Wcale nie mleko czy cukier. Wsyp odrobinę do kawy, a będzie jeszcze smaczniejsza

Czarna kawa może być mniej gorzka dzięki jednemu prostemu trikowi. Odkryj, jak poprawić jej smak bez dodawania cukru.

Czarna kawaCzarna kawa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadij Schell

Czarna kawa to napój, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie dnia. Choć dostarcza niezbędnej dawki kofeiny, jej gorzki smak często zniechęca do picia bez dodatków. Okazuje się jednak, że istnieje prosty sposób na poprawę jej smaku bez użycia cukru czy mleka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Weź skyr i kawałki rabarbaru. Słodkie śniadanie zniknie z talerzy ekspresowo

Sól jako tajemnica smaku

Dr Karan Rajan, ekspert ds. zdrowia, podzielił się na TikToku nietypowym sposobem na złagodzenie goryczy czarnej kawy. Wystarczy dodać do niej szczyptę soli. Jak wyjaśnia dr Rajan:

Sól blokuje receptory goryczy na języku, dzięki czemu kawa smakuje znacznie łagodniej i wymaga mniej cukru.

Korzyści zdrowotne czarnej kawy

Czarna kawa, spożywana z umiarem, może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Według Healthline, regularne picie czarnej kawy może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 oraz chronić przed niektórymi chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak Alzheimer czy Parkinson. Dodatkowo czarna kawa może wpływać na magazynowanie tłuszczu i wspierać zdrowie jelit, co jest korzystne dla zarządzania wagą.

Eksperci potwierdzają

Specjaliści z Espresso Works również potwierdzają, że dodanie soli do kawy może wzmocnić jej orzechowe nuty oraz zwiększyć słodycz napoju, czyniąc go mniej gorzkim i bardziej łagodnym. Co więcej, sól może także poprawić aromat czarnej kawy.

Picie czarnej kawy może również wspierać zdrowie serca. Badania sugerują, że spożywanie od trzech do pięciu filiżanek kawy dziennie może wiązać się z 15-procentowym zmniejszeniem ryzyka chorób serca.

Jak przygotować kawę z solą?

Aby przygotować kawę z solą, wystarczy dodać ćwierć łyżeczki soli na każde 10 g zmielonej kawy przed zaparzeniem. Dzięki temu napar pozbędzie się goryczy i zyska słodki smak. To prosty sposób na cieszenie się kawą bez dodatku cukru czy kalorycznych syropów.

Źródło: Express

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci