Upiekłam makaron w nietypowej foremce. Ta wytrawna babka robi wrażenie

Makaronowa babka to przepis na pyszną i wegetariańską zapiekankę. Idealny przepis na obiad dla całej rodziny z makaronem i serem w roli głównej.

Makaronowa babka- PysznościMakaronowa babka- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Foremka na babki swój okres świetności przeżywa głównie w czasie Świąt Wielkanocnych. Pozostałą część roku najczęściej kurzy się na półce i czeka na odpowiedni moment. Ja sięgam po nią o wiele częściej i przygotowuję w niej pyszną makaronową zapiekankę. Dzięki tej foremce danie zyskuje nietypowy kształt, który świetnie prezentuje się na stole.

Połączenie makaronu, mozzarelli i delikatnej śmietanki przypadnie do gustu całej twojej rodzinie. Jest smacznie, wegetariańsko i prosto. Ten przepis to dowód na to, że nie potrzeba wymyślnych i skomplikowanych składników, aby stworzyć coś pysznego.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Upiekłam makaron w nietypowej foremce. Ta wytrawna babka robi wrażenie

Makaronowa babka serowa

Składniki:

  • 400 g makaronu - ugotowany,
  • 200 g sera mozzarella,
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu,
  • 3 jaja,
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
  • 200 ml śmietanki 18 proc.,
  • łyżeczka soli,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 100 g tartej mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Do miski wbijam jajka. Wlewam do nich śmietankę 18 proc., oliwę z oliwek i doprawiam solą oraz pieprzem. Mieszam całość przy pomocy trzepaczki.

Masa jajeczna- Pyszności
Masa jajeczna- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Ugotowany makaron przekładam do miski. Dodaję do niego przygotowaną masę jajeczną, dorzucam pokrojony w dość duże kawałki ser mozzarella oraz starty parmezan. Dorzucam również posiekaną natkę pietruszki i całość mieszam.

Krok 3: Przygotowany makaron przekładam do foremki na babkę. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza. I piekę przez 30 minut. Następnie wyciągam foremkę, przykrywam ją talerzem i odwracam. Odwróconą babkę zsuwam ponownie na blaszkę, posypuję startym serem i piekę przez dodatkowe 10 minut.

Makaronowa babka- Pyszności
Makaronowa babka- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Upieczoną babkę makaronową dekoruję posiekaną natką pietruszki. Podaję na ciepło, kiedy roztopiony ser apetycznie się ciągnie. Smacznego!

Makaronowa babka- Pyszności
Makaronowa babka - Pyszności © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje