Pączki bez masła mleka i jajek. Trudno w to uwierzyć, ale smakują bajecznie

Czy weganie muszą w tłusty czwartek obejść się smakiem? Tak mogą sugerować ścisłe zasady niespożywania jakichkolwiek wyrobów pochodzenia zwierzęcego, których w pączkach przecież nie brakuje. Na szczęście nie musi tak być. Poznaj przepis na wegańskie pączki. Bez mleka, bez masła i bez jajek. 

ObrazekWegańskie pączki - Pyszności; foto: Canva

Weganizm to styl życia, którego popularność w ostatnich latach ciągle rośnie. Weganie, w porównaniu z wegetarianami, mają naprawdę niełatwe zadanie z ułożeniem swojej diety. Wykluczenie ze spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego oznacza zrezygnowania z nabiału, części tłuszczy i jajek, czyli artykułów, które pojawiają się w znakomitej części dań i przepisów.

Obrazek
Wegańskie pączki - Pyszności; foto: Canva

Ponieważ wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek, weganie staną przed kolejnym wyzwaniem: stworzenia pączków, które nie zawierają ani grama składniku pochodzenia zwierzęcego. Pytanie brzmi: czy jest to możliwe?

Mamy dobre wieści. Przepis na wegańskie pączki nie jest skomplikowany, a efekt może zachwycić nawet tych, których zalicza się do grupy "mięsożerców". Jesteś ciekawy, jak się przygotowuje takie słodkości? Oto receptura.

Wegańskie pączki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka napoju roślinnego
  • 30 ml spirytusu
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Obrazek
Wegańskie pączki - Pyszności; foto: Canva

Zacznij od zaczynu. Rozkruszone drożdże połącz z cukrem i łyżką mąki. Następnie wlej do tych składników ciepły napój roślinny i wymieszaj wszystko do rozpuszczenia drożdży. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsca na 15-20 minut.

Mąkę przesiej i zmieszaj z cukrem pudrem i szczyptą soli. Kiedy zaczyn urośnie, wsyp do niego te składniki i zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj też olej roślinny i trochę spirytusu. Wyrabiaj masę co najmniej 5 minut. Po tym czasie przykryj naczynie folią i ponownie odstaw na 40 minut.

Blat oprósz mąką i wyłóż na niego ciasto. Teraz rozprowadź je po blacie i użyj wykrawacza do pączków, by uformować ładne kule. Kiedy skończysz, przykryj je ściereczką i odstaw na pół godziny.

W garnku rozgrzej olej mniej więcej do temperatury 180 stopni. Smaż pączki po 2-3 minuty z każdej strony. Odsącz je z tłuszczu ręcznikiem papierowym, a następnie nadziej ulubioną marmoladą. Smacznego!

A skoro mowa o słodkościach, zobacz też ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione