W lodówce czy na kuchennym blacie? Producent keczupu zabrał głos

Keczup zazwyczaj przechowujemy w lodówce. Niektórzy wybierają jednak szafkę. Zastanawiacie się, która wersja jest prawidłowa? Na ten temat wypowiedział się znany producent tego sosu i rozwiał wszelkie wątpliwości.

ObrazekProducent wyjawił, gdzie przechowywać keczup (Adobe)
Paulina Hermann

Wojna o miejsce keczupu trwa od wielu lat. Kłótnia ta trwa od wielu lat i przypomina tę o płatki i mleko. Amerykańska firma Heinz, która już nie mogła na to patrzeć, w końcu zabrała głos. Odpowiedź opublikowała na swoim Twitterze. Teraz już wiemy, gdzie powinniśmy przechowywać sos pomidorowy. Nie wszystkie osoby się z tym zgadzają.

Konflikt rozwiązany. Wiadomo, gdzie przechowywać keczup

Heinz opublikował prosty i wymowny post na temat sosu pomidorowego:

"Do twojej wiadomości: keczup trzyma się w lodówce!".

Wygrały więc osoby, które się do tego stosują. To stwierdzenie wywołało burzę, gdyż okazuje się, że aż 41 procent Brytyjczyków  po otwarciu chowa go do szafki. Takie postępowanie okazuje się być błędem. Keczup nie zepsuje się i nie straci właściwości, będzie za to mniej smaczny.

Obrazek
Keczup przechowujemy w lodówce, wtedy będzie smaczniejszy (Flickr)

Szafka będzie dobrym pomysłem, jeśli kupujemy zapas sosu i nie zamierzamy go przez jakiś czas otwierać. Wszelkie informacje znajdziemy na opakowaniu.

Większość wybiera lodówkę

Kontrowersyjny post zobaczyło ponad 4,3 mln osób. Wywołał on niemałe zamieszanie. Internauci strasznie się kłócili. Wiele osób było zdania, że zimny sos pomidorowy jest okropny i to zbrodnia przeciwko ludzkości. Niektórzy zastanawiali się, dlaczego w sklepach stoi na półkach. Pojawiły się głosy, że  producent nie ma zielonego pojęcia, w jaki sposób przechowuje się jego własne produkty. Użytkownicy Twittera mieli bardzo dużo pytań.

Od razu po tym Heinz postanowił przeprowadzić ankietę, w której udział wzięło 13 tysięcy osób. Okazało się, że większość (63 procent) chowa keczup do lodówki, pozostali trzymają go w szafce.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej