Kotlety mielone z sosem grzybowym

Kotlety mielone z sosem grzybowym to idealna kombinacja obiadowa na jesienne dni. Jest nie tylko pyszna, ale i prosta w przygotowaniu! Czego chcieć więcej?
Zobacz także: Pomysł na makaron z jednej patelni
Składniki:
Porcje szt.Sos grzybowy
- 2 łyżki masło
- 300 g borowik szlachetny
- 1/2 szt. cebula
- 1-2 szt. ząbki czosnku
- 1/2 szt. cytryna sok
- 200 ml śmietanka 30%
- 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
Kotlety
- 500 g mięso wieprzowe mielone
- 1 szt. jajko
- 1 szt. cebula usmażona
- 1/2 szkl. bułka tarta
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1 szkl. bułka tarta do panierowania
- 1-2 ząbki czosnek
- smalec do smażenia
Sposób przygotowania:
- Podziel borowiki na mniejsze kawałki.
- Następnie połącz na patelni: masło, cebulę, borowiki, czosnek, natkę pietruszki, sól, pieprz, czosnek, śmietankę i sok z cytryny.
- Zblenduj mieszankę i przelej ją do formy na kostki lodu. Przechowuj w zamrażarce przez 3-4 godziny.
- Czas na kotlety. Aby je przygotować, połącz: mięso mielone, usmażoną cebulę, bułkę tartą, pieprz, sól, czosnek oraz jajko. Dokładnie wymieszaj.
- Weź trochę mięsa i obtocz nim kawałek zamrożonego sosu grzybowego. Obtocz w bułce tartej i smaż na smalcu.
- Podawaj m.in. z ziemniakami. Smacznego!
Komentarze