Twój piekarnik może posiadać funkcję, o której nie masz pojęcia. Jest bardzo użyteczna

W każdej kuchni można znaleźć piekarnik. I jego obsługa z pozoru wydaje się wręcz banalna. Bo co może być skomplikowane we włożeniu formy do pieczenia i ustawieniu odpowiedniego programu i temperatury?

Obrazek
Frania
SKOMENTUJ

Jak się okazuje, nie jest to do końca wcale takie oczywiste. Wiele osób zapomina o bardzo ważnej funkcji naszego sprzętu, która może okazać się naprawdę przydatna.

Jaki więc błąd popełniamy? Otóż nie wykorzystujemy dna piekarnika, na którym możemy przygotować przepyszne danie.

Korzyści jest tak wiele!

Profesjonalni kucharze uważają, że ten sposób pieczenia jest odpowiedni dla takich dań jak indyk, pizza, czy domowej roboty chleb.

Obrazek

Dzięki pieczeniu na dnie piekarnika, nasze danie nagrzewa się równomiernie i wychodzi z piekarnika w idealny stanie! Koniec z niedopieczeniem z jednej strony, czy też spaloną potrawą z wierzchu.

Zaprezentowana metoda sprawi, że pieczone warzywa będą chrupiące, a mięso jednocześnie jedwabiste w środku i złociste z zewnątrz. Czego chcieć więcej?

Obrazek

Uwaga!

Zanim wykorzystasz naszą metodę, musisz sprawdzić jak jest zbudowany Twój piekarnik. Istnieje możliwość, że nie będziesz mogła z niej skorzystać w ogóle. Po pierwsze, sprawdź czy jego metalowe dno jest wystarczająco mocne. Po drugie, niektóre naczynia nie radzą sobie z wysokimi temperaturami, dlatego musisz uważać z czego korzystasz przy pieczeniu.

Mała wskazówka na sam koniec ? Metalowe, ciemne naczynia szybciej pochłaniają ciepło. Dlatego lepiej korzystać z jasnych, metalowych form.

Istnieje również możliwość, że Twój piekarnik posiada otwory wentylacyjne na dnie, co może okazać się problematyczne w przypadku zablokowania (problemy z bezpieczeństwem). Najczęściej tego typu rozwiązania można spotkać w piekarnikach gazowych.

Nawet jeśli w Twoim piekarniku pieczenie na dnie okaże się niemożliwe, mam dla Ciebie dobrą wiadomość. Zawsze możesz skorzystać z najniższego poziomu, dzięki czemu Twoje danie będzie chrupiące i pyszne jednocześnie!

Koniecznie daj znać co myślisz o tej technice!

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna