Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem

Duszona wołowina z pomidorkami trochę przypomina greckie stifado, jednak ten przepis jest bardziej dostosowany do polskich smaków. Świetnie smakuje z kremowym purée ziemniaczanym albo pajdą świeżego chleba, którym można wybierać gesty i aromatyczny sosik.

Duszona wołowina z pomidorkami i cebulką jest popularna w GrecjiDuszona wołowina z pomidorkami i cebulką jest popularna w Grecji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dobrze przygotowana wołowina broni się sama i nie potrzebuje wyszukanego towarzystwa. Jednak żeby mięso nabrało przyjemnego, lekko słodkiego smaku przyda się prosty i soczysty dodatek. Nie trzeba się daleko rozglądać – wystarczy sięgnąć po dojrzałe pomidorki, które w początku września nie mają sobie równych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

Tajemnica kruchej i mięciutkiej wołowiny

Chcesz zrobić taką wołowinę, która naprawdę rozpada się pod widelcem? To nie zniechęcaj się po 30 minutach, mówiąc, że mięso jest gumowate i żylaste. Nie wyjdzie takie, jeśli kupisz dobrą polędwicę wołową i przygotujesz ją w odpowiedni sposób. Najpierw oczyść ją z błonek i pokrój w niewielką kostkę, a następnie obsmaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Dopiero potem zalej wodą lub bulionem i duś na wolnym ogniu aż stanie się odpowiednio miękka.

Idealna wołowina potrzebuje nawet dwóch godzin nieśpiesznego gotowania. Możesz ją przygotować klasycznie w garnku albo mniej standardowo – w piekarniku, jeśli posiadasz naczynie żaroodporne z pokrywką. Jednak nie szalej z wysoką temperaturą. Ustaw piekarnik na 120–130 stopni Celsjusza i timer na 120 minut. W tym czasie sięgnij po dobrą książkę lub spędź miły czas w rodzinnym gronie.

Jak zrobić wołowinę duszoną z pomidorkami?

Jeśli chcesz przygotować greckie stifado, dodaj przyprawy korzenne – cynamon, goździki i ziele angielskie. Podawaj z podpieczoną w piekarniku pitą lub ryżem ugotowanym na sypko. W klasycznej wersji możesz ugotować kaszę lub ziemniaki.

Składniki:

  • 1 kg wołowiny (najlepsza jest polędwica),
  • 2 cebule lub 5–6 szalotek,
  • 300 g pomidorków koktajlowych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml bulionu warzywnego,
  • 30 g koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz, mielona papryka (słodka i ostra), suszone lub świeże zioła,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Polędwicę pokrój w kostkę o wielkości ok. 3 cm.
  2. Cebulę pokrój w piórka, a jeśli masz szalotki, to pokrój je w ćwiartki. Podsmaż na rozgrzanym oleju w garnku z grubym dnem.
  3. Po chwili dodaj poprzekrawane na połówki pomidorki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż przez ok. 5 minut.
  4. Następnie dodaj mięso, obsmaż je przez chwilę, po czym zalej bulionem.
  5. Dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i mieloną paprykę. Przykryj pokrywką i duś na małej mocy palnika przez ok. 2 godziny.
  6. Na koniec dopraw jeszcze solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Możesz posypać suszonymi ziołami lub świeżą natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Kotlety królewskie. Przedwojenny przepis na piątkowy obiad
Kotlety królewskie. Przedwojenny przepis na piątkowy obiad