Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Duszona wołowina z pomidorkami trochę przypomina greckie stifado, jednak ten przepis jest bardziej dostosowany do polskich smaków. Świetnie smakuje z kremowym purée ziemniaczanym albo pajdą świeżego chleba, którym można wybierać gesty i aromatyczny sosik.
Dobrze przygotowana wołowina broni się sama i nie potrzebuje wyszukanego towarzystwa. Jednak żeby mięso nabrało przyjemnego, lekko słodkiego smaku przyda się prosty i soczysty dodatek. Nie trzeba się daleko rozglądać – wystarczy sięgnąć po dojrzałe pomidorki, które w początku września nie mają sobie równych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad
Tajemnica kruchej i mięciutkiej wołowiny
Chcesz zrobić taką wołowinę, która naprawdę rozpada się pod widelcem? To nie zniechęcaj się po 30 minutach, mówiąc, że mięso jest gumowate i żylaste. Nie wyjdzie takie, jeśli kupisz dobrą polędwicę wołową i przygotujesz ją w odpowiedni sposób. Najpierw oczyść ją z błonek i pokrój w niewielką kostkę, a następnie obsmaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Dopiero potem zalej wodą lub bulionem i duś na wolnym ogniu aż stanie się odpowiednio miękka.
Idealna wołowina potrzebuje nawet dwóch godzin nieśpiesznego gotowania. Możesz ją przygotować klasycznie w garnku albo mniej standardowo – w piekarniku, jeśli posiadasz naczynie żaroodporne z pokrywką. Jednak nie szalej z wysoką temperaturą. Ustaw piekarnik na 120–130 stopni Celsjusza i timer na 120 minut. W tym czasie sięgnij po dobrą książkę lub spędź miły czas w rodzinnym gronie.
Jak zrobić wołowinę duszoną z pomidorkami?
Jeśli chcesz przygotować greckie stifado, dodaj przyprawy korzenne – cynamon, goździki i ziele angielskie. Podawaj z podpieczoną w piekarniku pitą lub ryżem ugotowanym na sypko. W klasycznej wersji możesz ugotować kaszę lub ziemniaki.
Składniki:
- 1 kg wołowiny (najlepsza jest polędwica),
- 2 cebule lub 5–6 szalotek,
- 300 g pomidorków koktajlowych,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 ml bulionu warzywnego,
- 30 g koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz, mielona papryka (słodka i ostra), suszone lub świeże zioła,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Polędwicę pokrój w kostkę o wielkości ok. 3 cm.
- Cebulę pokrój w piórka, a jeśli masz szalotki, to pokrój je w ćwiartki. Podsmaż na rozgrzanym oleju w garnku z grubym dnem.
- Po chwili dodaj poprzekrawane na połówki pomidorki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż przez ok. 5 minut.
- Następnie dodaj mięso, obsmaż je przez chwilę, po czym zalej bulionem.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i mieloną paprykę. Przykryj pokrywką i duś na małej mocy palnika przez ok. 2 godziny.
- Na koniec dopraw jeszcze solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Możesz posypać suszonymi ziołami lub świeżą natką pietruszki.