PrzepisWegetariańska a'la lasagne przekładana tortillą

Wegetariańska a'la lasagne przekładana tortillą

Wegetariańska a'la lasagne w naszym wykonaniu ma w sobie m.in. tortillą. Wiemy to nietypowe połączenie, ale naprawdę warto jej skosztować ? Będzie kolorowo, zdrowo i oryginalnie ?

Wegetariańska a'la lasagne przekładana tortillą
Pyszności

04.10.2019 | aktual.: 07.09.2020 10:14

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 2-3 łyżki olej roślinny
  2. 1 szt. cebula
  3. 2-3 szt. ząbki czosnku
  4. 200 g świeży szpinak
  5. 220 g czarna fasola z puszki
  6. 220 g kukurydza z puszki
  7. 1/2 łyżeczki sól
  8. 1/2 łyżeczki pieprz
  9. 4 szt. tortilla
  10. 1/2 szkl. mozzarella

Sos

  1. 1200 g pomidory w kawałkach z puszki
  2. 1 łyżeczka chili
  3. 1 łyżeczka kmin rzymski
  4. 1 łyżeczka suszony czosnek
  5. 1 łyżka suszone oregano
  6. 1 łyżeczka sól
  7. 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. W blenderze połącz ze sobą: pomidorki w kawałkach, chili, kmin rzymski, suszony czosnek i oregano, sól oraz pieprz. Dokładnie zblednuj.

Obraz

2. Na patelni podsmaż następujące składniki: olej roślinny, cebulę, czerwoną paprykę i czosnek.

Obraz

3. Jako kolejne składniki dodaj: świeży szpinak, kukurydzę, czarną fasolę, sól i pieprz. Ponownie dokładnie wymieszaj.

Obraz

4. W formie do pieczenia rozprowadź wcześniej przygotowany sos. Następnie ułóż tortille i ponownie dodaj kolejną porcję sosu. Na wierzchu ułóż część warzyw z patelni.

Obraz

5. Stwórz kilka warstw. Na wierzchu posyp żółtym serem. Wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Smacznego!

Obraz