Użyj bobu zamiast białej fasoli. Obiadowy klasyk w odświeżonej wersji

Wystarczy zamienić białą fasolę na bób, aby otrzymać danie, którym zajadają się Hiszpanie w Katalonii. Jednak do środka wcale nie musisz wrzucać chorizo. Wystarczy dobra kiełbasa zwyczajna – jeśli chcesz, aby efekt końcowy był bardziej zbliżony do tradycyjnej fasolki po bretońsku.

Bób jak fasolka po bretońskuBób jak fasolka po bretońsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Bób po bretońsku nie wymaga hiszpańskich dodatków. Cebula, czosnek, dobra kiełbasa i sos pomidorowy doprawiony papryką, kminkiem i majerankiem – to wszystko wystarczy wymieszać z ugotowanymi strączkami. Jeśli nasiona są młode, nie musisz ich nawet obierać ze skórki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki, chrupiący i pełen smaku. Zamiast podawać bób z masłem, robię tę mieszankę

Czy bób trzeba namaczać?

Młode nasiona nie wymagają namaczania. Jednak niektóre osoby zalewają je wrzątkiem i pozostawiają na 1–2 godziny, aby zmniejszyć właściwości wzdymające. W przypadku starszych i suchych nasion można zostawić je w wodzie nawet na 12 godzin. Pamiętaj, aby wstawić miskę lub garnek z bobem do lodówki, bo przy aktualnej temperaturze za oknem nasiona szybko mogą się zepsuć.

Przepis na bób po bretońsku

Poniżej wersja z kiełbasą, ale możesz ją pominąć, jeśli potrawa ma być wegetariańska. Tuż przed podaniem posyp bób świeżymi ziołami, na przykład natką kolendry lub pietruszki. Świetnie smakuje także oprószony startym parmezanem.

Składniki:

  • 800 g bobu,
  • 1 cebula,
  • 2 pętka kiełbasy zwyczajnej lub chorizo,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 750 ml passaty pomidorowej,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki mielonego kminku,
  • sól, pieprz według uznania,
  • suszone oregano,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj bób i wrzuć do wrzącej wody. Dodaj pół łyżeczki soli i szczyptę cukru. Gotuj do miękkości przez 5–15 minut, w zależności od wielkości nasion. Odcedź i przelej zimną wodą z kranu. Jeśli strączki nie są już młode, obierz je z łupin.
  2. W dużym garnku z grubym dnem, na niewielkiej ilości oleju, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj kiełbasę pokrojoną w plasterki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez kilka minut.
  3. Następnie dodaj passatę pomidorową, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Wymieszaj i gotuj przez chwilę, aby smaki się połączyły.
  4. Do sosu dodaj ugotowany bób. Wymieszaj i dopraw solą, słodką papryką, gałką muszkatołową i szczyptą mielonego kminku. Gotuj na małej mocy palnika przez ok. 10 minut.
  5. Na koniec dopraw świeżo zmielonym pieprzem i suszonym majerankiem – zioła warto wcześniej rozetrzeć w dłoniach.
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka