Ugotowałeś za dużo jajek? W to, jak długo mogą leżeć w lodówce, nie wszyscy chcą wierzyć

Na Wielkanoc gotujemy jajka na potęgę, co z kolei może spowodować, że nie wszystkie zostaną zjedzone. Najlepiej jest je wykorzystać w miarę szybko, ale jeśli czujesz już mocny przesyt, możesz wstawić je do lodówki. Jak długo jajka pozostaną tam świeże? Niestety, lepiej będzie, jeśli nabierzesz na nie ponownej ochoty dosyć szybko.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Wielkanoc oznacza jajka gdzie okiem sięgnąć. Faszerowane, pasty, pływające w żurku i pomalowane w koszyczku. Dzielenie się jajkiem to tradycja, którą kultywujemy do dziś. To wszystko powoduje jednak dość częsty problem: ugotowanie zbyt wielu jajek. Bądźmy szczerzy, im więcej gości tym trudniej jest wyliczyć zapotrzebowanie na ten produkt. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by zjeść je po prostu później. No, prawie nic.

Obrazek
jajka w lodówce - Pyszności; foto: Canva

Po pierwsze: jak rozpoznać świeżość?

Zanim dowiesz się, jak długo można przechowywać jajka w lodówce, warto skupić się nad samym wyborem tego produktu w sklepie. Jeśli dokonasz go w nieprawidłowy sposób, szybko może okazać się, że wszelkie porady na temat zachowania świeżości jajek są zbędne, bo okaże się ono "po terminie" zanim jeszcze trafi na stół.

Pierwszym krokiem podczas kupowania jajek, który zawsze polecamy, jest delikatne potrząśnięcie jajkiem. Jeśli wydaje ono "chlupoczący dźwięk", oznacza to, że powietrze przedostało się przez skorupkę do wnętrza, a ciebie, po wbiciu jajka do miski, czeka bardzo przykra — i często śmierdząca — niespodzianka.

Jeśli jajko nie chlupocze, ale i tak masz obawy co do jego świeżości, już w domu wrzuć je do szklanki z wodą. Świeże jajko opadnie na dno, nieświeże — będzie się unosić na wodzie. 

Jak długo przechowywać jajka?

Jeśli jajka przeszły twoje testy świeżości, ale ugotowałeś ich w nadmiarze, najważniejszą sprawą jest szybkie umieszczenie ich w lodówce. Optymalną temperaturą przetrzymywania ugotowanych jajek są 4 stopnie Celsjusza. Pamiętaj również, żeby nie przechowywać jajek na drzwiach lodówki, gdzie panują zmienne temperatury.

Obrazek
jajka w lodówce - Pyszności; foto: Canva

Ugotowane na twardo jajka, utrzymywane w odpowiednich warunkach, pozostaną świeże przez około 6-7 dni. Warto jednak pamiętać, że ten termin nie dotyczy jajek zmieszanych z innymi produktami, na przykład w sałatkach. Wtedy taki produkt pozostanie świeży maksymalnie 3-4 dni. To dlatego, jeśli chcesz też zrobić zapas sałatki jarzynowej, nie mieszaj jajek z pozostałymi elementami sałatki od razu, a dopiero tuż przed podaniem.

A skoro o sałatce jarzynowej mowa, zobacz nasz test majonezów z supermarketów. Szczegóły w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Na Wszystkich Świętych na pewno postawię na stole. To ulubiona sałatka mojej rodziny
Na Wszystkich Świętych na pewno postawię na stole. To ulubiona sałatka mojej rodziny