Ugotuj najlepszy rosół na gęsinie. Te proporcje mięsa do warzyw to niepodważalna tradycja
Jak wydobyć najlepszy smak z rosołu? Odpowiedź jest prosta - gotować go powoli, z dobrej jakości mięsa, z klasycznymi przyprawami i porcją włoszczyzny. W tym przepisie najważniejsza jest gęsina; w sezonie to mięso zasługuje na szczególną uwagę. Kroki przygotowania sprawdzisz na wideo, a listę składników znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 1 kg porcji rosołowej z gęsi,
- 1,5 łyżki soli morskiej lub himalajskiej,
- 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach,
- 2-3 liście laurowe,
- 8 kulek ziela angielskiego,
- około 1,5 l wody,
- 200 g pora,
- 200 g selera,
- 100 g korzenia pietruszki,
- 300 g marchewki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula - opalona (opcjonalnie),
- ½ pęczka natki pietruszki,
- ½ pęczka lubczyku.