PrzepisKuroń wyjawił co dodaje do swoich pieczonych udek z kurczaka. Nawet Makłowicz tak nie gotuje

Kuroń wyjawił co dodaje do swoich pieczonych udek z kurczaka. Nawet Makłowicz tak nie gotuje

Udka pieczone z dynią - Pyszności; foto: screeny z YouTube; konta: Smaczne dania; Gotuj z Kuroniem Jakub Kuroń
Udka pieczone z dynią - Pyszności; foto: screeny z YouTube; konta: Smaczne dania; Gotuj z Kuroniem Jakub Kuroń
24.10.2022 09:48

Podczas przygotowywania menu, szefowie kuchni często mawiają: kurczak zawsze się obroni. Udka pieczone z dynią według przepisu Jakuba Kuronia robią jednak coś więcej. One wręcz atakują. Doskonałym smakiem, aromatem i pomysłowością. Poznaj przepis i oceń sama.

Jak sam Jakub Kuroń twierdzi na swoim kulinarnym blogu, jest on miłośnikiem wszelkiego rodzaju sezonowości. Całoroczne produkty też są oczywiście wspaniałe, ale to sama przyjemność korzystać z takich, które matka natura podsuwa nam pod nos tylko przez jakiś czas w roku.

A czy może być lepszy symbol sezonowości w gotowaniu niż dynia? No, może jeszcze truskawki. Ale nie o tym będzie traktował ten artykuł. W końcu mamy październik.

Udka pieczone z dynią - Pyszności; foto: Canva
Udka pieczone z dynią - Pyszności; foto: Canva

Czas zbiorów dyń upływa właśnie z końcem października, więc z przygotowaniem tego pysznego dania prosto z przepisu Jakuba Kuronia trzeba się spieszyć. Nie będziemy więc dłużej się rozpisywać i przechodzimy do rzeczy!

Soczyste udka pieczone z dynią według przepisu Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 4 udka kurczaka
  • 4 utarte ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 600 g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
  • 3 gałązki rozmarynu
  • sok z połówki cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Udka umyj, osusz i natrzyj czosnkiem, olejem, solą i pieprzem. Doprawione udka wsadź do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut.

Obraną ze skórki dynię pokrój w kostkę. Przełóż do miski i dopraw sokiem z cytryny, pieprzem, solą i rozmarynem.

Udka pieczone z dynią - Pyszności; foto: Canva
Udka pieczone z dynią - Pyszności; foto: Canva

Teraz wyjmij z piekarnika naczynie żaroodporne. Same udka odłóż na deskę, a do wytopionego z nich sosu w naczyniu żaroodpornym wsadź doprawioną dynię. Teraz udka ułóż na niej. Naczynie wstaw z powrotem do piekarnika. Temperaturę zmniejsz do 180 stopni i piecz jeszcze około 25 minut.

Do czego udka pieczone z dynią będą pasowały najbardziej? Jakub Kuroń poleca podawać je z pieczonymi warzywami i ryżem. Ślinka cieknie, czyż nie?

Korzystajmy z sezonu na dynię, póki można. Ciekawy sposób jej wykorzystania zobaczysz też na tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także