PrzepisW szkolnych stołówkach ustawiały się kolejki. Kucharka zdradza sekret doskonałych mielonych

W szkolnych stołówkach ustawiały się kolejki. Kucharka zdradza sekret doskonałych mielonych

Kotlety jak ze szkolnej stołówki - Pyszności; foto: Canva
Kotlety jak ze szkolnej stołówki - Pyszności; foto: Canva
04.07.2023 13:30

Jeden prosty zabieg sprawiał, że kotlety mielone w podstawówce smakowały tak dobrze, że nawet największe Tadki Niejadki ustawiały się po nie w kolejce. Poznaj trik na to danie, który zdradziła emerytowana kucharka warszawskiej podstawówki. 

Dzisiaj na obiad kotlety — szeptano na szkolnych korytarzach, gdy w końcu nadszedł ten dzień w tygodniu, w którym stołówka zapełniała się miłym zapachem smażonych mielonych. I nagle, gdy tylko wybrzmiał dzwonek na przerwę obiadową, tłum młodych uczniów pędził co tchu w stronę jadalni, by niecierpliwie przestępować z nogi na nogę w oczekiwaniu na dostanie swojej porcji.

Kotlety mielone cieszyły się w szkole dużym powodzeniem - Pyszności; foto: Canva
Kotlety mielone cieszyły się w szkole dużym powodzeniem - Pyszności; foto: Canva

W czasach szkolnych z kotletami równać mogły się tylko kluski z truskawkami i twarogiem. Te jednak były daniem sezonowym, a mielonymi można było cieszyć się przez cały rok. Emerytowana kucharka szkolnej stołówki zdradziła portalowi smakosze.pl, co stało za sukcesem tych kotletów. Okazało się, że cały trik polegał na dodaniu do masy mięsnej niewielkiej ilości kaszy manny. Czy była to kwestia oszczędności? Tego nie wiemy, ale nawet jeśli, to przyniosła ze sobą jeszcze jeden efekt: doskonały smak, którego uczniowie nie zapomną do końca życia.

Kotlety mielone jak ze szkolnej stołówki

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki ugotowanej kaszy manny,
  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz do smaku,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej,
  • 1 łyżka masła.
Jak zrobić szkolne kotlety? - Pyszności; foto: Canva
Jak zrobić szkolne kotlety? - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowaną kaszę mannę odłóż do przestudzenia. Następnie połącz ją w dużej misce z mięsem mielonym, jajkiem i płatkami owsianymi.
  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj je do masy mięsnej, dopraw solą i pieprzem i całość bardzo dokładnie wymieszaj.
  3. Z tak przygotowanej masy uformuj teraz kotlety. Obtocz je w bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kotlety z obu stron. Następnie przełóż je na drugą patelnię, dodaj łyżkę masła i duś przez około 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyłóż soczyste kotlety na talerz i gotowe. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także