Wcale nie mleko czy cukier. Wsyp odrobinę do kawy, a będzie jeszcze smaczniejsza
Czarna kawa może być mniej gorzka dzięki jednemu prostemu trikowi. Odkryj, jak poprawić jej smak bez dodawania cukru.
Czarna kawa to napój, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie dnia. Choć dostarcza niezbędnej dawki kofeiny, jej gorzki smak często zniechęca do picia bez dodatków. Okazuje się jednak, że istnieje prosty sposób na poprawę jej smaku bez użycia cukru czy mleka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Weź skyr i kawałki rabarbaru. Słodkie śniadanie zniknie z talerzy ekspresowo
Sól jako tajemnica smaku
Dr Karan Rajan, ekspert ds. zdrowia, podzielił się na TikToku nietypowym sposobem na złagodzenie goryczy czarnej kawy. Wystarczy dodać do niej szczyptę soli. Jak wyjaśnia dr Rajan:
Sól blokuje receptory goryczy na języku, dzięki czemu kawa smakuje znacznie łagodniej i wymaga mniej cukru.
Korzyści zdrowotne czarnej kawy
Czarna kawa, spożywana z umiarem, może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Według Healthline, regularne picie czarnej kawy może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 oraz chronić przed niektórymi chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak Alzheimer czy Parkinson. Dodatkowo czarna kawa może wpływać na magazynowanie tłuszczu i wspierać zdrowie jelit, co jest korzystne dla zarządzania wagą.
Eksperci potwierdzają
Specjaliści z Espresso Works również potwierdzają, że dodanie soli do kawy może wzmocnić jej orzechowe nuty oraz zwiększyć słodycz napoju, czyniąc go mniej gorzkim i bardziej łagodnym. Co więcej, sól może także poprawić aromat czarnej kawy.
Picie czarnej kawy może również wspierać zdrowie serca. Badania sugerują, że spożywanie od trzech do pięciu filiżanek kawy dziennie może wiązać się z 15-procentowym zmniejszeniem ryzyka chorób serca.
Jak przygotować kawę z solą?
Aby przygotować kawę z solą, wystarczy dodać ćwierć łyżeczki soli na każde 10 g zmielonej kawy przed zaparzeniem. Dzięki temu napar pozbędzie się goryczy i zyska słodki smak. To prosty sposób na cieszenie się kawą bez dodatku cukru czy kalorycznych syropów.
Źródło: Express