Podudzia z kurczaka bez kości pieczone z batatami. Szybki obiad dla całej rodziny

Pieczone podudzia z kurczaka z batatami to mój sprawdzony przepis na obiad dla całej rodziny. Mięso jest soczyste, idealnie przyprawione i pełne smaku. Niespodzianka w postaci batatów sprawia, że danie jest niesztampowe i interesujące.

Pieczone kawałki kurczaka z warzywami to jeden z naszych patentów na prosty i smaczny obiad. Dzięki mieszance aromatycznych przypraw mięso jest smaczne i soczyste. Efektowne kieszonki z batatem sprawiają, że przepis nie jest nudny.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

 

Pieczone podudzia z kurczaka z batatami- składniki

5 podudzi z kurczaka
4 łyżki oleju roślinnego
1 duży batat
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka suszonego czosnku
1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Batat obierz ze skórki i opłucz pod zimną wodą. Podziel go na słupki.

Podudzia z kurczaka bez kości – Pyszności

Podudzia z kurczaka wytrybuj tak, aby pozbyć się kości. Nożyczkami lub nożem natnij mięso wokół dolnej części podudzia. Następnie odkrój mięso wzdłuż kości i powoli, kawałek po kawałku, odsuń w stronę dolnej części podudzia.Ręką ściągnij całe mięso z kości i gotowe. Zerknij na filmik- tam dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.
W miejsce kości włóż kawałek batata.

Podudzia z batatami- Pyszności

Podudzia z kurczaka bez kości – Pyszności

Tak przygotowane mięso przełóż do miski. Dodaj olej roślinny, słodką paprykę, suszony czosnek, zioła prowansalskie, curry oraz pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj całość, żeby przyprawy równomiernie otoczyły kawałki mięsa.

Podudzia z batatami- Pyszności

Podudzia z kurczaka bez kości – Pyszności

Tak przygotowane mięso umieść na blaszce. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 30 minut.

Podudzia z batatami- Pyszności

Podudzia z kurczaka bez kości – Pyszności

Po tym czasie nasze podudzia z kurczaka są już gotowe. Udekoruj je posiekaną natką pietruszki i serwuj w towarzystwie ziemniaków czy frytek. Pamiętaj o porcji warzyw w postaci ulubionej surówki, na przykład naszej ulubionej z selera. Taki obiad błyskawicznie znika z talerzy zarówno dzieci, jak i dorosłych.
Smacznego!

Podudzia z kurczaka bez kości – Pyszności

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×