Wbij do miski jajka, dodaj cukier i zajmij się jabłkami. Wyjdzie obłędna szarlotka
Szarlotka to jedno z tych ciast, które nigdy nam się nie znudzą. Możemy jeść na okrągło — zimą na ciepło, latem na zimno. Żeby jednak osiągnąć ten efekt "niemożliwości przejedzenia się" szarlotką, należy przygotować ją według sprawdzonego przepisu.
06.06.2023 | aktual.: 06.06.2023 10:07
Kruche ciasto, kremowy środek i przede wszystkim — dużo jabłek. Te cechy szarlotki cenimy najbardziej, a jeśli dołożyć do nich możliwość poświęcenia zaledwie 15 minut na przygotowanie tego ciasta, to okazuje się, że oto mamy przed sobą deser doskonały. Poniższy przepis gwarantuje właśnie takie doznania.
Nie zawsze mamy czas na zrobienie szarlotki według tradycyjnej receptury. Jeśli i tobie zdarza się taki deficyt czasowy, to koniecznie zajrzyj do tego przepisu. Proponujemy przepisanie go na kartkę i pozostawienie gdzieś na wierzchu, bo jesteśmy pewni, że wrócisz do niego szybciej, niż myślisz. Zwłaszcza że ta szarlotka jest nie tylko błyskawiczna w przygotowaniu — jest też obłędnie pyszna. Podajemy składniki i właśnie lecimy ją wcinać, zanim reszta członków rodziny pozbawi nas tej możliwości!
Ekspresowa szarlotka
Składniki:
- 3 jajka
- 90 g cukru
- 130 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Budyń jabłkowy:
- 3 jabłka
- 750 ml soku jabłkowego
- 3 łyżki cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego
Krem:
- 400 g śmietanki 36 proc.
- 600 g serka śmietankowego
- 4 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania ciasta. Jajka i cukier zmiksuj w jednej misce. Połącz je teraz z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia.
- Tak przygotowaną masę przelej do formy i wygładź. Piecz 25 minut w 180 stopniach i odstaw do wystygnięcia. Następnie odkrój sam wierzch upieczonego ciasta i pokrusz do oddzielnej miseczki.
- Jabłka obierz, umyj i pokrój w kostkę. Przełóż je do garnka, dodaj sok jabłkowy (650 ml) i cukier. Podgrzej na małym ogniu. W tym czasie wymieszaj pozostałe 100 ml soku z budyniami waniliowymi i dodaj do składników w garnku. Gotuj, póki całość nie zgęstnieje. Przygotowaną masę jabłkową wylej na spód ciasta.
- Śmietankę ubij z cukrem, a na koniec dodaj serek śmietankowy. Powstały krem wyłóż na jabłka. Całość posyp kruszonką. Ciasto wstaw do lodówki i odczekaj, aż jeszcze lekko stężeje. Smacznego!