PrzepisDania główneUdka z kurczaka faszerowane pieczarkami i serem. Przepis na bazie prostych składników

Udka z kurczaka faszerowane pieczarkami i serem. Przepis na bazie prostych składników

Udka z kurczaka faszerowane pieczarkami i serem. Przepis na bazie prostych składników
Pyszności
10.01.2022 09:00, aktualizacja: 14.01.2022 08:02

Udka z kurczaka faszerowane pieczarkami i parmezanem to pyszny przepis na obiad dla całej rodziny. Pomysł na udka, jakich jeszcze nie jadłeś!

Udka z kurczaka faszerowane pieczarkami i serem – przepis

Faszerowane udka z kurczaka faszerowane pieczarkami i serem to prosty i tani przepis na nietypowy obiad. Pokażemy Ci, jak zabezpieczyć i nafaszerować udka, żeby grzybowe nadzienie pozostało w środku.

Tak przygotowane mięso możesz podać w towarzystwie ulubionej surówki, ziemniaków lub frytek. My jednak postawiliśmy na warzywny makaron. To świetna opcja, gdy chcesz w swojej diecie przemycić dodatkową porcję warzyw!

Jak zrobić udka z kurczaka faszerowane pieczarkami i serem? Przepis, składniki, wykonanie poniżej.

Warzywny makaron do dzisiejszego przepisu przygotowaliśmy w Zoodlerze marki Philips.

Składniki

Udka z kurczaka – składniki na farsz z pieczarek i sera

  1. 2 łyżki masła
  2. 1/2 cebuli
  3. 150 g pieczarek
  4. 1 łyżeczka suszonego tymianku
  5. 1//2 łyżeczki suszonego czosnku
  6. 1 łyżeczka soli
  7. 1 łyżeczka kminu mielonego
  8. 1/2 łyżeczki pieprzu
  9. 2 łyżki bułki tartej
  10. 1/3 szklanki parmezanu

Udka z kurczaka – składniki

  1. 2 udka z kurczaka
  2. 1 łyżeczka soli
  3. 1 łyżeczka pieprzu
  4. 50 g masła
  5. 3 ząbki czosnku
  6. 2 gałązki świeżego rozmarynu
  7. 3 liście laurowe
  8. 6 ziaren ziela angielskiego

Dodatki

  1. 3 ziemniaki

Jak zrobić farsz pieczarkowy do udek z kurczaka?

Pracę nad przepisem na udka z kurczaka faszerowane pieczarkami i serem rozpocznij od przygotowania grzybowego farszu.

W tym celu obierz pieczarki i posiekaj je drobno. Następnie ustaw na palniku patelnię i rozpuść na niej 2 łyżki masła, po czym dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy warzywo zmięknie i nabierze złotych rumieńców, wrzuć na patelnię wcześniej przygotowane grzyby. Pamiętaj, żeby nie solić od razu pieczarek na patelni, bo staną się zbyt miękkie.

Obraz

Mieszankę wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki i duś całość ok. 10 minut. Następnie przełóż ją do miski, po czym wymieszaj z bułką tartą, parmezanem, suszonym tymiankiem, kminem rzymskim, suszonym czosnkiem, solą oraz pieprzem.

Zamiast parmezanu możesz również użyć drobno startej mozzarelli lub goudy.

Obraz

Dokładnie wymieszaj składniki i odstaw gotowy farsz na bok. Dopiero teraz możesz przejść do kolejnego etapu pracy nad przepisem.

Faszerowanie udek – od czego zacząć?

Teraz przygotuj udka z kurczaka.

Najpierw umyj i osusz mięso przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie zrób nacięcie w każdym udku, aby w środku powstała kieszonka. Dopraw mięso do smaku solą oraz pieprzem. Dopiero teraz możesz nafaszerować każde udko grzybowym farszem.

Czas zabezpieczyć kieszonki w udkach, aby podczas smażenia i pieczenia farsz grzybowy nie wypadł z udek. Pomocne do tego zadania okażą się małe wykałaczki, dzięki którym połączysz powstałe rozcięcia. Ponadto, użyj sznurka, dzięki któremu powstała konstrukcja będzie w 100% zabezpieczona.

Obraz

Tak przygotowane udka umieść na patelni z rozgrzanym masłem, po czym podsmaż z każdej strony. To jednak nie koniec pracy nad udkami. Na patelnię dodaj również ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie oraz gałązki świeżego rozmarynu.

Obraz

Smaż udka ok. 10 minut. W międzyczasie przygotuj ziemniaki, które będą stanowić idealny dodatek do naszych udek.

Ziemniaki i pieczenie udek z kurczaka. Ile czasu?

Umyj i obierz ziemniaki. Następnie przygotuj warzywny makaron przy pomocy Zoodlera.

Gotowy makaron przełóż do formy do pieczenia. Na wierzchu umieść podsmażone udka, po czym polej całość mieszanką z patelni. Udka z kurczaka faszerowane pieczarkami i serem – czas pieczenia. Tak przygotowane danie wstaw do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Do ziemniaków możesz dodać również marchewkę lub cukinię, które równie dobrze sprawdzą się w formie makaronu.

Obraz

Urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do przygotowania dzisiejszego dania wykorzystaj program "góra-dół". I to wszystko, gotowe danie serwuj wraz z posiekaną pietruszką lub koperkiem. Smacznego!

Obraz

Jeśli szukasz więcej pomysłów na smaczny obiad, zapraszamy do naszej bogatej bazy z genialnymi przepisami. Znajdziesz tam wiele kulinarnych inspiracji, które na pewno pokochasz od pierwszego kęsa. Dajemy Ci na to naszą 100 gwarancję!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także