Upiecz udka z kurczaka na ziemniakach. Efekt wow gwarantowany
Pyszne udka z kurczaka pieczone na ziemniakach to przepis na prosty i pyszny obiad dla całej rodziny. Prezentuję się nieziemsko.
02.08.2023 13:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kurczak to jedno z najchętniej wybieranych przeze mnie mięs. Jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Za kurczakiem przepadają wszyscy moim domownicy, więc wiem, że gdy go przygotuję, to talerze później będą puste. Nawet proste składniki można podać w niebanalny, zaskakujący oraz pyszny sposób. Wystarczy trochę kreatywności lub dobry przepis, taki jak ten. Nie musisz gotować osobno ziemniaków - całość przygotujesz na jednej blaszce w piekarniku. Jest prosto i szybko, ale jednocześnie bardzo smacznie. Uwielbiam takie przepisy.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo
Udka z kurczaka na ziemniakach - przepis
Składniki:
- 6 udek z kurczaka,
- 6 łyżek oleju roślinnego,
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka,
- 3 ziemniaki,
- 1,5 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
1. Podudzia z kurczaka przekładam do miski i polewam olejem roślinnym. Dodaję przyprawę do kurczaka i dokładnie wmasowuję, aby równomiernie pokryła mięso.
2. Ziemniaki dokładnie myję i przekrajam na pół. Polewam olejem roślinnym i doprawiam solą oraz pieprzem.
3. W ziemniaki wbijam wykałaczki, tworząc "stelaż" na kurczaka. Następnie na wykałaczki nabijam podudzia.
4. Udka z ziemniakami przekładam na blaszkę wyłożoną papierem i polewam olejem z przyprawą, który został w misce po wymieszaniu kurczaka. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piekę przez 40-50 minut.