Piekarnik ma ukrytą funkcję, która ułatwia pieczenie i czyszczenie. Niemal nikt o niej nie wie

Ukryta funkcja piekarnika, która ułatwia gotowanie i czyszczenie. Nawet zwykły sprzęt skrywa przydatne tajemnice, które ułatwią Ci codzienne używanie.

Ukryta funkcja piekarnikaUkryta funkcja piekarnika - Pyszności; Foto: Canva
Ewa

Piekarnik to sprzęt, bez którego nie wyobrażamy sobie naszej kuchni. Pieczemy w nim desery, przygotowujemy obiady i podgrzewamy posiłki. Okazuje się, że skrywa on dwie praktyczne funkcje, o których nie wie wielu z nas.

Pyroliza piekarnika

Wystarczy chwila nieuwagi i piekarnik pokrywa się przypalonym brudem. Jego szorowanie i czyszczenie potrafi być naprawdę czasochłonne i uciążliwe. Zanim jednak chwycisz za środki chemiczne i druciak- wykorzystaj funkcję pirolizy.

Pyroliza to inaczej destylacja rozkładowa. Polega ona na mocnym rozgrzaniu wnętrza piekarnika. Drzwiczki na ten czas blokują się, aby uniemożliwić przypadkowe otwarcie. Znajdujący się w środku tłuszcz i zabrudzenia zamieniają się w popiół. Na koniec a koniec wybrany tryb czyszczący schładza wnętrze piekarnika, a Ty możesz wygarnąć powstały popiół bez żadnego wysiłku. Pirolizę piekarnika powinno przeprowadzać się co 1-2 miesiące, aby utrzymać nasz sprzęt w dobrym stanie.

Alternatywą dla pyrolizy jest usuwanie zabrudzeń przy pomocy funkcji "para". Znajduje się ona w nieco nowocześniejszych sprzętach. Para wodna zmiękcza przypalone zabrudzenia.

Ukryta funkcja piekarnika

Ukryta funkcja piekarnika- Pyszności
Ukryta funkcja piekarnika- Pyszności

Kolejnym przydatnym tipem na korzystanie z piekarnika jest odpowiednie użytkowanie dolnej szuflady. Dla wielu osób pełni ona funkcją szafki na garnki, rondle i patelnie. To jednak błąd. Szuflada pod piekarnikiem służy do utrzymywania odpowiedniej temperatury dań. Możesz do niej włożyć ugotowane ziemniaki, gdy mięso w piekarniku jeszcze się piecze lub przechować zapiekankę makaronową, gdy czekasz jeszcze na powrót członka rodziny. Dzięki temu nie musisz podgrzewać jedzenia- ciepło płynące od włączonego piekarnika podtrzyma temperaturę w szufladzie.

Producenci piekarników nie tylko wspominają, że szuflada służy do podgrzewania, ale wręcz nie zalecają przechowywać tam swoich garnków i patelni.

Przepis na zapiekankę z mięsem mielonym i kapustą znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯