We Włoszech spróbowałam arancini. Zajadałam się nimi przez cały wyjazd

Gdy podczas spaceru po włoskich uliczkach zauważyłam w jednej z witryn opanierowane kulki, od razu przykuły moją uwagę. Schowany w nich środek idealnie współgra z chrupiącą panierką. Szybko stały się moją ulubioną przekąską wakacji.

Włoskie kulki, czyli aranciniWłoskie kulki, czyli arancini
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | barmalini

Choć ryż nie jest składnikiem charakterystycznym dla kuchni Sycylii, arancini stanowią tu chlubny wyjątek. To smażone na złoto ryżowe kulki, najczęściej z dodatkiem sera, warzyw lub mięsa, które po ugotowaniu obtacza się w bułce tartej i smaży na głębokim tłuszczu. Nazwa pochodzi od ich koloru i kształtu przypominającego małe pomarańcze, co nie jest przypadkowe, bo arancia po włosku oznacza właśnie pomarańczę.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Farsz do arancini

W zależności od regionu arancini mogą różnić się farszem. Co więcej, znajdziemy zarówno wersje na słodko, jak i z mięsem, warzywami czy serem. Można je przygotować na dwa sposoby: mieszając farsz bezpośrednio z ryżem albo formując kulkę z nadzieniem ukrytym w środku. Drugi sposób jest bardziej efektowny, ale też bardziej czasochłonny, dlatego dziś przygotujemy prostszą wersję, w której składniki łączymy razem. Takie arancini świetnie sprawdzą się jako sycąca przekąska – co prawda dość tłusta, ale przecież z umiarem można jeść wszystko.

Arancini ze szpinakiem i serem

Składniki na ryż i panierkę:

  • 500 g ryżu do risotto,
  • 50 g masła,
  • 50 g parmezanu,
  • 0,1 g szafranu (1 saszetka),
  • 2 łyżeczki soli,
  • 200 g bułki tartej,
  • 100 g mąki pszennej,
  • olej do smażenia.

Składniki na farsz:

  • 200 g liści szpinaku,
  • 200 g sera żółtego,
  • 1 duża cebula biała,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego garnka wlej 1,25 l wody, doprowadź ją do wrzenia, dodaj szafran i 2 łyżeczki soli.
  2. Następnie wsyp ryż, wymieszaj, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 15 minut i w tym czasie nie unoś pokrywki ani nie mieszaj.
  3. Gdy ryż będzie al dente, zdejmij garnek z ognia.
  4. Dodaj do ryżu masło i starty parmezan, a całość dokładnie wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
  5. W tym czasie przygotuj farsz: cebulę obierz i drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  6. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, zeszklij cebulę, dodaj czosnek i chwilę podsmaż, po czym wrzuć liście szpinaku i smaż kilka minut, aż zmniejszą objętość.
  7. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw do przestudzenia.
  8. Ostudzoną mieszankę warzywną wymieszaj z ryżem, dodaj starty ser i dokładnie połącz składniki.
  9. Przykryj masę i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, aby całość dobrze się schłodziła i stężała.
  10. Po tym czasie z masy formuj kulki.
  11. W misce przygotuj panierkę, mieszając mąkę ze 150 ml wody, na jednolitą, gładką masę.
  12. Każdą kulkę najpierw zanurz w przygotowanej mieszance, a następnie obtocz dokładnie w bułce tartej.
  13. W szerokim garnku rozgrzej olej do temperatury 170-180 stopni Celsjusza i smaż kulki partiami, przez 3–5 minut, aż uzyskają złocisty kolor.
  14. Usmażone arancini odkładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek
Żucie na zdrowie, oszczędność pieniędzy i sprytne patenty. Jesień w kuchni zapowiada się smakowicie
Żucie na zdrowie, oszczędność pieniędzy i sprytne patenty. Jesień w kuchni zapowiada się smakowicie
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Z cukinii robię sałatkę na ciepło. Zainspirował mnie turecki przysmak
Z cukinii robię sałatkę na ciepło. Zainspirował mnie turecki przysmak
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu