Wciąż mało popularne. Mają dużo błonnika, obniżają ciśnienie i wyrównują żelazo

Wyglądają jak mini gruszka, mają mięciutką skórkę, ale to miąższ kryje najwięcej magii. Przed wiekami były uznawane za symbol dostatku i długowieczności. Kochali je greccy filozofowie, a i cesarzowie w Rzymie nimi nie gardzili. Pisano też o nich w Biblii.

Warto jeść figiWarto jeść figi
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Figi są znane nam od dawna. Ludzie jedli je już 5 tysięcy lat temu i od tamtej pory cieszą się ogromną popularnością. Na początku uprawiano je na terenach Mezopotamii (dzisiejszy Irak, Iran, Syria i niektóre rejony Turcji) oraz Egiptu. Z czasem trafiły do Europy, a Grecy się w nich zakochali. Platon jadał je codziennie, a Hipokrates w swoich pismach chwalił je pod niebiosa.

Daria Testuje: przepis na pieczone figi faszerowane kozim serem

Dlaczego warto jeść figi?

Lista zawartych w nich składników jest naprawdę imponująca. Są przede wszystkim źródłem błonnika, który wspiera pracę jelit i syci organizm. Oprócz tego mamy:

  • witaminy A, z grupy B oraz K,
  • minerały - potas, wapń (100 g owców ma go tyle, co szklanka mleka), żelazo i magnez,
  • antyoksydanty i polifenole - wspierają odporność i opóźniają starzenie się komórek organizmu,
  • niską kaloryczność - świeże owoce mają 70 kcal w 100 gramach, suszone nawet do 300 kcal.

Figi wspierają organizm na każdym polu

Owoce te warto wprowadzić do swojej diety ze względu na to, jak działają na organizm. Przede wszystkim naturalnie obniżają ciśnienie krwi. Wspierają kości i mięśnie, chronią przed osteoporozą i problemami związanymi ze zbyt małą podażą wapnia. Figi pomagają w trawieniu, a ich spożycie może zapobiegać zaparciom. Mało tego, dzięki wysokiej zawartości żelaza "motywują" organizm do produkcji hemoglobiny, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko anemii. Owoce te mają też duże znaczenie we wspieraniu odporności, a wielu kulturach uznawane są za naturalne afrodyzjaki.

A ile fig jeść dziennie? Dietetycy polecają, by sięgać po 2-3 sztuki świeżych owoców dziennie lub garść suszonych. Tyle w zupełności wystarczy, by dostarczyć sobie odpowiedniej ilości składników odżywczych. Możesz je jeść samodzielnie, dodać do sałatki, zrobić sobie szybkie śniadanie z orzechami i jogurtem, a także upiec ciasto.

Kto nie powinien jeść fig?

Chociaż są bardzo zdrowe, nie służą każdemu. Nie są polecane alergikom (a szczególnie tym, których uczulają pyłki brzozy), osobom z kamicą nerkową, ponieważ zawierają szczawiany. Suszonych fig powinni unikać cukrzycy i osoby z insulinoopornością. Zawierają sporo cukru i mają wysoki indeks glikemiczny. Unikaj ich też, jeśli masz problemy żołądkowo-jelitowe, bo nadmiar może wywołać efekt przeczyszczający.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki