W szkolnych stołówkach ustawiały się kolejki. Kucharka zdradza sekret doskonałych mielonych

Jeden prosty zabieg sprawiał, że kotlety mielone w podstawówce smakowały tak dobrze, że nawet największe Tadki Niejadki ustawiały się po nie w kolejce. Poznaj trik na to danie, który zdradziła emerytowana kucharka warszawskiej podstawówki. 

ObrazekKotlety jak ze szkolnej stołówki - Pyszności; foto: Canva

Dzisiaj na obiad kotlety — szeptano na szkolnych korytarzach, gdy w końcu nadszedł ten dzień w tygodniu, w którym stołówka zapełniała się miłym zapachem smażonych mielonych. I nagle, gdy tylko wybrzmiał dzwonek na przerwę obiadową, tłum młodych uczniów pędził co tchu w stronę jadalni, by niecierpliwie przestępować z nogi na nogę w oczekiwaniu na dostanie swojej porcji.

Obrazek
Kotlety mielone cieszyły się w szkole dużym powodzeniem - Pyszności; foto: Canva

W czasach szkolnych z kotletami równać mogły się tylko kluski z truskawkami i twarogiem. Te jednak były daniem sezonowym, a mielonymi można było cieszyć się przez cały rok. Emerytowana kucharka szkolnej stołówki zdradziła portalowi smakosze.pl, co stało za sukcesem tych kotletów. Okazało się, że cały trik polegał na dodaniu do masy mięsnej niewielkiej ilości kaszy manny. Czy była to kwestia oszczędności? Tego nie wiemy, ale nawet jeśli, to przyniosła ze sobą jeszcze jeden efekt: doskonały smak, którego uczniowie nie zapomną do końca życia.

Kotlety mielone jak ze szkolnej stołówki

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki ugotowanej kaszy manny,
  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz do smaku,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej,
  • 1 łyżka masła.
Obrazek
Jak zrobić szkolne kotlety? - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowaną kaszę mannę odłóż do przestudzenia. Następnie połącz ją w dużej misce z mięsem mielonym, jajkiem i płatkami owsianymi.
  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj je do masy mięsnej, dopraw solą i pieprzem i całość bardzo dokładnie wymieszaj.
  3. Z tak przygotowanej masy uformuj teraz kotlety. Obtocz je w bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kotlety z obu stron. Następnie przełóż je na drugą patelnię, dodaj łyżkę masła i duś przez około 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyłóż soczyste kotlety na talerz i gotowe. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy