W szkolnych stołówkach ustawiały się kolejki. Kucharka zdradza sekret doskonałych mielonych

Jeden prosty zabieg sprawiał, że kotlety mielone w podstawówce smakowały tak dobrze, że nawet największe Tadki Niejadki ustawiały się po nie w kolejce. Poznaj trik na to danie, który zdradziła emerytowana kucharka warszawskiej podstawówki. 

ObrazekKotlety jak ze szkolnej stołówki - Pyszności; foto: Canva

Dzisiaj na obiad kotlety — szeptano na szkolnych korytarzach, gdy w końcu nadszedł ten dzień w tygodniu, w którym stołówka zapełniała się miłym zapachem smażonych mielonych. I nagle, gdy tylko wybrzmiał dzwonek na przerwę obiadową, tłum młodych uczniów pędził co tchu w stronę jadalni, by niecierpliwie przestępować z nogi na nogę w oczekiwaniu na dostanie swojej porcji.

Obrazek
Kotlety mielone cieszyły się w szkole dużym powodzeniem - Pyszności; foto: Canva

W czasach szkolnych z kotletami równać mogły się tylko kluski z truskawkami i twarogiem. Te jednak były daniem sezonowym, a mielonymi można było cieszyć się przez cały rok. Emerytowana kucharka szkolnej stołówki zdradziła portalowi smakosze.pl, co stało za sukcesem tych kotletów. Okazało się, że cały trik polegał na dodaniu do masy mięsnej niewielkiej ilości kaszy manny. Czy była to kwestia oszczędności? Tego nie wiemy, ale nawet jeśli, to przyniosła ze sobą jeszcze jeden efekt: doskonały smak, którego uczniowie nie zapomną do końca życia.

Kotlety mielone jak ze szkolnej stołówki

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki ugotowanej kaszy manny,
  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz do smaku,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej,
  • 1 łyżka masła.
Obrazek
Jak zrobić szkolne kotlety? - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowaną kaszę mannę odłóż do przestudzenia. Następnie połącz ją w dużej misce z mięsem mielonym, jajkiem i płatkami owsianymi.
  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj je do masy mięsnej, dopraw solą i pieprzem i całość bardzo dokładnie wymieszaj.
  3. Z tak przygotowanej masy uformuj teraz kotlety. Obtocz je w bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kotlety z obu stron. Następnie przełóż je na drugą patelnię, dodaj łyżkę masła i duś przez około 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyłóż soczyste kotlety na talerz i gotowe. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca