz idealny do sałatek, past, hummusu, jako baza do domowych dressingów. Możesz też po prostu wypijać rano 1 łyżeczkę tego oleju.
Nadaje się również do smażenia, bo ma wysoką temperaturę dymienia, ale wtedy traci część cennych właściwości. Jeśli zależy ci na efekcie zdrowotnym, koniecznie wybieraj wersję tłoczoną na zimno i nie podgrzewaj oleju z pestek winogron zbyt mocno.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.