Dodaj szczyptę do porannej kawy. Będziesz mieć energii tyle, co elektrownia

Kawa to dla wielu osób obowiązkowy punkt programu każdego dnia. Już dawno obalono mit, że jest niezdrowa, ale prosty dodatek jednej z najpopularniejszych przypraw na świecie sprawi, że jej właściwości poszybują w górę.

Dodaj tę przyprawę do kawyDodaj tę przyprawę do kawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wśród jednych z ulubionych dowcipów dzieci jest zamiana cukru na sól. Posolona kawa nie jest niczym smacznym, ale już szczypta pieprzu to zupełnie inna bajka. To prosty dodatek, który doda lekkie pikantności, pomoże wydobyć nuty smakowe kawy, ale przede wszystkim zamieni kubek ulubionej kawy w naturalny booster energii, odchudzania i zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa sofojka - kapuściany hit na obiad

Dlaczego warto pić kawę z pieprzem?

Nie każdy z nas wyobraża sobie takie połączenie. Okazuje się jednak, że nasz ulubiony napój w tej wersji smakuje wyśmienicie i ma cenne właściwości zdrowotne. Pieprz, zwłaszcza świeżo zmielony czarny pieprz, dodaje kawie wyrazistości, lekko pikantnego "kopniaka" i wydobywa z niej nuty kakaowe czy orzechowe. Zawiera piperynę, która może przyspieszać metabolizm, wspomagając w ten sposób spalanie tkanki tłuszczowej. Działa termogenicznie, co oznacza, że podnosi temperaturę ciała i zwiększa wydatek energetyczny. Kawa z pieprzem może wspomagać detoksykację organizmu oraz usprawniać procesy trawienne, niwelując wzdęcia.

Czarny pieprz podkreśla smak, pieprz cayenne rozgrzewa, zielony odświeża, a biały sprawia, że kawa z pieprzem staje się bardziej wyrazista. Dodanie pieprzu do kawy nie wyklucza innych dodatków, które stosujesz na co dzień. Idealnie łączy się z kawami mlecznymi i słodkimi. Taka kawa działa rozgrzewająco i dodaje energii na cały dzień.

Jak zrobić kawę z pieprzem?

Pieprz jest wyrazisty i ostry, więc zdecydowanie warto trzymać się tutaj zasady "co za dużo, to niezdrowo". Zaparz ulubioną kawę, dodaj niewielką szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu i wymieszaj dokładnie. Na początek wystarczą 1-2 szczypty, by dostosować ostrość do swoich preferencji. Niektórzy wolą wsypać pieprz do zmielonej kawy przed zaparzeniem (np. w kawiarce lub gotując kawę po turecku), co pozwala na głębsze połączenie smaków.

Dodaj te składniki do kawy
Dodaj te składniki do kawy © Adobe Stock

Możesz eksperymentować, dodając inne przyprawy, które dobrze komponują się z pieprzem i kawą, takie jak cynamon, kardamon, imbir, kurkuma. Ta ostatnia w połączeniu z pieprzem tylko zyskuje. Piperyna znacząco zwiększa przyswajalność kurkuminy z kurkumy, która ma silne właściwości przeciwzapalne.

Wybrane dla Ciebie
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯