W Środę Popielcową stawiam na śledzie. Tak pyszne, że aż żal odmówić dokładki
Co zjeść na obiad lub kolację w Środę Popielcową? Jest jedna odpowiedź, która zadowoli wszystkich miłośników ryb. Te śledzie smakują tak dobrze, że aż ciężko powstrzymać się od wzięcia dokładki.
Według katolickiej tradycji w Środę Popielcową obowiązuje post ścisły, jakościowy i ilościowy. Oznacza to, że tego dnia zjeść można 3 posiłki bezmięsne, z których tylko jeden powinien być do syta. Chociaż formalnie rzecz biorąc ryby są mięsem, to Kościół dopuszcza ich jedzenie w czasie postu. I bardzo dobrze, bo te śledzie ze słodko-kwaśnym akcentem żurawiny smakują tak dobrze, że aż żal ich sobie odmawiać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepyszne kanapki z puszystym jak chmurka omletem
Śledzie z żurawiną
To przepis, który sprawdzi się nie tylko w Środę Popielcową. Śledzie z żurawiną to wyśmienita przekąska, która łączy w sobie słony smak śledzia z kwaskową nutą żurawiny. Takiego balansu smaku pozazdrościłaby nawet Magda Gessler.
Najlepiej wybierać śledzie typu matias, które charakteryzują się delikatnym smakiem. Ważne, aby były to "czyste" śledzie, bez dodatków pomidorów czy innych przypraw, które mogłyby zmienić smak potrawy. Czas moczenia zależy od tego, jaki poziom słoności lubisz najbardziej oraz na jakie śledzie trafisz. Może być to kilkanaście minut lub nawet kilka godzin. Warto jednak poczekać, bo śledzie z żurawiną smakują nieziemsko.
Składniki:
- 6 płatów śledzi w oleju,
- pół kwaśnego jabłka,
- 2 ogórki kiszone,
- garść suszonej żurawiny,
- sól i pieprz do smaku,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- świeży koperek,
- pół szklanki oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania:
- Śledzie wymocz w wodzie lub mleku, aby pozbyć się nadmiaru soli.
- Cebulę, połowę jabłka oraz ogórki kiszone pokrój w niedużą kostkę.
- Żurawinę zalej wrzątkiem i odstaw na 3 minuty. Po tym czasie odlej wodę i odłóż suszone owoce do wystudzenia.
- Wymoczone śledzie pokrój w ok. 1 cm kawałki i przełóż do miski.
- Dodaj żurawinę, ogórki, cebulę oraz jabłko.
- Dorzuć posiekany drobno koperek oraz olej i dokładnie wymieszaj całość.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką.
Tak przygotowane śledzie przykryj folią spożywczą lub talerzykiem. Możesz przełożyć je również do słoika i dobrze zakręcić. Wstaw do lodówki na 12 godzin, aby przeszły smakiem. Serwuj w towarzystwie pieczywa. Smacznego!