Pomysłów na ciekawe przygotowanie gołąbków nigdy za wiele. Dlatego też nie zwlekaj ani chwili i jeszcze dziś zrób gołąbki z farszem na bazie kaszy jęczmiennej i wołowiny owinięte delikatną kapustą włoską. Przy zawijaniu wykorzystaj patent z miseczką, który ułatwi cały proces. Zresztą sam się o tym przekonaj i koniecznie obejrzyj nasze wideo z dokładną instrukcją. Listę składników znajdziesz poniżej.
Składniki na farsz do gołąbków:
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 czerwona papryka,
- 1/3 posiekanej natki świeżego koperku,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 300 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny,
- 200 g kaszy jęczmiennej (perłowej).
Sos pomidorowy:
- 500 ml domowego bulionu,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Dodatkowo:
- 8 podgotowanych liści kapusty włoskiej na gołąbki plus dodatkowe liście do wyłożenia formy do pieczenia.
O czym warto pamiętać:
- Do przygotowania farszu użyliśmy wołowiny. Nie jest to jednak jedyna opcja, bo świetnie spisze się tu również wieprzowina. Wybierz tę wersję, która bardziej ci odpowiada lub używaj obu rodzajów mięsa przemiennie, aby przepis szybko się nie znudził.
- Kaszę jęczmienną w pierwszej kolejności musisz ugotować. Polecamy użyć kaszy perłowej, która świetnie połączy się z pozostałymi składnikami na farsz. Co więcej, ze względu na to, że jest drobna, jej gotowanie przebiegnie szybko i sprawnie.
- Wstępnego przygotowania wymagają również liście kapusty. Należy je podgotować. A skoro o nich już mowa, to do przepisu świetnie sprawdzi się kapusta włoska, która jest delikatniejsza od białej. Dlatego nie musisz obawiać się, że nawet po wizycie w piekarniku liście gołąbków będą nadal twarde.
- Pracę nad farszem rozpocznij od podsmażenia warzyw na patelni. Następnie połącz je z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszaj.
- Aby przyspieszyć i ułatwić zwijanie gołąbków, wykorzystaj nasz patent z miseczką. W tym celu ułóż na blacie kuchennym miseczkę o średnicy ok. 10 cm. Umieść w niej podgotowany liść kapusty, po czym dodaj na środek odpowiednią ilość farszu. Na koniec zawiń wystające części kapusty do środka i gotowe.
- Czas na sos pomidorowy. Aby go zrobić, wystarczy połączyć ze sobą: domowej roboty bulion, passatę pomidorową i przyprawy.
- Na dnie formy do pieczenia zrób warstwę z podgotowanych liści kapusty. Następnie włóż do środka gołąbki, po czym polej je połową sosu.
- Resztę mieszanki zagotuj na palniku i zachowaj do serwowania gotowego dania.
- Na wierzchu ułóż kolejny poziom z liści kapusty. Całość przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na godzinę. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Gołąbki przed podaniem polej sosem.
- Do przygotowania gołąbków użyliśmy formy o wymiarach 22x32 cm. Z wyżej wymienionych proporcji wyszło nam 8 gołąbków.