PrzepisUkiś w słoiku jak ogórki, a nie pożałujesz. Hit wśród przetworów

Ukiś w słoiku jak ogórki, a nie pożałujesz. Hit wśród przetworów

Kiszona cukinia może być wkrótce równie popularna, co kiszone ogórki - Pyszności; foto: Canva
Kiszona cukinia może być wkrótce równie popularna, co kiszone ogórki - Pyszności; foto: Canva
23.06.2023 10:30

Nie tylko ogórki gruntowe nadają się do kiszenia. Jak się okazuje, pewne podobnie wyglądające warzywo sprawdzi się w tej roli równie dobrze. Być może nawet lepiej? To mocne słowa, ale sam je zrozumiesz, gdy w końcu spróbujesz tego przetworu. Nie ma sensu zwlekać! Oto kiszona cukinia.

Różnego rodzaju kiszonki coraz bardziej fascynują mieszkańców Europy. Polacy uwielbiają je nie tylko ze względu na wyjątkowe właściwości prozdrowotne, ale również boski smak. Czy ktoś wyobraża sobie spędzenie całego sezonu grillowego bez chociaż jednego słoiczka kiszonych ogórków? A może nawet: czy jesteś w stanie w ogóle wyobrazić sobie świat bez nich? Cóż, my nie.

Tsukemono, japońskie, ultra-zdrowe kiszonki - Pyszności; foto: Canva
Tsukemono, japońskie, ultra-zdrowe kiszonki - Pyszności; foto: Canva

W kulinarnej kulturze dalekiego wschodu fermentowane warzywa stanowią istotną rolę w codziennym odżywianiu mieszkańców. U Japończyków nazywa się to tsukemono, a procesowi kiszenia poddawane są nie tylko ogórki, ale również pomidory, rzodkiew, dynia czy śliwki. Dzisiaj chcemy zrównać się z tą najzdrowszą kuchnią świata i zaproponować ci przepis na... kiszoną cukinię. Jest wyjątkowa w smaku, ma nieco delikatniejszą od ogórków konsystencję i cudowne zalety zdrowotne. Nie zwlekaj więc, tylko czym prędzej tchnij w poniższą recepturę nieco życia!

Kiszona cukinia

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 1 łyżka soli,
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 50 g czosnku,
  • 100 g koperku,
  • 1 korzeń chrzanu,
  • kilka liści laurowych,
  • 1 litr wody.
Kiszona cukinia będzie nowym hitem w twoim domu - Pyszności; foto: Canva
Kiszona cukinia będzie nowym hitem w twoim domu - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie dokładnie umyj. Odetnij z nich górne części, a resztę pokrój w słupki.
  2. Do garnka wlej litr wody. Wsyp do niej sól (pamiętaj, że zachowanie proporcji to bardzo istotna rzecz. Powinna wynosić 1 litr wody na 1 łyżkę soli) i zagotuj. Następnie odstaw garnek do ostygnięcia.
  3. Do czystych i wyparzonych słoików przełóż podzielone po równo słupki cukinii. Do każdego słoika wrzuć koper, po trzy ziarna pieprzu, dwie kulki ziela angielskiego, jednym liściu laurowym i jednym ząbku czosnku.
  4. Wlej do słoików solankę i mocno zakręć wieczka. Odstaw na 2-3 dni do pomieszczenia o temperaturze pokojowej. Kolejne 2 tygodnie twoja kiszona cukinia powinna już spędzić w chłodniejszych warunkach. Po tym czasie będzie już gotowa. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także