Wcale nie mleko czy cukier. Wsyp odrobinę do kawy, a będzie jeszcze smaczniejsza

Czarna kawa może być mniej gorzka dzięki jednemu prostemu trikowi. Odkryj, jak poprawić jej smak bez dodawania cukru.

Czarna kawaCzarna kawa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadij Schell

Czarna kawa to napój, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie dnia. Choć dostarcza niezbędnej dawki kofeiny, jej gorzki smak często zniechęca do picia bez dodatków. Okazuje się jednak, że istnieje prosty sposób na poprawę jej smaku bez użycia cukru czy mleka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Weź skyr i kawałki rabarbaru. Słodkie śniadanie zniknie z talerzy ekspresowo

Sól jako tajemnica smaku

Dr Karan Rajan, ekspert ds. zdrowia, podzielił się na TikToku nietypowym sposobem na złagodzenie goryczy czarnej kawy. Wystarczy dodać do niej szczyptę soli. Jak wyjaśnia dr Rajan:

Sól blokuje receptory goryczy na języku, dzięki czemu kawa smakuje znacznie łagodniej i wymaga mniej cukru.

Korzyści zdrowotne czarnej kawy

Czarna kawa, spożywana z umiarem, może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Według Healthline, regularne picie czarnej kawy może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 oraz chronić przed niektórymi chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak Alzheimer czy Parkinson. Dodatkowo czarna kawa może wpływać na magazynowanie tłuszczu i wspierać zdrowie jelit, co jest korzystne dla zarządzania wagą.

Eksperci potwierdzają

Specjaliści z Espresso Works również potwierdzają, że dodanie soli do kawy może wzmocnić jej orzechowe nuty oraz zwiększyć słodycz napoju, czyniąc go mniej gorzkim i bardziej łagodnym. Co więcej, sól może także poprawić aromat czarnej kawy.

Picie czarnej kawy może również wspierać zdrowie serca. Badania sugerują, że spożywanie od trzech do pięciu filiżanek kawy dziennie może wiązać się z 15-procentowym zmniejszeniem ryzyka chorób serca.

Jak przygotować kawę z solą?

Aby przygotować kawę z solą, wystarczy dodać ćwierć łyżeczki soli na każde 10 g zmielonej kawy przed zaparzeniem. Dzięki temu napar pozbędzie się goryczy i zyska słodki smak. To prosty sposób na cieszenie się kawą bez dodatku cukru czy kalorycznych syropów.

Źródło: Express

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa