Ugotowałeś za dużo jajek? W to, jak długo mogą leżeć w lodówce, nie wszyscy chcą wierzyć

Na Wielkanoc gotujemy jajka na potęgę, co z kolei może spowodować, że nie wszystkie zostaną zjedzone. Najlepiej jest je wykorzystać w miarę szybko, ale jeśli czujesz już mocny przesyt, możesz wstawić je do lodówki. Jak długo jajka pozostaną tam świeże? Niestety, lepiej będzie, jeśli nabierzesz na nie ponownej ochoty dosyć szybko.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Wielkanoc oznacza jajka gdzie okiem sięgnąć. Faszerowane, pasty, pływające w żurku i pomalowane w koszyczku. Dzielenie się jajkiem to tradycja, którą kultywujemy do dziś. To wszystko powoduje jednak dość częsty problem: ugotowanie zbyt wielu jajek. Bądźmy szczerzy, im więcej gości tym trudniej jest wyliczyć zapotrzebowanie na ten produkt. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by zjeść je po prostu później. No, prawie nic.

Obrazek
jajka w lodówce - Pyszności; foto: Canva

Po pierwsze: jak rozpoznać świeżość?

Zanim dowiesz się, jak długo można przechowywać jajka w lodówce, warto skupić się nad samym wyborem tego produktu w sklepie. Jeśli dokonasz go w nieprawidłowy sposób, szybko może okazać się, że wszelkie porady na temat zachowania świeżości jajek są zbędne, bo okaże się ono "po terminie" zanim jeszcze trafi na stół.

Pierwszym krokiem podczas kupowania jajek, który zawsze polecamy, jest delikatne potrząśnięcie jajkiem. Jeśli wydaje ono "chlupoczący dźwięk", oznacza to, że powietrze przedostało się przez skorupkę do wnętrza, a ciebie, po wbiciu jajka do miski, czeka bardzo przykra — i często śmierdząca — niespodzianka.

Jeśli jajko nie chlupocze, ale i tak masz obawy co do jego świeżości, już w domu wrzuć je do szklanki z wodą. Świeże jajko opadnie na dno, nieświeże — będzie się unosić na wodzie. 

Jak długo przechowywać jajka?

Jeśli jajka przeszły twoje testy świeżości, ale ugotowałeś ich w nadmiarze, najważniejszą sprawą jest szybkie umieszczenie ich w lodówce. Optymalną temperaturą przetrzymywania ugotowanych jajek są 4 stopnie Celsjusza. Pamiętaj również, żeby nie przechowywać jajek na drzwiach lodówki, gdzie panują zmienne temperatury.

Obrazek
jajka w lodówce - Pyszności; foto: Canva

Ugotowane na twardo jajka, utrzymywane w odpowiednich warunkach, pozostaną świeże przez około 6-7 dni. Warto jednak pamiętać, że ten termin nie dotyczy jajek zmieszanych z innymi produktami, na przykład w sałatkach. Wtedy taki produkt pozostanie świeży maksymalnie 3-4 dni. To dlatego, jeśli chcesz też zrobić zapas sałatki jarzynowej, nie mieszaj jajek z pozostałymi elementami sałatki od razu, a dopiero tuż przed podaniem.

A skoro o sałatce jarzynowej mowa, zobacz nasz test majonezów z supermarketów. Szczegóły w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek