PrzepisNapojeZłota kawa coraz popularniejsza. Wspomaga odchudzanie i dodaje energii

Złota kawa coraz popularniejsza. Wspomaga odchudzanie i dodaje energii

Kawa z kurkumą, czyli złota kawa, zyskuje na popularności, zwłaszcza kiedy krajobraz za oknem również zaczyna nabierać złotawych barw. Napój ten szczególnie polecany jest w okresie obniżonej odporności, niemniej, ze względu na swoje liczne właściwości, warty jest uwagi przez cały rok.

Kawa z kurkumą, czyli złota kawa
Kawa z kurkumą, czyli złota kawa
Źródło zdjęć: © Canva | Tatyana

28.08.2024 11:23

Jeśli nie wyobrażasz sobie poranków bez czarnego naparu, wypróbuj złotą kawę, czyli kawę z dodatkiem kurkumy. Niby nic, a regularnie stosowana wpłynie na samopoczucie i  zapewni energetycznego kopa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie właściwości ma kawa z kurkumą?

Kurkumina obecna w kurkumie hamuje aktywność czynników zapalnych, zmniejszając tym samym stany zapalne w organizmie. Kurkumina dodatkowo wpływa na poziom neuroprzekaźników, takich jak serotonina i dopamina, odpowiedzialnych za regulację emocji i motywacji. Z kolei kofeina obecna w kawie pobudza układ nerwowy i poprawia koncentrację i pamięć. Złota kawa może więc być doskonałym elementem poranków.

Warto wspomnieć, że sprawą kurkuminy złota kawa łagodzi problemy trawienne oraz wspiera odchudzanie. Badania wykazują, że kurkumina wykazuje zdolność do wpływania na metabolizm tłuszczów. Okazuje się, że może aktywować enzymy uczestniczące w rozkładzie komórek tłuszczowych, co potencjalnie wspiera proces spalania nadmiaru tłuszczu. Z kolei sama kawa stymuluje perystaltykę jelit.

Złota kawa doda energii
Złota kawa doda energii© Canva | Rocky89

Złota kawa, czyli kawa z kurkumą. Przepis

Przygotowanie kawy z kurkumą jest bajecznie proste, niemniej warto wzbogacić napój innymi korzennymi przyprawami. Co więcej, badania opublikowane na łamach naukowego czasopisma "Molecules" wskazują, że dla lepszego wchłaniania kurkumy dobrze jest połączyć ją z mlekiem lub śmietanką. To ze względu na tłuszcz obecny w takim napoju, który wpływa na przyswajalność kurkuminy. Kurkumę poleca się również łączyć z pieprzem. Dodatek piperyny zawartej w pieprzu zwiększa wchłanialność kurkumy w jelitach, wpływając na jej lepsze działanie.

Składniki:

  • 1 szklanka zaparzonej kawy,
  • pół szklanki mleka krowiego lub napoju roślinnego,
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
  • 1 łyżeczka dowolnego słodzidła (opcjonalnie),
  • pół łyżeczki cynamonu, szczypta imbiru i czarnego pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Składniki wymieszaj w rondelku i podgrzej, cały czas mieszając, aż przyprawy dobrze połączą się z płynem.
  2. Przed podaniem warto odcedzić napój.