PrzepisDania główneUdka z kurczaka faszerowane pieczarkami i serem. Przepis na bazie prostych składników

Udka z kurczaka faszerowane pieczarkami i serem. Przepis na bazie prostych składników

Udka z kurczaka faszerowane pieczarkami i serem. Przepis na bazie prostych składników
Pyszności

10.01.2022 09:00, aktual.: 14.01.2022 08:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Udka z kurczaka faszerowane pieczarkami i parmezanem to pyszny przepis na obiad dla całej rodziny. Pomysł na udka, jakich jeszcze nie jadłeś!

Udka z kurczaka faszerowane pieczarkami i serem – przepis

Faszerowane udka z kurczaka faszerowane pieczarkami i serem to prosty i tani przepis na nietypowy obiad. Pokażemy Ci, jak zabezpieczyć i nafaszerować udka, żeby grzybowe nadzienie pozostało w środku.

Tak przygotowane mięso możesz podać w towarzystwie ulubionej surówki, ziemniaków lub frytek. My jednak postawiliśmy na warzywny makaron. To świetna opcja, gdy chcesz w swojej diecie przemycić dodatkową porcję warzyw!

Jak zrobić udka z kurczaka faszerowane pieczarkami i serem? Przepis, składniki, wykonanie poniżej.

Warzywny makaron do dzisiejszego przepisu przygotowaliśmy w Zoodlerze marki Philips.

Składniki

Udka z kurczaka – składniki na farsz z pieczarek i sera

  1. 2 łyżki masła
  2. 1/2 cebuli
  3. 150 g pieczarek
  4. 1 łyżeczka suszonego tymianku
  5. 1//2 łyżeczki suszonego czosnku
  6. 1 łyżeczka soli
  7. 1 łyżeczka kminu mielonego
  8. 1/2 łyżeczki pieprzu
  9. 2 łyżki bułki tartej
  10. 1/3 szklanki parmezanu

Udka z kurczaka – składniki

  1. 2 udka z kurczaka
  2. 1 łyżeczka soli
  3. 1 łyżeczka pieprzu
  4. 50 g masła
  5. 3 ząbki czosnku
  6. 2 gałązki świeżego rozmarynu
  7. 3 liście laurowe
  8. 6 ziaren ziela angielskiego

Dodatki

  1. 3 ziemniaki

Jak zrobić farsz pieczarkowy do udek z kurczaka?

Pracę nad przepisem na udka z kurczaka faszerowane pieczarkami i serem rozpocznij od przygotowania grzybowego farszu.

W tym celu obierz pieczarki i posiekaj je drobno. Następnie ustaw na palniku patelnię i rozpuść na niej 2 łyżki masła, po czym dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy warzywo zmięknie i nabierze złotych rumieńców, wrzuć na patelnię wcześniej przygotowane grzyby. Pamiętaj, żeby nie solić od razu pieczarek na patelni, bo staną się zbyt miękkie.

Obraz

Mieszankę wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki i duś całość ok. 10 minut. Następnie przełóż ją do miski, po czym wymieszaj z bułką tartą, parmezanem, suszonym tymiankiem, kminem rzymskim, suszonym czosnkiem, solą oraz pieprzem.

Zamiast parmezanu możesz również użyć drobno startej mozzarelli lub goudy.

Obraz

Dokładnie wymieszaj składniki i odstaw gotowy farsz na bok. Dopiero teraz możesz przejść do kolejnego etapu pracy nad przepisem.

Faszerowanie udek – od czego zacząć?

Teraz przygotuj udka z kurczaka.

Najpierw umyj i osusz mięso przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie zrób nacięcie w każdym udku, aby w środku powstała kieszonka. Dopraw mięso do smaku solą oraz pieprzem. Dopiero teraz możesz nafaszerować każde udko grzybowym farszem.

Czas zabezpieczyć kieszonki w udkach, aby podczas smażenia i pieczenia farsz grzybowy nie wypadł z udek. Pomocne do tego zadania okażą się małe wykałaczki, dzięki którym połączysz powstałe rozcięcia. Ponadto, użyj sznurka, dzięki któremu powstała konstrukcja będzie w 100% zabezpieczona.

Obraz

Tak przygotowane udka umieść na patelni z rozgrzanym masłem, po czym podsmaż z każdej strony. To jednak nie koniec pracy nad udkami. Na patelnię dodaj również ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie oraz gałązki świeżego rozmarynu.

Obraz

Smaż udka ok. 10 minut. W międzyczasie przygotuj ziemniaki, które będą stanowić idealny dodatek do naszych udek.

Ziemniaki i pieczenie udek z kurczaka. Ile czasu?

Umyj i obierz ziemniaki. Następnie przygotuj warzywny makaron przy pomocy Zoodlera.

Gotowy makaron przełóż do formy do pieczenia. Na wierzchu umieść podsmażone udka, po czym polej całość mieszanką z patelni. Udka z kurczaka faszerowane pieczarkami i serem – czas pieczenia. Tak przygotowane danie wstaw do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Do ziemniaków możesz dodać również marchewkę lub cukinię, które równie dobrze sprawdzą się w formie makaronu.

Obraz

Urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do przygotowania dzisiejszego dania wykorzystaj program "góra-dół". I to wszystko, gotowe danie serwuj wraz z posiekaną pietruszką lub koperkiem. Smacznego!

Obraz

Jeśli szukasz więcej pomysłów na smaczny obiad, zapraszamy do naszej bogatej bazy z genialnymi przepisami. Znajdziesz tam wiele kulinarnych inspiracji, które na pewno pokochasz od pierwszego kęsa. Dajemy Ci na to naszą 100 gwarancję!