Kuroń wyjawił co dodaje do swoich pieczonych udek z kurczaka. Nawet Makłowicz tak nie gotuje
Podczas przygotowywania menu, szefowie kuchni często mawiają: kurczak zawsze się obroni. Udka pieczone z dynią według przepisu Jakuba Kuronia robią jednak coś więcej. One wręcz atakują. Doskonałym smakiem, aromatem i pomysłowością. Poznaj przepis i oceń sama.
24.10.2022 09:48
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jak sam Jakub Kuroń twierdzi na swoim kulinarnym blogu, jest on miłośnikiem wszelkiego rodzaju sezonowości. Całoroczne produkty też są oczywiście wspaniałe, ale to sama przyjemność korzystać z takich, które matka natura podsuwa nam pod nos tylko przez jakiś czas w roku.
A czy może być lepszy symbol sezonowości w gotowaniu niż dynia? No, może jeszcze truskawki. Ale nie o tym będzie traktował ten artykuł. W końcu mamy październik.
Czas zbiorów dyń upływa właśnie z końcem października, więc z przygotowaniem tego pysznego dania prosto z przepisu Jakuba Kuronia trzeba się spieszyć. Nie będziemy więc dłużej się rozpisywać i przechodzimy do rzeczy!
Soczyste udka pieczone z dynią według przepisu Jakuba Kuronia
Składniki:
- 4 udka kurczaka
- 4 utarte ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 600 g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
- 3 gałązki rozmarynu
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Udka umyj, osusz i natrzyj czosnkiem, olejem, solą i pieprzem. Doprawione udka wsadź do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut.
Obraną ze skórki dynię pokrój w kostkę. Przełóż do miski i dopraw sokiem z cytryny, pieprzem, solą i rozmarynem.
Teraz wyjmij z piekarnika naczynie żaroodporne. Same udka odłóż na deskę, a do wytopionego z nich sosu w naczyniu żaroodpornym wsadź doprawioną dynię. Teraz udka ułóż na niej. Naczynie wstaw z powrotem do piekarnika. Temperaturę zmniejsz do 180 stopni i piecz jeszcze około 25 minut.
Do czego udka pieczone z dynią będą pasowały najbardziej? Jakub Kuroń poleca podawać je z pieczonymi warzywami i ryżem. Ślinka cieknie, czyż nie?
Korzystajmy z sezonu na dynię, póki można. Ciekawy sposób jej wykorzystania zobaczysz też na tym filmiku z naszego kanału na YouTube.