Użyj bobu zamiast białej fasoli. Obiadowy klasyk w odświeżonej wersji

Wystarczy zamienić białą fasolę na bób, aby otrzymać danie, którym zajadają się Hiszpanie w Katalonii. Jednak do środka wcale nie musisz wrzucać chorizo. Wystarczy dobra kiełbasa zwyczajna – jeśli chcesz, aby efekt końcowy był bardziej zbliżony do tradycyjnej fasolki po bretońsku.

Bób jak fasolka po bretońskuBób jak fasolka po bretońsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Bób po bretońsku nie wymaga hiszpańskich dodatków. Cebula, czosnek, dobra kiełbasa i sos pomidorowy doprawiony papryką, kminkiem i majerankiem – to wszystko wystarczy wymieszać z ugotowanymi strączkami. Jeśli nasiona są młode, nie musisz ich nawet obierać ze skórki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki, chrupiący i pełen smaku. Zamiast podawać bób z masłem, robię tę mieszankę

Czy bób trzeba namaczać?

Młode nasiona nie wymagają namaczania. Jednak niektóre osoby zalewają je wrzątkiem i pozostawiają na 1–2 godziny, aby zmniejszyć właściwości wzdymające. W przypadku starszych i suchych nasion można zostawić je w wodzie nawet na 12 godzin. Pamiętaj, aby wstawić miskę lub garnek z bobem do lodówki, bo przy aktualnej temperaturze za oknem nasiona szybko mogą się zepsuć.

Przepis na bób po bretońsku

Poniżej wersja z kiełbasą, ale możesz ją pominąć, jeśli potrawa ma być wegetariańska. Tuż przed podaniem posyp bób świeżymi ziołami, na przykład natką kolendry lub pietruszki. Świetnie smakuje także oprószony startym parmezanem.

Składniki:

  • 800 g bobu,
  • 1 cebula,
  • 2 pętka kiełbasy zwyczajnej lub chorizo,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 750 ml passaty pomidorowej,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki mielonego kminku,
  • sól, pieprz według uznania,
  • suszone oregano,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj bób i wrzuć do wrzącej wody. Dodaj pół łyżeczki soli i szczyptę cukru. Gotuj do miękkości przez 5–15 minut, w zależności od wielkości nasion. Odcedź i przelej zimną wodą z kranu. Jeśli strączki nie są już młode, obierz je z łupin.
  2. W dużym garnku z grubym dnem, na niewielkiej ilości oleju, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj kiełbasę pokrojoną w plasterki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez kilka minut.
  3. Następnie dodaj passatę pomidorową, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Wymieszaj i gotuj przez chwilę, aby smaki się połączyły.
  4. Do sosu dodaj ugotowany bób. Wymieszaj i dopraw solą, słodką papryką, gałką muszkatołową i szczyptą mielonego kminku. Gotuj na małej mocy palnika przez ok. 10 minut.
  5. Na koniec dopraw świeżo zmielonym pieprzem i suszonym majerankiem – zioła warto wcześniej rozetrzeć w dłoniach.

Wybrane dla Ciebie

Kotlety z PRL robi nawet Ewa Wachowicz. Podaje je na bogato
Kotlety z PRL robi nawet Ewa Wachowicz. Podaje je na bogato
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa