WAŻNE
TERAZ

Trump zareagował ws. dronów nad Polską

Ukiś w słoiku jak ogórki, a nie pożałujesz. Hit wśród przetworów

Nie tylko ogórki gruntowe nadają się do kiszenia. Jak się okazuje, pewne podobnie wyglądające warzywo sprawdzi się w tej roli równie dobrze. Być może nawet lepiej? To mocne słowa, ale sam je zrozumiesz, gdy w końcu spróbujesz tego przetworu. Nie ma sensu zwlekać! Oto kiszona cukinia.

ObrazekKiszona cukinia może być wkrótce równie popularna, co kiszone ogórki - Pyszności; foto: Canva

Różnego rodzaju kiszonki coraz bardziej fascynują mieszkańców Europy. Polacy uwielbiają je nie tylko ze względu na wyjątkowe właściwości prozdrowotne, ale również boski smak. Czy ktoś wyobraża sobie spędzenie całego sezonu grillowego bez chociaż jednego słoiczka kiszonych ogórków? A może nawet: czy jesteś w stanie w ogóle wyobrazić sobie świat bez nich? Cóż, my nie.

Obrazek
Tsukemono, japońskie, ultra-zdrowe kiszonki - Pyszności; foto: Canva

W kulinarnej kulturze dalekiego wschodu fermentowane warzywa stanowią istotną rolę w codziennym odżywianiu mieszkańców. U Japończyków nazywa się to tsukemono, a procesowi kiszenia poddawane są nie tylko ogórki, ale również pomidory, rzodkiew, dynia czy śliwki. Dzisiaj chcemy zrównać się z tą najzdrowszą kuchnią świata i zaproponować ci przepis na... kiszoną cukinię. Jest wyjątkowa w smaku, ma nieco delikatniejszą od ogórków konsystencję i cudowne zalety zdrowotne. Nie zwlekaj więc, tylko czym prędzej tchnij w poniższą recepturę nieco życia!

Kiszona cukinia

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 1 łyżka soli,
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 50 g czosnku,
  • 100 g koperku,
  • 1 korzeń chrzanu,
  • kilka liści laurowych,
  • 1 litr wody.
Obrazek
Kiszona cukinia będzie nowym hitem w twoim domu - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie dokładnie umyj. Odetnij z nich górne części, a resztę pokrój w słupki.
  2. Do garnka wlej litr wody. Wsyp do niej sól (pamiętaj, że zachowanie proporcji to bardzo istotna rzecz. Powinna wynosić 1 litr wody na 1 łyżkę soli) i zagotuj. Następnie odstaw garnek do ostygnięcia.
  3. Do czystych i wyparzonych słoików przełóż podzielone po równo słupki cukinii. Do każdego słoika wrzuć koper, po trzy ziarna pieprzu, dwie kulki ziela angielskiego, jednym liściu laurowym i jednym ząbku czosnku.
  4. Wlej do słoików solankę i mocno zakręć wieczka. Odstaw na 2-3 dni do pomieszczenia o temperaturze pokojowej. Kolejne 2 tygodnie twoja kiszona cukinia powinna już spędzić w chłodniejszych warunkach. Po tym czasie będzie już gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona