Sebastian Lubera

Ugotuj najlepszy rosół na gęsinie. Te proporcje mięsa do warzyw to niepodważalna tradycja

Jak wydobyć najlepszy smak z rosołu? Odpowiedź jest prosta - gotować go powoli, z dobrej jakości mięsa, z klasycznymi przyprawami i porcją włoszczyzny. W tym przepisie najważniejsza jest gęsina; w sezonie to mięso zasługuje na szczególną uwagę. Kroki przygotowania sprawdzisz na wideo, a listę składników znajdziesz poniżej.

Składniki:

  • 1 kg porcji rosołowej z gęsi,
  • 1,5 łyżki soli morskiej lub himalajskiej,
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 8 kulek ziela angielskiego,
  • około 1,5 l wody,
  • 200 g pora,
  • 200 g selera,
  • 100 g korzenia pietruszki,
  • 300 g marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula - opalona (opcjonalnie),
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • ½ pęczka lubczyku.
Więcej wideo
Przepis na tradycyjne bómbómy z dekla. Zrób domową wersję cukierków w dwóch wersjachPrzepis na tradycyjne bómbómy z dekla. Zrób domową wersję cukierków w dwóch wersjach
Hot dogi na wypasie. Zamiast kiełbaski postaw na klopsiki w aromatycznym sosie pomidorowymHot dogi na wypasie. Zamiast kiełbaski postaw na klopsiki w aromatycznym sosie pomidorowym
Sprawdzony przepis babci na wątróbkę z jabłkiem i cebulą. Po prostu palce lizaćSprawdzony przepis babci na wątróbkę z jabłkiem i cebulą. Po prostu palce lizać
Bułeczki z czekoladą prosto z piekarnika. Z nimi każdy dzień będzie udanyBułeczki z czekoladą prosto z piekarnika. Z nimi każdy dzień będzie udany
Rozgrzewający gulasz z indyka. Pomysł na jednogarnkowy obiad dla całej rodzinyRozgrzewający gulasz z indyka. Pomysł na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny
Ciasto Biały Michałek z czarną porzeczką. Bez pieczenia i tylko z 5 składnikówCiasto Biały Michałek z czarną porzeczką. Bez pieczenia i tylko z 5 składników
Młodzowy kuch. Jak zrobić kaszubski drożdżowiec z kruszonką krok po krokuMłodzowy kuch. Jak zrobić kaszubski drożdżowiec z kruszonką krok po kroku
Wybrane dla Ciebie
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Nasz babcie robiły ją na początku listopada. Na kromce świeżego pieczywa z ogórkiem kiszonym smakuje jak marzenie
Nasz babcie robiły ją na początku listopada. Na kromce świeżego pieczywa z ogórkiem kiszonym smakuje jak marzenie
Rano przygotowuję tureckie śniadanie w nowej odsłonie. Już nie wracam do zwykłej jajecznicy
Rano przygotowuję tureckie śniadanie w nowej odsłonie. Już nie wracam do zwykłej jajecznicy
Na Śląsku babcie robią takie mielone. Lepszych nie znajdziesz nigdzie indziej
Na Śląsku babcie robią takie mielone. Lepszych nie znajdziesz nigdzie indziej
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Ma dużo białka i żelaza, a my rzadko po nią sięgamy. Polecana zwłaszcza seniorom
Ma dużo białka i żelaza, a my rzadko po nią sięgamy. Polecana zwłaszcza seniorom
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza