Upiekłam makaron w nietypowej foremce. Ta wytrawna babka robi wrażenie
Makaronowa babka to przepis na pyszną i wegetariańską zapiekankę. Idealny przepis na obiad dla całej rodziny z makaronem i serem w roli głównej.
27.08.2023 | aktual.: 14.03.2024 13:56
Foremka na babki swój okres świetności przeżywa głównie w czasie Świąt Wielkanocnych. Pozostałą część roku najczęściej kurzy się na półce i czeka na odpowiedni moment. Ja sięgam po nią o wiele częściej i przygotowuję w niej pyszną makaronową zapiekankę. Dzięki tej foremce danie zyskuje nietypowy kształt, który świetnie prezentuje się na stole.
Połączenie makaronu, mozzarelli i delikatnej śmietanki przypadnie do gustu całej twojej rodzinie. Jest smacznie, wegetariańsko i prosto. Ten przepis to dowód na to, że nie potrzeba wymyślnych i skomplikowanych składników, aby stworzyć coś pysznego.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Makaronowa babka serowa
Składniki:
- 400 g makaronu - ugotowany,
- 200 g sera mozzarella,
- 1/3 szklanki tartego parmezanu,
- 3 jaja,
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
- 200 ml śmietanki 18 proc.,
- łyżeczka soli,
- pęczek natki pietruszki,
- 100 g tartej mozzarelli.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Do miski wbijam jajka. Wlewam do nich śmietankę 18 proc., oliwę z oliwek i doprawiam solą oraz pieprzem. Mieszam całość przy pomocy trzepaczki.
Krok 2: Ugotowany makaron przekładam do miski. Dodaję do niego przygotowaną masę jajeczną, dorzucam pokrojony w dość duże kawałki ser mozzarella oraz starty parmezan. Dorzucam również posiekaną natkę pietruszki i całość mieszam.
Krok 3: Przygotowany makaron przekładam do foremki na babkę. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza. I piekę przez 30 minut. Następnie wyciągam foremkę, przykrywam ją talerzem i odwracam. Odwróconą babkę zsuwam ponownie na blaszkę, posypuję startym serem i piekę przez dodatkowe 10 minut.
Krok 4: Upieczoną babkę makaronową dekoruję posiekaną natką pietruszki. Podaję na ciepło, kiedy roztopiony ser apetycznie się ciągnie. Smacznego!