Ukiś w słoiku jak ogórki, a nie pożałujesz. Hit wśród przetworów

Nie tylko ogórki gruntowe nadają się do kiszenia. Jak się okazuje, pewne podobnie wyglądające warzywo sprawdzi się w tej roli równie dobrze. Być może nawet lepiej? To mocne słowa, ale sam je zrozumiesz, gdy w końcu spróbujesz tego przetworu. Nie ma sensu zwlekać! Oto kiszona cukinia.

ObrazekKiszona cukinia może być wkrótce równie popularna, co kiszone ogórki - Pyszności; foto: Canva

Różnego rodzaju kiszonki coraz bardziej fascynują mieszkańców Europy. Polacy uwielbiają je nie tylko ze względu na wyjątkowe właściwości prozdrowotne, ale również boski smak. Czy ktoś wyobraża sobie spędzenie całego sezonu grillowego bez chociaż jednego słoiczka kiszonych ogórków? A może nawet: czy jesteś w stanie w ogóle wyobrazić sobie świat bez nich? Cóż, my nie.

Obrazek
Tsukemono, japońskie, ultra-zdrowe kiszonki - Pyszności; foto: Canva

W kulinarnej kulturze dalekiego wschodu fermentowane warzywa stanowią istotną rolę w codziennym odżywianiu mieszkańców. U Japończyków nazywa się to tsukemono, a procesowi kiszenia poddawane są nie tylko ogórki, ale również pomidory, rzodkiew, dynia czy śliwki. Dzisiaj chcemy zrównać się z tą najzdrowszą kuchnią świata i zaproponować ci przepis na... kiszoną cukinię. Jest wyjątkowa w smaku, ma nieco delikatniejszą od ogórków konsystencję i cudowne zalety zdrowotne. Nie zwlekaj więc, tylko czym prędzej tchnij w poniższą recepturę nieco życia!

Kiszona cukinia

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 1 łyżka soli,
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 50 g czosnku,
  • 100 g koperku,
  • 1 korzeń chrzanu,
  • kilka liści laurowych,
  • 1 litr wody.
Obrazek
Kiszona cukinia będzie nowym hitem w twoim domu - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie dokładnie umyj. Odetnij z nich górne części, a resztę pokrój w słupki.
  2. Do garnka wlej litr wody. Wsyp do niej sól (pamiętaj, że zachowanie proporcji to bardzo istotna rzecz. Powinna wynosić 1 litr wody na 1 łyżkę soli) i zagotuj. Następnie odstaw garnek do ostygnięcia.
  3. Do czystych i wyparzonych słoików przełóż podzielone po równo słupki cukinii. Do każdego słoika wrzuć koper, po trzy ziarna pieprzu, dwie kulki ziela angielskiego, jednym liściu laurowym i jednym ząbku czosnku.
  4. Wlej do słoików solankę i mocno zakręć wieczka. Odstaw na 2-3 dni do pomieszczenia o temperaturze pokojowej. Kolejne 2 tygodnie twoja kiszona cukinia powinna już spędzić w chłodniejszych warunkach. Po tym czasie będzie już gotowa. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła