7 zaskakujących warzyw, które możesz jeść również na surowo
Lubisz zdrowo się odżywiać? Jesteś fanem warzyw? Okazuje się, że wiele z nich możesz jeść na surowo. W takiej postaci świetnie sprawdzą się jako szybka przekąska. Dodatkowo wzbogacisz organizm o cenne witaminy. Poznaj 7 zaskakujących warzyw, które możesz jeść na surowo!
19.06.2022 12:52
Najzdrowsze warzywa? Te surowe!
Warzywa to skarbnica witamin i soli mineralnych. Dodatkowo z reguły są niskokaloryczne. Nic więc dziwnego, że stanowią one główny składnik wielu diet odchudzających.
Warzywa surowe to najzdrowsze warzywa. Wynika to z tego, że nie są poddane obróbce termicznej. Ta z kolei negatywnie wpływa na zawarte w nich składniki odżywcze. W związku z tym warto spożywać je na surowo.
7 zaskakujących warzyw, które możesz jeść na surowo
Zazwyczaj warzywa gotujemy. Wynika to z tego, że niektóre z nich nie są jadalne na surowo. Przykładem są, chociażby ziemniaki. Jednak okazuje się, że wiele warzyw możemy jeść bez uprzedniej obróbki termicznej. Poniżej przedstawiamy aż siedem zaskakujących warzyw, które możesz jeść na surowo.
- Brokuły
Brokuł jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Dostarcza dużą ilość błonnika. Dzięki temu reguluje pracę jelit, a w konsekwencji poprawia procesy trawienia. Brokuł idealnie sprawdzi się jako przekąska lub dodatek do sałatek.
- Kalafior
To warzywo wspaniale smakuje z brokułem! Zawiera on sulforafan, który hamuje rozwój nowotworu. Kalafior jest również wyjątkową skarbnicą witaminy C. Dzięki temu rewelacyjnie wzmacnia nasz układ odpornościowy.
- Brukselka
Nie każdy o tym wie, ale brukselki nie trzeba gotować. W tej postaci ma o wiele łagodniejszy smak. Brukselka bogata jest w witaminy z grupy B, C, E oraz K. Dzięki zawartości wielu przeciwutleniaczy, działa przeciwnowotworowo.
- Cukinia
Surowa cukinia świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek. Wystarczy pokroić ją w cienkie plasterki. Nie obieraj cukinii! Jej skórka to źródło wielu cennych dla naszego zdrowia elementów.
- Por
Por wspaniale smakuje na kanapce. To świetny zamiennik czosnku bądź cebuli. Odznacza się również wieloma właściwościami zdrowotnymi. Por jest wyjątkowo niskokaloryczny. W związku z tym, często jedzą go osoby dbające o figurę.
- Pieczarki
Okazuje się, że można jeść surowe pieczarki. Nie są one szkodliwe dla zdrowia. Świetnie sprawdzą się jako dodatek na kanapkę, czy do sałatki. Jednak osoby zmagające się z problemami trawiennymi nie powinny jeść tych grzybów na surowo.
- Szparagi
Surowe szparagi są przepyszne! Można je jeść w całości. Idealnie smakują na kanapce, bądź z dodatkiem sosu. Stanowią świetną przekąskę między posiłkami.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować 8 genialnych przepisów ze szparagami krok po kroku.