PrzepisObiadPodudzia z kurczaka bez kości pieczone z batatami. Szybki obiad dla całej rodziny

Podudzia z kurczaka bez kości pieczone z batatami. Szybki obiad dla całej rodziny

Podudzia z kurczaka bez kości pieczone z batatami. Szybki obiad dla całej rodziny
Ewa
26.08.2022 13:39, aktualizacja: 18.09.2023 09:46

Pieczone podudzia z kurczaka z batatami to mój sprawdzony przepis na obiad dla całej rodziny. Mięso jest soczyste, idealnie przyprawione i pełne smaku. Niespodzianka w postaci batatów sprawia, że danie jest niesztampowe i interesujące.

Pieczone kawałki kurczaka z warzywami to jeden z naszych patentów na prosty i smaczny obiad. Dzięki mieszance aromatycznych przypraw mięso jest smaczne i soczyste. Efektowne kieszonki z batatem sprawiają, że przepis nie jest nudny.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Pieczone podudzia z kurczaka z batatami- składniki

5 podudzi z kurczaka

4 łyżki oleju roślinnego

1 duży batat

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka suszonego czosnku

1,5 łyżeczki ziół prowansalskich

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Batat obierz ze skórki i opłucz pod zimną wodą. Podziel go na słupki.

Podudzia z batatami- Pyszności
Podudzia z batatami- Pyszności

Podudzia z kurczaka wytrybuj tak, aby pozbyć się kości. Nożyczkami lub nożem natnij mięso wokół dolnej części podudzia. Następnie odkrój mięso wzdłuż kości i powoli, kawałek po kawałku, odsuń w stronę dolnej części podudzia.Ręką ściągnij całe mięso z kości i gotowe. Zerknij na filmik- tam dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

W miejsce kości włóż kawałek batata.

Podudzia z batatami- Pyszności
Podudzia z batatami- Pyszności

Tak przygotowane mięso przełóż do miski. Dodaj olej roślinny, słodką paprykę, suszony czosnek, zioła prowansalskie, curry oraz pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj całość, żeby przyprawy równomiernie otoczyły kawałki mięsa.

Podudzia z batatami- Pyszności
Podudzia z batatami- Pyszności

Tak przygotowane mięso umieść na blaszce. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 30 minut.

Podudzia z batatami- Pyszności
Podudzia z batatami- Pyszności

Po tym czasie nasze podudzia z kurczaka są już gotowe. Udekoruj je posiekaną natką pietruszki i serwuj w towarzystwie ziemniaków czy frytek. Pamiętaj o porcji warzyw w postaci ulubionej surówki, na przykład naszej ulubionej z selera. Taki obiad błyskawicznie znika z talerzy zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także